keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Uunipaahdetut uudet perunat 2:lla tapaa, savupaprikadippi ja kalkkunafilettäKotimaisia uusia perunoita odotellessa, ulkolaiset uudet perunat maistuvat erinomaisilta, erityisesti uunissa paahdettuina ja maustettuina. Helppoakin niiden valmistus on. Kun teet niille lisukkeeksi vielä nopean savupaprikalla maustetun dippikastikkeen, se nostaa perunat vielä uudelle tasolle. Kannattaakin valmistaa perunoita reilusti, koska tuon dippikastikkeen kanssa niitä tulee syötyä enemmän, mitä alunperin oli aikeissa.

Kalkkunafileen lisukkeeksi kannattaa kypsentää jotain kasvista. Meillä oli kalkkunan kanssa tällä kertaa lisukkeena kasariklassikkoa, eli herne-maissi-paprikaa, ihan suoraan pakasteesta mikron kautta ruokapöytään. En tiedä onko nostalgiaa, mutta minun tekee joskus mieli herne-maissi-paprikaa.

 
UUNIPAAHDETUT UUDET PERUNAT KAHDELLA TAPAA

Pese uudet perunat hyvin ja anna niiden kuivua puhtaan keittiöpyyhkeen päällä.

KOKONAISENA PAAHDETUT PERUNAT
n. 1 kg uusia perunoita
n. 2 rkl oliiviöljyä
n. 2 rkl tuoretta rosmariinia tai timjamia hienonnettuna
Suolaa, mustapippuria

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen, kiertoilma 180 asteeseen.

Laita kuivatut perunat kokonaisina uunipellille ja ripota niiden päälle pari ruokalusikallista öljyä. Lisää suolaa sekä pari ruokalusikallista hienonnettua rosmariinia tai timjamia. Kääntele hyvin sekaisin.

Paista uunin keskitasolla, välillä käännellen, noin 40 minuuttia tai kunnes perunat haarukalla kokeiltaessa ovat kypsiä.

PALOINA PAAHDETUT PERUNAT

n. 1 kg uusia perunoita
n. 2 rkl oliiviöljyä
1/2 sitruunan mehu
1 rkl kuivattua oreganoa
suolaa, mustapippuria

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen, kiertoilma 180 asteeseen.

Lohko perunat 2-4 osaan, koosta riippuen ja laita syvälle uunipellille. Ripota päälle n. 2 rkl oliiviöljyä (perunoiden määrästä riippuen, suuri määrä kaipaa hiukan enemmän öljyä), 1/2 pienen sitruunan mehu, 1 rkl kuivattua oreganoa, suolaa ja mustapippuria

Paista uunin keskitasolla, välillä käännellen, noin 30 minuuttia tai kunnes perunat haarukalla kokeiltaessa ovat kypsiä.

SAVUPAPRIKADIPPI (n. 6:lle)

1 prk Créme Fraîchea
3 rkl majoneesia
hiukan Srirachaa
4 tl savupaprikaa (maun mukaan)
Mustapippuria, suolaa

Sekoita kaikki dipin aineet keskenään ja anna sen tekeytyä hetken. Säilyy jääkaapissa pari päivää, eli voi tehdä hyvin etukäteen jääkaappiin maustumaan.

HUOM! Perunoiden kanssa samaan aikaan saa uunissa näppärästi kypsennettyä vaikka kalkkunafileen, jolloin koko ateria valmistuu helposti samaan aikaan. Silloin vain uunin lämpötilan kanssa pitää hiukan veivata, koska perunoille olisi hyvä olla kovempi lämpö kuin kalkkunalle. Alla ohje paloina paahdetuille perunoille ja kalkkunafileelle, jotka kypsennetään samaan aikaan uunissa. 

Jos olisin kypsentänyt pelkän kallkunafileen uunissa, olisin laittanut uuniin fileen 160 asteeseen, kiertoilmalla 140 asteeseen ja kypsentänyt sen sitten 75 asteiseksi.

KALKKUNAN FILEE JA UUNIPAAHDETUT PERUNAT

N. 1200 g kalkkunafile
1 rkl kuivattua oreganoa
3 rkl sitruunamehua
n. 2 rkl oliiviöljyä
Mustapippuria, suolaa

Katso perunoiden osalta yltä ohje paloina paahdetuista uusista perunoista uuniin laittoon asti. Noudata kuitenkin tässä allaolevia aikoja ja lämpötiloja.

Ota kalkkunarulla lämpenemään 1/2 - 1 h ennen kypsennystä. Solmi kalkkunafile tarvittaessa paistinarulla. Sekoita lasissa keskenään mustapippuri, aavistus suolaa, oregano, sitruunamehu ja oliiviöljy. Hiero seos tasaisesti kalkkunafileen pintaan.

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen, kiertoilma 155 asteeseen

Laita paistomittari kalkkunafileeseen ja paista uunin keskitasolla sopivankokoisessa astiassa 40 minuuttia. Lisää sitten perunat ja nosta lämpö samalla 195 asteeseen, kiertoilma 175 asteeseen. Kypsennä vielä n. 30 minuuttia tai kunnes paistomittari näyttää 75 astetta (paistoaika n. 1 h/kg. Voit kokeilla, onko kypsää painamalla veitsellä kallkunan keskelle. Jos ulos tuleva lihaneste on kirkasta, liha on kypsää).

Ota kalkkuna pois uunista ja kääri se folioon vetäytymään. Nosta lämpö 225 asteeseen, kiertoilma 205 asteeseen ja anna perunoiden vielä ruskistua sen aikaa, kun kalkkuna vetäytyy.

Myös kypsistä uunissa paahdetuista perunoista tulee hyviä. Eli jos keitettyjä uusia perunoita jää yli, ne kannattaa paloitella ja maustaa ennen paahtoa. Niiden paahtoaika on luonnollisesti lyhyempi kuin raakapaahdettujen perunoiden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti