maanantai 16. helmikuuta 2015

Oikeanlainen laskiaispulla?






Minkälainen se sinun mielestäsi on? Useinhan tämän laskiaisherkun syöjät jakautuvat kahteen leiriin, joko hillopullan tai mantelimassapullan kannattajiin. Mutta jos minulta kysytään, fuusiopulla sen pitää ehdottomasti olla. Pumpulinpehmeän pullan väliin itsetehtyä mantelimassaa, hilloa ja kermavaahtoa. Se on siinä, täydellinen laskiaispulla!

Mantelimassaa on todella helppo tehdä itse ja itsetehty mantelimassa on mielestäni paljon parempaa kuin kaupasta valmiina ostettu mantelimassa. En ollut laittanut viime laskiaisena mantelimassan teko-ohjetta blogiin, joten korjataan nyt tuo virhe tänä laskiaisena. Mantelimassan voi tehdä yhtälailla kuorituista kuin kuorimattomista manteleista. Kuorimattomista manteleista tehty mantelimassa on tummempaa kuin kuorituista manteleista tehty ja hiukan voimakkaammin mantelilta maistuvaa. Itse lisään useimmiten tipan-pari karvasmanteliaromia makua voimistamaan, mutta sen voi hyvin jättää poiskin halutessaan. Karvasmanteliaromi kun jakaa aika paljon mielipiteitä.

Tarvitset mantelimassan tekoon monitoimikoneen, blenderin tai vastaavan. Itse massan tekoon menee vain noin 5 minuuttia aikaa ja massan voi säilyttää tuorekelmussa käärittynä jääkaapissa.

MANTELIMASSA (n. 250 g)

100 g manteleita (kuorittuja tai kuorimattomia)
1,5 dl tomusokeria
1 munanvalkuainen (käytetään reilu puolet)
(1-2 tippaa karvasmanteliaromia)

Laita mantelit monitoimikoneeseen/blenderiin tai vastaavaan. Hienonna mantelit hienoksi. Lisää tomusokeri ja käytä konetta vielä hetki.

Erottele kananmunasta keltuainen ja valkuainen erilleen. Lisää osa valkuaisesta ja käytä konetta taas hetki. Riippuen, kuinka pehmeän koostumuksen haluat mantelimassaan, lisää valkuaista sen mukaan. Jos mantelimassasi menee liian pehmeäksi, lisää vielä hiukan tomusokeria.

Rullaa mantelimassa, tarvittaessa tomusokeria avuksi käyttäen, pötköksi ja säilytä jääkaapissa tuorekelmuun kiedottuna. Rullasta on helppo leikata pullan väliin sopivankokoinen kiekko. Tai jos haluat, voit raastaa sitä kermavaahdon joukkoon tai tehdä pullasta koverretun sisuksen kanssa tahnan, lisäämällä joukkoon hiukan kermaa.

Loput valkuaisesta ja keltuainen kannattaa käyttää pullien voiteluun.

Mäenlasku ei välttämättä kuulu meillä laskiaisen viettoon, mutta itsetehdyt laskiaispullat kuuluvat niihin perinneherkkuihin, joita ilman meillä ei koskaan olla laskiaisena. Laskiaispullat teen aina ihan peruspullataikinasta, jota alustan melko pitkään ja jonka jätän hyvin pehmeäksi, jolloin pullista saa pumpulinpehmeitä. Useimmiten teen pullista sekä normaalikokoisia että minikokoisia, kuten tänäkin vuonna. Koska pullien ohje on sama kuin viime vuonna blogiin kirjoittamani ohje, en kirjoita ohjetta tähän uudestaan, mutta löydät sen tarvittaessa täältä.

Löydät myös laskiaisen muut sesonkiherkut, hernekeiton ja pannukakun ohjeet, tarvittaessa täältä.

Laskiaissunnuntaina oli upea aurinkoinen kevyt pakkassää. Toivottavasti ilma suosii huomenna laskiaistiistaina mäenlaskua ja/tai ulkoilua yhtä hyvin kuin laskiaissunnuntaina.


2 kommenttia:

  1. Ihanaa, että maailmassa on joku muukin fuusiopullan kannattaja! Itse olen aina kummastellut, miksi ihmiset kiistelevät mantelimassan ja hillon välillä kun selkeästi ne ovat yhdessä paljon parempia kuin kumpikaan erikseen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin Jerry. More is more :). Meillä koko perhe liputtaa fuusiopullien puolesta, ei ne muunlaiset meidän mielestä ole edes kunnon laskiaispullia.

      Poista