perjantai 1. toukokuuta 2015

Churrot - nopeat "munkkitangot"




Churrot valmistuvat nopeasti ja melkein yhtä nopeasti ne myös katoavat herkuttelijoiden suuhun. Ne ovat hyviä kaneli-sokerissa pyöriteltynä sellaisenaan, mutta perinteisesti ne nautitaan joko paksuhkon suurustetun kaakaon tai suklaadipin kera, joihin churroja dipataan. Espanjassa näitä syödään usein aamupalaksi, mutta itse herkuttelisin näillä ennemminkin jälkiruokana tai muuten erikoisherkkuna.

Koska munkkirinkilät tuli tänä vuonna paistettua jo ennen vappua, pyöräytin meille vappuaattona siman kylkeen satsin churroja. Vappuherkun lisäksi nämä käyvät hyvin vaikka lastenjuhlien herkuksi tai espanjalaisen/meksikolaisen ruoan jälkiruoaksi. Churrot ovat parhaimmillaan vielä hiukan lämpiminä, jolloin ne ovat ihanan rapeita päältä ja pehmeitä sisältä.

Churrotaikinaa on kahdenlaista, toinen on kuten tuulihattutaikina, toinen on vielä yksinkertaisempi aineosiltaan. Minä teen churroni aina tuulihattutaikinasta. Churroista saa perinteisen uurteisia pursottamalla churrotaikinaa kuumaan öljyyn tukevasta pursotuspussista, jonka päässä on tähtitylla. Toki ne voi pursottaa esimerkiksi tukevasta pakastepussista, jonka kulmaan on leikattu reikä. Silloin tangoista tulee tietenkin sileitä. Maun mukaan churrot voi pursottaa ohuiksi tai paksummiksi. Churrot paisuvat uppopaistettaessa, joten suosittelen korkeintaan keskikokoista tähtityllaa churrotaikinan pursotukseen. Minulla oli Wiltonin 1M -tähtiylla, jolla tuli omaan makuun juuri sopivan pulleita churroja.

CHURROT (n. 25 kpl kutakuinkin 10 cm pitkiä churroja)

2 dl vettä
100 g voita
ripaus suolaa
1 rkl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
3 munaa (M-kokoisia)

Lisäksi:
n. 1,5  L rypsiöljyä
n. 1 dl Siro erikoishienoa sokeria
3 tl kanelia 

Mittaa kattilaan vesi, voi, suola ja sokeri. Kuumenna seos kiehuvaksi ja lisää kaikki jauhot kerrallaan. Sekoita voimakkaasti puuhaarukalla, kunnes seos irtoaa kattilan reunoista. Anna olla vielä hetken lämmollä, jotta seos hiukan kuivahtaa ja sekoittele koko ajan. Ota pois levyltä, siirrä taikina kulhoon, jossa voit vatkata sähkövatkaimella ja jäähdytä viitisen minuuttia.

Kaada  lautaselle pari desiä Siro erikoishienoa sokeria  ja kaneli ja sekoita ne sekaisin. Churrot pyöritellään lämpimänä kaneli-sokerissa.

Vuoraa laakean astian pohja talouspaperilla. Saat nostettua siihen uppopaistetut churrot, jotta ylimääräinen öljy imeytyy paperiin.

Kaada laakeahkoon paksupohjaiseen kattilaan/pataan öljyä niin, että sitä tulee minimissään  n. 5cm:n kerros.

Lisää sitten hiukan jäähtyneeseen taikinaan munat yksitellen sähkövatkaimella vatkaten. Laita taikina pursotuspussiin, jonka päähän olet virittänyt pienen tai keskikokoisen tähtityllan.

Churrojen paisto:
Laita öljy kuumenemaan paksupohjaiseen kattilaan/pataan. Jos sinulla on lämpömittari, kuumenna öljy 180-asteiseksi, churrot vaativat aika kuuman lämmön. Ilman lämpömittaria voit tarkistaa oikean lämpötilan tipauttamalla pienen palan vaaleaa leipää kuumentuneeseen öljyyn. Mikäli leipäpala ruskistuu kauniisti noin minuutissa, lämpötila on oikea. Muuten säädä levyn lämpöä suuntaan tai toiseen. Paista vaikka pari churroa kokeeksi. Liian viileässä öljyssä ne imevät itseensä liikaa öljyä, eikä niistä tule rapeita.

Purista pursotuspussista churrotaikinaa haluamasi pituinen pötkö (n. 10 cm) ja leikkaa sitten taikina saksilla poikki. Kattilasi koosta riippuen, voit uppopaistaa kerrallaan n. 5-8 churroa. Ruskista ensin toiselta puolelta, käännä reikäkauhalla ja ruskista sitten myös toinen puoli. Kypsyminen vie noin 2 minuuttia per puoli.


 Nosta kypsät churrot valumaan vadille, jonka olit aiemmin vuorannut talouspaperilla, jotta ylimääärinen rasva imeytyy paperiin. Pyörittele vielä lämpimät churrot kaneli-sokerissa yksi kerrallaan ja pinoa ne sitten tarjoiluvadille.

Tarjoa lämpimänä kaneli-sokerissa pyöriteltynä sellaisenaan tai tee lisukkeeksi suklaakastike, johon churroja dippaillaan.


VINKIT:
Tuulihattutaikina ei pidä odottelusta, joten kannattaa laittaa kaikki tarvikkeet valmiiksi, ennen kuin alkaa tekemään taikinaa.

Vaihda tarvittaessa välillä puhtaat talouspaperit vadille, johon nostat churrot paiston jälkeen, jotta saat niihin kunnolla öljyn imeytymään.

Churrot ovat hyviä, mutta uppopaistaessa asuntoon tulee väistämättä rasvankäryä. Jos omistat ulkogrillin, jossa on sivupoltin, churrot paistuvat näppärästi ulkona ja kaikki käryt myös jäävät sinne. Hiuksiinkaan ei jää mitään tuoksua uppopaistosta, joka on iso plussa ainakin minun mielestäni. Siksi hoidankin mielellään uppopaistot/friteeraukset ulkona.

Kannattaa muistaa aina uppopaistaessa:
Ota varmuuden vuoksi kattilaan sopiva kansi lähelle. Jos jostain syystä ylikuumennat öljyn ja se leimahtaa, laita kansi kattilan päälle, jotta palo tukahtuu.

Muista, ettei öljyä saa kaataa viemäriin kuin ihan pikkurikkisen määrän. Eli uppopaistossa käytetty öljy pitää hävittää suljetussa astiassa sekajätteen seassa tai toimittaa öljynkeräyspisteeseen.

 
SUKLAAKASTIKE CHURROJEN DIPPAILUUN
1 dl kuohukermaa
1/4 dl kevytmaitoa
60 g maitosuklaaa
40 g tummaa suklaata

Rouhi suklaa pienehköiksi paloiksi.
Kuumenna kerma ja maito mikrossa tai kattilassa levyllä kiehumapisteeseen. Kaada kuuma kerma-maitoseos suklaan päälle ja anna seoksen olla noin 40 sekuntia. Sekoita tasaiseksi.

Kaada joka nautiskelijalle omaan pikku kulhoonsa suklaakastiketta, johon voi dipata churroja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti