lauantai 23. toukokuuta 2015

Mehevä lime-kookoskakku - Gluteeniton ja maidoton



 

Ihanan mehevä gluteeniton ja maidoton kakku, jossa maistuu sekä lime että kookos. Vaikka kakku sopiikin erikoisruokavalioihin, ei mausta eikä rakenteesta huomaa, että se on maidoton/gluteeniton, ainakaan negatiivisessa mielessä, joten sopii hyvin kaikille tarjottavaksi. Kakku on lisäksi helppo- ja nopeatekoinen. Koristelukin käy kädenkäänteessä, kun koristelee kakun kauden marjoilla. Minulla kakussa lisäksi pikkumarenkeja koristeena.

Kakussa käyttämääni kookossiirappia (Modo merkkistä makusiirappia) voi olla hankala löytää. Joskus aikoinaan sitä löytyi ainakin Citymarketista, mutta nyt en ole ainakaan niissä Citymarketeissa,  joissa olen asioinut, sitä viime aikoina nähnyt. Itse löysin sitä Heinon tukusta. Se ei ole kuitenkaan välttämätön kakussa. Voit korvata sen laittamalla sen sijaan kookosmaitoa.

HUOM! Kookoskermasta saa hyvän kestävän kuorrutuksen, mutta kookoskerman pitää olla hyvin kylmää, ennen kuin se vaahdottuu hyvin. Laita se siksi useammaksi tunniksi tai mielellään jo edellisenä päivänä jääkaappiin viilenemään. Kuorrutusta voi erinomaisesti myös pursottaa ja se käy hyvin myös esimerkiksi kuppikakkujen kuorrutteeksi.

GLUTEENITON JA MAIDOTON LIME-KOOKOSKAKKU (18 cm kakku - n. 8:lle)

Kakkupohja:
3 kananmunaa
0,75 dl sokeria
0,5 dl kookosmaitoa
1 dl + 2 rkl öljyä
0,5 tl vaniljajauhetta/1 tl vaniljasokeria
2 rkl kookossiirappia (tai kookosmaitoa)

1 dl kookosjauhoa
1 dl + 2 rkl mantelijauhoa
0,5 tl ruokasoodaa
0,5 tl leivinjauhetta
1 (luomu)limen raastettu kuori
1 (luomu)limen mehu
 
Kuorrutus+koristelu:

2 prk kookoskermaa á 200 ml (Kara merkkinen ainakin hyvä tähän tarkoitukseen)
2 rkl tomusokeria (tai maun mukaan)
0,5 tl vaniljajauhe/1 tl vaniljasokeri

tuoreita mansikoita
tuoreita (pensas)mustikoita
tai muita kauden marjoja
mintun-/sitruunamelissan lehtiä

Kakkupohja:
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen, kiertoilma 155 asteeseen.

Vuoraa pyöreä 18 senttiä halkaisijaltaan oleva irtopohjavuoka, pingottamalla reunan ja pohjan väliin leivinpaperi. Suihkaise pohja ja reunat vuokasprayllä tai voitele ne kevyesti.

Mittaa vatkauskulhoon kananmunat, sokeri, kookosmaito, öljy, vanilja ja kookossiirappi. Vatkaa sähkövatkaimella pari minuuttia.

Sekoita toisessa kulhossa keskenään kookosjauho, mantelijauho, ruokasooda ja leivinjauhe. Lisää niiden sekaan hyvin pestyn limen raastettu kuori. Sekoita sekaisin.

Yhdistä munaseokseen jauhoseos nuolijalla nostellen ja lisää sekaan myös limenmehu. Laita taikina esivalmisteltuun vuokaan ja paista uunin alatasolla n. 30 minuuttia tai kunnes tikkuun ei tartu taikinaa kakkua kokeiltaessa. Minulla kesti keirtoilmalla 25 minuuttia. Paista vielä pari minuuttia, mikäli tikkuun tarttuu taikinaa. Kypsä kakku on kuitenkin kostea kypsänäkin, joten älä ylikypsennä sitä.

Nosta kakku jäähtymään ritilälle noin 5:ksi minuutiksi ja kumoa se sen jälkeen tarjoilualustalle jäähtymään loppuun.

Kuorrutus+koristelu:
Jos käytät jotain muuta kuin Kara -merkkistä kookoskermaa, saatat joutua valuttamaan löysää lientä hiukan pois ennen kookoskerman vatkaamista. Eri merkeissä on nimittäin eroja. Vatkaa KYLMÄ kookoskerma, tomusokeri ja vanilja sähkövatkaimella, kunnes seos paksuuntuu ja vaahdottuu. Levitä esimerkiksi palettiveitsellä kakun päälle ja reunoille. Voit myös pursottaa seosta. Levittämällä seosta, sitä saattaa jäädä hiukan yli.

Koristele kauden marjoilla ja halutessasi tuoreella mintun-/sitruunamelissanlehdillä. Myös syötävät kukat tai pikkumarengit ovat hauskoja koristeita. Jos haluat vahvistaa limenmakua, voit vielä raastaa hiukan limenkuorta kakun päälle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti