keskiviikko 18. kesäkuuta 2014

Suklaakakku mansikoilla koristeltuna

Esimerkiksi juhannuskakuksi sopiva suklaakakku, jonka makua raikastaa päälle kasatut puolitetut kotimaiset mansikat. Kakussa on suklaakakkupohjien välissä ja päällä suklaaganachea, jossa on sekä tummaa- että maitosuklaata. Mansikoiden päälle spritsasin koristeeksi vielä hiukan sulatettua valkosuklaata. Kakku on melko helppo tehdä, vaikka se ei näytä kovin helppotekoiselta. Mutta hiukan kärsivällisyyttä suklaaganachen levitys kakun päälle ja reunoille kyllä vaatii.

Kakkupohjina on samat kakkupohjat, kuin aiemmin blogissa julkaistussa Rocky Road suklaakakussa. Paistoin kakkupohjat kahdessa 18-senttisessä irtopohjavuoassa ja halkaisin pohjat puoliksi. Tähän kakkuun käytin vain 3 kakkupohjista.  Jos teet kakkupohjat 20-senttisessä vuoassa, voit ehkä kasata kakkuun kaikki neljä kakkupohjaa.

SUKLAAKAKKU MANSIKOILLA KORISTELTUNA

3-4 kakkupohjaa (kahdesta kakkupohjasta puolitettuna)
Kakkupohjiin ohje täällä

SUKLAAGANACHE

1,5 dl kuohukermaa
100 g tummaa suklaata (74 %)
100 g maitosuklaata
2,5 rkl voita

Koristeluun:
n. 250 g Mansikoita (mielellään kotimaisia)
3 palaa valkosuklaata


Kasaa kakku joko suoraan tarjoilualustalle niin, että olet laittanut tarjoilualustan päälle leivinpaperista suikaleet kakun ja tarjoilualustan väliin, jolloin ylimääräisen valuneen suklaaganachen saa poistettua tarjoilualustaa sotkematta leivinpaperisuikaleiden kanssa. Vaihtoehtoisesti voit kasata kakun ritilälle, jonka alle olet virittänyt leivinpaperin, jolloin ylimääräinen kuorrutusganache valuu ritilän läpi leivinpaperille.

Paloittele molemmat suklaat. Kuumenna kerma mikroaaltouunissa tai levyllä kattilassa lähes kiehumapisteeseen. Minulla kesti mikrossa 50 sekuntia täysteholla. Lisää kerman sekaan paloiteltu suklaa ja voi. Voi ei ole välttämätön, mutta se antaa suklaaganachelle kauniin kiillon ja suklaaganache jää aavistuksen pehmeämmäksi sen ansiosta. Anna seoksen olla noin 40 sekuntia ja sekoittele se sitten tasaiseksi.

Kakkupohjia ei tarvitse kostuttaa, koska ne ovat melko kosteita. Levitä kakkupohjien väliin ohuehko kerros suklaaganachea. Kaada sitten melko paljon ganachea kerrallaan kakun päälle ja siirrä ganachea varovasti reunoille päin lusikalla keskustasta reunoihin, jotta sitä valuu myös kakun reunoille. Lisää tarvittaessa lisää ganachea kakun päälle ja toista sama. Jätä sitten kakun päällinen rauhaan, jotta saat sille sileän pinnan.

Käytä mielellään palettiveistä tai vastaavaa kakun reunoille ganachea levittäessäsi. Lisää tarvittaessa lisää ganachea ja vedä palettiveitsellä reunaa pitkin pystysuunnassa. Varo osumasta kakun päälliseen. Tasoita reunoja ja lisää kuorrutusta tarvittaessa lisää.

Jos teit kakun suoraan tarjoilualustalle ja sinulla on leivinpaperi tarjoilualustaa suojaamassa, nostele kakun reunojen yli valunutta suklaaganachea takaisin kakun reunoille. Jos teet kakun ritilän päällä, ylimääräinen suklaa valuu ritilän läpi, joten suklaaganachea kuluu hiukan enemmän.

Nosta kakku hetkeksi jääkaappiin jähmettymään. Jos teit kakun tarjoilualustalle, jonka suojasit leivinpaperisuikaleilla, vedä leivinpaperisuikaleet kakun hiukan jähmetyttyä varovasti pois. Jos taas teit kakun ritilän päälle, nosta se tarjoilualustalle.  Koristele kakku puoliksi leikatuilla mansikoilla kasaamalla niitä kakun keskustaan kerroksittain.

Sulata sitten valkosuklaa pienessä pakastepussissa mikrossa puoliteholla n. 50 sekuntia tai tarvittaessa hiukan pidempi aika. Leikkaa pussin kulmaan pieni reikä ja spritsaa suklaasulaa koristeeksi mansikoiden päälle.

Pihalla omissa mansikoissa on vasta pieniä raakileita, mutta mansikanlehtiä niistä sai sentään kakkuvadinn koristeeksi. Yhtälailla koristeeksi voisi käyttää vaikka minttua tai sitruunamelissaa.


Toivotaan, että juhannuksena saadaan nauttia auringostakin, vaikka sääennusteet eivät kovin hyvää ilmaa lupailekaan. Nautitaan kuitenkin kesästä ja ulkonaolosta ilmasta huolimatta - Hauskaa juhannusta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti