torstai 7. toukokuuta 2015

Munattomat letut - Aquafaba Pancakes



Tein munattomia marenkeja Aquafabasta jokusen päivää sitten, kun törmäsin internetissä tuohon uutta kohua herättäneeseen kananmunan korvaavaan papuliemeen. Marengit onnistuivat erinomaisesti ja halusinkin nyt kokeilla tuota Aquafabaa muuhunkin kananmunaa korvaamaan. Aquafabasta luettuani, löysin tiedon, että 3 rkl Aquafabaa = kutakuinkin 1 kananmuna. Siltä pohjalta tein tämän lettutaikinani ja onnistui erinomaisesti. Helposti käännettäviä lettuja, jotka muistuttivat pitkälle Pancakesejä, ollen kuohkeampia kuin perusletut. Vähän miedomman makuisia kuin perusletut, muuten erinomaisia. Suosittelen!

Tietoa, mihin kaikkeen Aquafabaa voi käyttää,  löytyy aquafaba.com virallisilta sivuilta.

MUNATTOMAT MUSTIKKALETUT/BLUEBERRY AQUAFABA PANCAKES 
(10 kpl n. 14 cm pyöreitä lettuja)

6 rkl Aquafabaa eli kikhernepurkin lientä tai papupurkin lientä
3 dl kevytmaitoa
2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl vaniljajauhetta/1 tl vaniljasokeria
2 rkl rypsiöljyä

Lisäksi:
Pensasmustikoita jäisenä suoraan pakastimesta (tai tuoreita)
Voita lettujen paistoon
Sokeria ripoteltavaksi lettujen päälle
Vaahterasiirappia
Tomusokeria

HUOM! VEGAANIT letut saat vaihtamalla kevytmaidon esimerkiksi mantelimaitoon tai soijamaitoon tai vastaavaan. Ja käyttämällä lettujen paistoon voin tilalla esim. kookosöljyä tai muuta kasviöljyä.

Mittaa kulhoon Aquafaba eli papuliemi. Vatkaa hetki käsivispilällä, jotta Aquafaba hiukan vaahtoutuu. Lisää suurin osa maidosta, vehnäjauhot, vanilja ja vatkaa hetken käsivispilällä. Lisää sitten loput jauhot ja öljy ja vatkaa vielä tasaiseksi.

Kuumenna pienehkössä paistinpannussa hiukan voita ja lisää sitten lettutaikinaa n. 3/4 dl pannulle.
Ripota heti sen päälle n. 8-10 pensasmustikkaa. Käännä lastalla, kun pinnalle alkaa muodostua kuplia ja paista myös toiselta puolelta.

Aquafaba -lettutaikina käyttäytyy paistaessa hyvin pitkälle kuin Pancakes -taikina, johon on lisätty leivinjauhetta, ollen kuohkeampi, kuin perinteinen lettutaikina.

Nosta valmis lettu lautaselle ja ripota sen päälle hiukan sokeria. Paista kaikki letut ja pinoa ne lautaselle.

Tarjoile vaahterasiirapin, pensasmustikoiden ja tomusokerin kanssa.

TAVALLISIA LETTUJA SAAT JÄTTÄMÄLLÄ PENSASMUSTIKAT PAISTOVAIHEESSA POIS. 


Tarjoile letut silloin esimerkiksi mansikkahillon ja kermavaahdon kanssa.


2 kommenttia:

  1. Olin etsimässä munattomien marenkien ohjetta, ja löysin tämänkin ohjeen. Nyt en tiedä, kumpaa kokeilisin. Toimiikohan tämä muittenkin papujen liemestä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä oli tosi hyviä. Perheen miesväkikin imuroi letut ilman mainintoja mistään oudosta sivumausta, jonka he väittivät aistineensa marengeista (niin varmaan ;)). Aquafaba pitäisi toimia samoin muistakin papujen liemestä, mutta itse en ole kokeillut kuin kikherne -liemestä, kun niitä meillä syödään aika paljon muutenkin. Ehken ihan mustapapujen lientä kuitenkaan laittaisi, kun se on aika hurjan väristä.

      Poista