sunnuntai 31. toukokuuta 2015

Yo-kakun kukkakoristeViikonloppuna vietettiin monessa kodissa lakkiaisia, valmistujaisia ja koulun lukuvuoden päättymistä. Se on siis virallisesti kesä avattu. Sain kunnian tehdä entisen työkaverini Milla -tyttären lakkiaisiin tarjottavia, suuri kiitos luottamuksesta. Itsellä jäi kuvaaminen tarjoilujen tekemisen jalkoihin ja kamerakin unohtui lähtötohinassa kotiin, joten toivon että saan kuvia tarjoiluista Millan perheeltä, jotta saisin tänne blogiini joitakin ohjeita.Nämä kaksi kuvaa on nimittäin ainoat kuvat, jotka kerkesin nopeasti napata ennen lähtöä.

Tein mm. valkoisella vaahtokarkkimassalla päällystetyn kakun, johon Milla toivoi pitsiä ja jotain sinistä koristeeksi. Koska kakkuun tuli pitsiä sekä alareunaan että kakun päälle, halusin pitää muut koristeet selkeänä. Päädyin tekemään kakkuun noin 8,5 senttiä halkaisijaltaan olevan ison kukan.  Itselläni kukka on sokerimassan ja kukka-/muotoilumassan sekoitusta, mutta kukan voi tehdä oikeastaan mistä tahansa kaulittavasta massasta.

Käytin kukan teossa ruusun tekoon tarkoitettuja painomuotteja. Isompi oli 90 mm ja pienempi 75 mm. Kauli ensin massa tomusokeroidun alustan päällä ohueksi levyksi. Ota painomuotilla molemmat kukka-aihiot. Laita toinen koriste odottamaan muovin alle, ettei se kuivu ja nosta isompi kukka-aihio muotoilusienten päälle. Ohenna pallotyökalulla terälehtiä.

Muotoile terälehtiä joko frilla muotoilutyökalulla tai coktail -tikulla joko muotoilusienen päällä tai suoraan pöytätasolla, jotta saat terälehtiin aikaiseksi poimuja. Käy kaikki terälehdet läpi. Nosta kukka sen jälkeen jonkun aavistuksen kuperan alustan päälle, minulla tässä muffinsipaperi, jonka painoin matalaksi.


Ota seuraavaksi pienempi kukka käsittelyyn ja ohenna taas palloraudalla terälehdet ja tee poimut terälehtiin. Kostuta isomman kukan keskustaa siveltimen avulla hiukan ja nosta pienempi kukka isomman kukan päälle ja paina kesketä varovasti, varmistaaksesi kukan kiinnityksen.


Revi sitten talouspaperista pieniä suikaleita ja aseta ne pienemmän kukan terälehtien alle (esim. coktail -tikkua voi käyttää apuna), jotta saat terälehtiä jäämään hiukan koholle. Pyörittele sitten valkoisesta massasta pienehkö pallo ja paina se siivilää vasten litteäksi. Kostuta pienemmän kukan keskustaa ja paina litistetty pallo kukan keskustaan. Leikkaa litistettyä palloa pienien saksien kärjillä suoraan kohtisuoraan alaspäin, jotta saat keskustaan sopivasti tekstuuria. Anna kuivua mielellään seuraavan päivään ja poista sitten varovasti talouspaperisuikaleet.


Kaulittavista massoista tehdyt koristeet kannattaa tehdä hyvissä ajoin valmiiksi ja kuivuttuaan säilyttää pölyltä suojattuna kannellisessa rasiassa. Ne voi hyvin tehdä jo viikko-parikin ennen valmiiksi. Kuivuneen koristeen saa kiinnitettyä kakkuun esimerkiksi tomusokerikuorrutuksella.

VINKKI: Ohuet koristeet ovat melko herkästi hajoavia, joten kannattaa tehdä ainakin yksi varakappale.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti