tiistai 10. kesäkuuta 2014

BBQ -ribsit ja broilerin koivet + lisukkeita


Lupasin eilisen Cola Barbeque -kastikeohjeen yhteydessä laittaa lähipävinä BBQ -ribsien ja broilerin koipien ohjeen, joten tässäpä nämä muutaman lisukeohjeen kera.

Kesällä meillä grillataan paljon ja käytän grilliä aika monipuolisesti. Esimerkiksi pizzasta saa lähes kiviarinauunipizzan veroista grillissä ja muurinpohjaletut taas valmistuvat nopeasti grillillä ja käryt haihtuvat ulkona nopeasti. Molempia on tullut jo tänä kesänäkin tehtyä, vaikken niistä blogiin päivitystä ole laittanutkaan. Tosin saatan jossain vaiheessa niistä ohjetta blogiinkin laittaa, kun seuraavan kerran niitä teen.

Kun meidän kesä on niin lyhyt, mutta ah, niin ihana, pyrin maksimoimaan ulkonaoloajan kesällä niin, että hoidan ruoanlaitosta suuren osan ulkona. Tällä kertaa vuorossa oli hyvinkin perinteistä grillausta, ribsejä, broileria ja muuta grillin kautta pöytään nostettavaa. Nämä ovat enimmäkseen sormisyötäviä, eikä sieltä siisteimmästä päästä syötäviä, joten kannattaa kattaa pöytään mieluummin paperiservetit, kuin ne kaikista kauneimmat ja hienoimmat perintöservetit. Talouspaperirullakaan ei ole kaikista huonoin idea.

Kauhean paljon yhdessä ribsissä ei ole syötävää, joten ribsejä kannattaa varata aika reilusti per ruokailija.
Cola BBQ -kastike antaa sekä ribseihin että broilerinkoipiin mukavasti lisämakua. Voit haluatessasi tehdä molempia tai vain toista lajia, oma valinta.

BBQ -RIBSIT

n. 1,5 kg porsaan maustamattomia ribsejä
2 rkl suolaa
n. 10 pyöräytystä mustapippuria myllystä
n. 2 dl  Cola BBQ -kastiketta, ohje täällä

Ota ribsit huoneenlämpöön lämpenemään noin 30-45 minuuttia ennen valmistusta.

Laita uuni kuumenemaan 195-asteeseen, kiertoilma 175-asteeseen.

Nostele ribsit uunipellille ja suolaa ja pippuroi ne molemmin puolin.

Nosta uunin keskitasoon ja kypsennä n. 40 minuuttia.

Voitele heti kuumina reilusti BBQ -kastikkeella molemmin puolin, ja grillaa kohtalaisella lämmöllä välillä käännellen n. 10 minuuttia tai kunnes ovat saaneet kauniisti väriä ja liha kypsää.

Jos pidät voimakkaasta BBQ -kastikkeen mausta, voitele ne uudestaan vielä kastikkeella. Voit myös kattaa kastiketta pöytään, niin sitä voi kukin lisätä halutessaan annokseensa.

Jos haluat tehdä myös broilerin koipia, voit kypsentää ne samaan aikaa uunissa, kuin ribsitkin ja myös sama aika grillissä.

BBQ -BROILERIN KOIVET

1 pkt marinoimattomia broilerin koipipaloja (n. 8 kpl/700 g)
1 rkl suolaa
n. 5 pyöräytystä mustapippuria myllystä
n. 1/2 dl Cola BBQ -kastiketta, ohje täällä

Ota broilerinkoivet huoneenlämpöön lämpenemään noin 30-45 minuuttia ennen valmistusta.

Laita uuni kuumenemaan 195-asteeseen, kiertoilma 175-asteeseen.

Nostele broilerinkoivet uunipellille ja suolaa ja pippuroi ne molemmin puolin.

Nosta uunin keskitasoon ja kypsennä n. 40 minuuttia.

Voitele heti kuumina reilusti BBQ -kastikkeella molemmin puolin, ja grillaa kohtalaisella lämmöllä välillä käännellen n. 10 minuuttia tai kunnes ovat saaneet kauniisti väriä ja liha kypsää.


Kotimaiset uudet perunat ovat hyviä sellaisenaankin keitettynä, mutta joskus niistäkin on kiva tehdä hiukan erilaisia. Minulla oli ruotsalaisia uusia perunoita, jotka eivät vedä vertoja meidän omille perunoillemme. Siksi niitä oli kiva hiukan virittää, jotta niihin saa lisää makua. Näitä kannattaa varata enemmän kuin tavallisia keitettyjä uusia perunoita per syöjä, ainakin niiden menekin mukaan meidän perheen kesken.


UUNIPAAHDETUT UUDET PERUNAT 

n. 800 g uusia perunoita
1 rkl merisuolaa
vettä perunoiden keittoon

n. 1/4 dl oliiviöljyä
mustapippuria myllystä n. 10 pyöräytystä
n. 1 rkl suolaa (Fleur de Sel)
n. 1 rkl Herbes de Provence -yrttiseosta
1/2 limen mehu

Pese perunat hyvin.

Laita uuni kuumenemaan 215-asteeseen, kiertoilma 195-asteeseen.

Keitä perunoita n. 10 minuuttia merisuolalla maustetussa vedessä. Kaada puolikypsät perunat siivilään valumaan hetkeksi ja tee sillä välin uunivuokaan perunoille mausteseos.

Laita uunivuokaan oliiviöljyä, pippuria, suolaa, Herbes de Provencea ja  limen mehu. Paloittele kuumat perunat 2-4 osaan, kääntele ne mausteseoksessa ja kypsennä välillä käännellen n. 20 minuuttia.


Kevätsipuli tai sipulinvarret ovat ihania esimerkiksi salaatin seassa. Sipulin maku, mutta huomattavasti hienovaraisemmassa muodossa, kuin jos pilkkoisi raakaa sipulia salaatin joukkoon. Yksi monen vuoden takainen suosikki sipulinvarsien sesonkiaikaan on tämä tomaatti-sipulisalaatti, joka käy monen ruoan lisukkeeksi.

TOMAATTI-SIPULISALAATTI

4 isohkoa tomaattia 
4-5 sipulin vartta
pari pyöräytystä mustapippuria myllystä
ripaus suolaa (Fleur de Sel)
oliiviöljyä
balsamicoa

Pese ja leikkaa tomaatit paksuhkoiksi siivuiksi ja asettele ne laakean lautasen/vuoan pohjalle. Leikkaa sipulinvarret renkaiksi ja ripottele ne tomaattisiivujen päälle. Ripauta suolaa, mustapippuria, oliiviöljyä ja balsamicoa päälle. Oliiviöljystä ja balsamicosta riittää ihan pieni määrä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti