keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Teriyaki -lohta ja seesamikasviksia grillin parilalla


Grillin parilalla valmistuu näppärästi sekä lohi että kasvislisuke sille. Jos grillissäsi on sivukeitin, saat koko aterian kypsennettyä samaan aikaa ulkona, kun kypsennät lisukkeeksi valitsemaasi riisiä kattilassa sivukeittimellä. Muuten keitä lisukeriisi sisällä. Aterian voi toki valmistaa myös pannulla paahtaen, mutta mielestäni grillin parilalla tästä tulee kaikista paras tulos.

TERIYAKI-LOHI (4:lle)

500 g lohifilettä
2 rkl Teriyaki -kastiketta
1/2 punaisesta chilistä siemenineen
2 rkl seesamiöljyä
1 rkl Miriniä
2 rkl makeaa soijakastiketta
n. 2 cm:n pala tuoretta inkivääriä raastettuna
1 rkl (hiukan vajaa) tuoretta korianteria hienonnettuna

n. 1/2 dl seesaminsiemeniä

Aloita ruoanvalmistus nostamalla kala lämpenemään ja paloittele lohi sopivan kokoisiin annospaloihin. Tee kalalle marinadi sekoittamalla kaikki marinadin aineet lasissa keskenään. Jätä marinadista noin 5 rkl lasiin (tulee tarjolle ruoan valmistuttua), ja kaada loppu marinadi paloiteltujen lohipalojen päälle. Kääntele lohipaloja marinadissa, jotta marinadia leviää joka puolelle. Jätä maustumaan n. 25 minuutiksi.

Paahda  seesaminsiemeniä kuumahkossa pannussa noin puoli desiä (tai enemmän, koska paahdetut seesaminsiemenet käyvät esimerkiksi moniin salaatteihin tai ruokiin ripoteltuna antamaan lisämakua). Kovin kauaa paahdettuja siemeniä ei kannata kuitenkaan säilyttää, jotta niiden maku on parhaimmillaan. Kun paahdat seesaminsiemeniä, kääntele niitä samalla ahkerasti pannulla, etteivät ne pala. Kun niistä alkaa tulla paahtunut tuoksu ja ne alkavat aavistuksen savuta, ota ne pois levyltä ja kaada ne lautaselle jäähtymään ja odottamaan.

Kuumenna grillin parila ja öljyä se kevyesti. Kypsennä lohi parilalla ja kun lohi on lähes kypsää, kypsennä myös seesamikasvikset, jotta ruoka valmistuu samaan aikaan.

SEESAMIKASVIKSET

1 pienehkö kesäkurpitsa
1 Ramiro paprika (suippopaprika)
3 porkkanaa
6 sipulinvartta/kevätsipulia

2 rkl seesamiöljyä
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
pieni ripaus suolaa
mustapippuria pari pyöräytystä myllystä

Tarjolle:
Limenlohkoja
Tuoretta korianteria
Punaista chiliä renkaina

Huuhtele ja kuivaa kasvikset. Leikkaa kesäkurpitsa, porkkana ja paprika tikkumaisiksi suikaleiksi.
Sekoita seesamiöljy, hienonnettu valkosipuli, suola ja mustapippuri keskenään.

Sekoita kasvissuikaleet ja öljyseos keskenään kulhossa sekaisin. Paahda kasvissuikaleita grillin parilalla, kun lohi on jo lähes kypsää. Kääntele kasviksia välillä. Leikkaa kasviksien sekaan sipulinvarret/kevätsipuli renkaiksi ja kääntele vielä hetki.

Nosta kasvikset tarjoululautaselle ja ripottele niiden päälle paahdettuja seesaminsiemeniä.

Nosta lohi ja annokset tarjolle. Kata tarjolle myös limelohkoja, tuoretta korianteria ja punaista chiliä renkaina sekä loppumarinadi, jota voi kaataa lohipalojen päälle. Meillä ei kukaan kaivannut loheensa suolaa, mutta kannattaa kattaa suola pöytään, jos joku annokseensa sitä kaipailee.

2 kommenttia: