perjantai 3. heinäkuuta 2015

Helppoa kesäleivontaa - Raparperi-mansikkapiirakka

Ihanaa, vihdoinkin on kunnon kesäilmat ja aurinkoa sekä lämpöä. Tällaisella ilmalla ei malta kauhean kauaa keittössä sisällä puuhailla, joten helppo ja nopea kesäleivonta on paikallaan. Tämän piirakan leipominen käy kädenkäänteessä, koska kaikki aineet vain sekoitetaan keskenään yhdessä kulhossa ilman vatkauksia. Paistoaikakin on melko lyhyt, noin puoli tuntia. Nyt kun saa tuoreita mansikoita, yhdistin piirakkaan raparperia ja mansikkaa, mutta raparperin ja mansikoiden sijaan tähän kävisi myös muut marjat tai esimerkiksi nektariini (tällöin kannattaa kaneli jättää pois). Piirakka maistuu sellaisenaan tai vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.



HELPPO RAPARPERI-MANSIKKAPIIRAKKA (n. 27 cm:n irtopohjavuoka)

Taikina:
6 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
3 dl sokeria
2 M -kokoista munaa
3 dl kerma-maitoa
1/2 (luomu)sitruunan raastettu kuori
1,5 dl rasvasulaa (voita tai margariinia)
ripaus suolaa
1 tl vaniljajauhetta/2,5 tl vaniljasokeria

Päälle:
n. 4-5 dl raparperia siivuina
1/4 L tuoreita mansikoita puolitettuna
kanelia, sokeria

Laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen, kiertoilma 170 asteeseen. Pingota irotpohjavuoan pohjan  ja reunan väliin leivinpaperi.

Sekoita kaikki taikinan aineet keskenään kulhossa ja lusikoi seos esivalmisteltuun vuokaan.

Kuori raparperi tarvittaessa ja asettele taikinan päälle tasaisesti raparperipalat sekä mansikanpuolikkaat. Ripota päälle sokeria ja kanelia.

Paista uunin alatasossa noin puoli tuntia tai kunnes tikulla kokeiltaessa tikkuun ei tartu taikinaa.
Anna piirakan jäähtyä ritilällä vuoassaan uunista oton jälkeen.

Tarjoile sellaisenaan tai vaniljakastikkeen tai jäätelön kera. Tee esimerkiksi tätä superhelppoa vaniljajäätelöä, jonka tekoon et tarvitse jäätelökonetta. Tämän piirakan kanssa tein vähän eri ohjeella kuvassa näkyvää jäätelöä ilman jäätelökonetta, jossa on hiukan vähemmän rasvaa. Sen ohjeen laitan lähipäivinä blogiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti