lauantai 28. maaliskuuta 2015

Sitruunaiset Aleksanterinleivokset





Perinteiset Aleksanterinleivokset muokkautuivat pääsiäisen kunniaksi sitruunaisiksi sekä maultaan että värimailmaltaan. Sitruuna maistuu pohjataikinassa, täytehillossa ja myös keltaisessa kuorrutuksessa, joten maultaan nämä ovat melko kaukana alkuperäisistä vadelmamarmeladilla täytetyistä vaaleanpunaisista esikuvistaan. Molemmat ovat hyviä, mutta nämä ehkä hiukan vähemmän makeita ja raikkaampia kuin nuo perinteiset.

Leivoksen täytteenä käyttämäni kesäkurpitsasitruunahillo saattaa äkkipäältään kuulostaa omituiselta, mutta se on tosi hyvää ja sitruunaista. Sitä teen aina silloin tällöin, koska se on hyvää leivonnassa ja esimerkiksi jogurtin tai sconesien kanssa. Suosittelen lämpimästi. En ole itse maistanut McKaysin Lime-sitruunamarmeladia, mutta se saattaisi käydä itsetehdyn hillon sijaan näihin leivoksiin.

SITRUUNAISET ALEKSANTERINLEIVOKSET (n. 15 pienehköä leivosta)

Pohjataikina:
200 g voita, huoneenlämpöistä
1 dl tomusokeria
1 muna
1 dl mantelijauhoa
3,5 dl vehnäjauhoa
0,5 tl vaniljajauhetta/1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1/2 (luomu)sitruunan raastettu kuori

Väliin:
n. 1,5 dl kesäkurpitsasitruunahilloa

Kuorrutus+koristelu:
3 dl tomusokeria
n. 5 rkl sitruunamehua (osa voi olla vettä)
hiukan keltaista pastaväriä
4 palaa tummaa suklaata 

Pohjataikina:
Laita uuni lämpenemään 175-asteeseen, kiertoilma 155-asteeseen.

Sekoita mantelijauho, vehnäjauho ja leivinjauhe keskenään.

Vatkaa taikinakulhossa sähkövatkaimella voi ja tomusokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kananmuna ja 1 rkl jauhoseosta ja vatkaa vielä hetki.

Lisää sitten loppu jauhoseos ja hyvin pestyn sitruunan raastettu kuori. Sekoita taikinaksi puukauhalla/nuolijalla tai vastaavalla.

Laita kylmään 1/2 tunniksi. Kauli taikina sen jälkeen kahden levinpaperin välissä ohueksi, hiukan peltiä pienemmäksi levyksi ja vedä taikinalevy alimmaisen leivinpaperin kanssa pellille. Pistele haarukalla ja paista uunin keskitasolla n. 15 minuuttia.

Nosta pois uunista, anna jäähtyä hetki ja leikkaa vielä hiukan lämpimänä levy puoliksi. Anna jäähtyä loppuun.

Levitä toiselle levylle suht ohuesti hilloa ja nosta toinen levyistä varovasti leivinpaperin avulla hillokerroksen päälle niin, että peltiä vasten ollut puoli tulee ylöspäin (on sileä puoli). Taikina on helposti murenevaa, joten varovainen saa olla. Poista leivinpaperi.

Laita tumma suklaa paloiteltuna pieneen tukevaan pakastepussiin ja sulata suklaa miedohkolla lämmöllä mikrossa. Jätä odottamaan kuorrutuksen teon ajaksi.

Sekoita tomusokerista, sitruunamehusta ja mahdollisesti vedestä sekä väristä melko paksu kuorrutus, kuitenkin levittyvä. Levitä tasaisesti esimerkiksi palettiveitsellä levyn päälle. Leikkaa sitten pieni reikä sulatettua suklaata sisältävän pussin kulmaan ja pursota samantien sulaa suklaata vaakaraidoiksi vielä kostean keltaisen kuorrutuksen päälle. Vedä samantien pystysuoraan viivoja vastaan veitsellä kevyesti koko matka ensin ylös, sitten seuraavassa kohdassa alas, jolloin saat kuvioitua suklaata. Pyyhi veistä välillä talouspaperiin, jotta saat kuvioista siistit.

Anna kuorrutuksen jähmettyä kunnolla, ennen kuin leikkaat leivokset paloiksi. Suorista reunat ja leikkaa haluamasi kokoisia leivoksia. Leivokset säilyvät hyvin ilmatiiviisti säilytettynä useamman  päivän jääkaapissa. Vuorokauden jääkaappisäilytyksen jälkeen niiden rakenne oli mielestäni vielä parempi kuin tekopäivänä, koska maut tasaantuivat ja rakenne muuttui vähemmän murenevaksi.

2 kommenttia:

  1. Nams! Onpa ihanan näköisiä leivonnaisia ja maut kuulostavat tässä myös erittäin hyviltä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minka :). Sitruunanystäville nämä varmasti tosiaan maistuvat.

      Poista