keskiviikko 4. kesäkuuta 2014

Ginger Beer


Tämä Ginger Beer eli inkivääriolut ohje on otettu suoraan Glorian Ruoka&Viini -lehdestä nro 5/2013. Minun piti tehdä tätä jo viime kesänä, kun kyseinen lehti tuli minulle. Jostain syystä tämän teko nyt kuitenkin venähti noin vuodella. Tällä oli aika samanlainen tekotapa kuin perinteisellä simalla, mutta tämä valmistuu vielä nopeammin. Jos pidät simasta ja inkivääristä, tämä juoma varmaan kolahtaa sinulle.


GINGER BEER (n. 3 litraa)

1 (luomu)sitruunan kuori
1,5-2,5 rkl raastettua inkivääriä (laitoin +2,5 ruokalusikallista)
1,5 dl sitruunan mehua (2-3 sitruunaa)
2,5 dl sokeria
3 rusinaa
2,5 litraa vettä
10 g tuorehiivaa TAI 5 g kuivahiivaa

Raasta hyvin pestyn sitruunan kuori suureen kattilaan. Raasta kuorittu inkivääri myös kattilaan. Inkiväärin saat helpoiten kuorittua raaputtamalla kuoren pois teelusikalla.

Lisää sitruunan mehu, sokeri ja rusinat.

Lisää 1 litra kädenlämpöistä vettä, mikäli käytät tuorehiivaa ja hiukan kättä lämpimämpää vettä (+ 42-asteista) kuivahiivaa käyttäessäsi. Sekoita, jotta sokeri sulaa ja lisää sitten hiiva ja loppuvesi.

Peitä kattila tuorekelmulla ja jätä käymään 4-6 tunniksi lämpimään paikkaan. Sekoita pari kertaa käymisen aikana.

Kun rusinat ja sakka ovat nousseet pintaan, juoma on valmis pullotettavaksi. Kaada juoma tiheän siivilän ja suppilon läpi puhtaisiin pulloihin. Jätä juomalle varaa kuohua avattessa n. 7 cm korkin ja juoman väliin. Lisää jokaiseen pulloon 1 siivilöty rusina. Jätä korkit löysälle tässä vaiheessa. Kun rusinat nousevat pintaan, juomassa on tarpeeksi hiilihappoa. Kierrä korkit tiukalle ja jätä ne yöksi huoneenlämpöön.

Aamulla ruuvaa korkkeja auki, jotta ylimääräinen hiilihappo poistuu. Kierrä korkit sitten kiinni ja siirrä juoma jääkaappiin tekeytymään. Inkiväärioluen maku tasaantuu ja hapokkuus korostuu kypsyessä. Juoma on parhaimmillan muutaman päivän ikäisenä.

Kuvassa minulla on lasipullo, mutta koska juomassa on runsaasti hiilihappoa, suosittelen pullottamaan sen muovipulloihin, jotka kestävät suurta painetta lasipulloja paremmin. Juoma kuohuu voimakkaasti avattaessa, joten avaa korkki hiukan vaiheittain, ettei juoma kuohu yli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti