perjantai 31. heinäkuuta 2015

Mansikkatartar, valkosuklaamousse ja basilikakastike


Tämän ihanan jälkiruokaohjeen olen joskus vuosia, vuosia sitten löytänyt muistaakseni Allt om Matin Dessert -erikoisnumerosta. Ohje oli minulla kadoksissa jokusen vuoden, mutta onneksi löysin ohjeen ystäväni Hennan ruokasivuilta pari vuotta sitten uudestaan. Tässä jälkiruoassa yhdistyvät ihanasti kesän maut, makeita mansikoita, pehmeää valkosuklaamoussea ja basilikakastiketta. Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin puutarhamansikoita, mutta koska Henna löytää  aina paljon metsämansikoita mökiltään, hän tekee mansikkatartarin niistä.  Niistä tuleekin varmaan ihana mansikkatartar, joten jos kuulut niihin onnekkaisiin, jotka löytävät reilusti metsämansikoita, käytä ihmeessä niitä. Täytyy tunnustaa, että olen hiukan kateellinen moisista metsämansikka-apajista. Mutta itse tyydyn siis puutarhamansikoihin. Käytitpä sitten metsämansikoita tai puutarhamansikoita, tätä jälkiruokaa ei kannata tehdä kuin silloin, kun saa kunnon makeita tuoreita kotimaisia mansikoita. Vielä tänä kesänä siis ehtii, kun mansikka-aika jatkuu vielä hetken.

Tein jälkiruoan hiukan ex tempore, joten basilikakastikkeestani tuli hiukan valjun väristä, kun olin käyttänyt lempiyrttiäni basilikaa, sen verran paljon jo muualle, ettei sitä riittänyt tarpeeksi enää tähän. Ohjeen mukaisella basilikamäärällä basilikakastikkeesta tulee selkeästi vihreämpää.

VINKKI:
Valkosuklaamousse pitää tehdä miminissään useampi tunti etukäteen tai jo edellisenä päivänä, jotta se kiinteytyy sopivasti. Myös basilikakastikkeen voi hyvin tehdä jo edellisenä päivänä valmiiksi. Mansikkatartar kannattaa kuitenkin valmistaa korkeintaan tunti ennen tarjoilua ja säilyttää huoneenlämmössä, jotta sen väri ja maku on parhaimmillaan.

MANSIKKATARTAR, VALKOSUKLAAMOUSSE JA BASILIKAKASTIKETTA (n. 8-10:lle)

Valkosuklaamousse:
1 liivatelehti
150 g valkosuklaata
1 dl kuohukermaa
2 valkuaista
1 rkl sitruunamehua
3/4 dl sokeria
2,5 dl kuohukermaa

Basilikakastike:
4 rkl sokeria
6 rkl vettä
2 rkl sitruunamehua
6 rkl basilikaa hienonnettuna

Mansikkatartar:
n. 1 kg mansikoita
n. 1 dl tomusokeria (mansikoiden makeuden mukaan)
1/2 (luomu)sitruunan kuoriraaste

Annosten koristeluun:
Tomusokeria
(Basilikan-/sitruunamelissan-/mintunlehtiä)

Valkosuklaamousse:
Liota liivatelehteä kylmässä vedessä 5-10 minuuttia.
Kiehauta 1 dl kermaa ja lisää sen sekaan pieneksi paloittelemasi valkosuklaa. Anna suklaan sulaa ja varmista sekoittamalla, ettei jää sulamattomia paloja. Purista liivatelehti käsin kuivaksi ylimääräisestä vedestä ja sulata se kuumaan kerma-suklaaseokseeen. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Vatkaa sähkövatkaimella rasvattomassa kulhossa (mielellään metallikulho), valkuaiset ja sitruunamehu sekä pieni osa sokerista vaahdoksi. Lisää loppu sokeri pienissä erissä, koko ajan samalla vatkaten, kunnes saat kuohkean marengin.

Vatkaa samoilla vatkaimilla, niitä välillä pesemättä, 2,5 dl kermaa pehmeäksi vaahdoksi. Nostele kermavaahto suklaaseoksen sekaan, esimerkiksi nuolijalla nostellen. Nostele lopuksi marenki sekaan. Laita jääkaappiin kannellisessa rasiassa.

Basilikakastike:
Keitä vesi, sokeri ja sitruunamehu. Anna jäähtyä. Lisää joko valmiiksi hienontamasi basilikanlehdet sekaan tai lisää reilusti basilikanlehtiä ja hienonna seos sauvasekoittimella. Anna jäähtyä kunnolla.

Mansikkatartar:
Hienonna puhdistetut mansikat veitsellä pienehköiksi kuutioiksi. Lisää sokeri ja sitruunankuoriraaste ja sekoita tasaiseksi. Mansikkatartaria ei kannata tehdä kauhean paljoa etukäteen, jotta se on mahdollisimman raikas ja sen rakenne on ideaali.

Annosten kasaus:
Kasaa jälkiruoka-annos mielellään suurehkolle, valkoiselle jälkiruokalautaselle. Laita rengasmuotti lautasen keskelle ja lusikoi mansikkatartaria muottiin. Paina mansikkatartaria kevyesti lusikalla, jotta saat siitä tasaisen.

Tee valkosuklaamoussesta kahden lusikan avulla kvenelli tai ota siitä lusikalla/jäätelökauhalla pallo ja nosta se mansikkatartarin keskelle.

Lusikoi mansikkatartarin ympärille basilikakastiketta ja ripota hiukan tomusokeria annoksen päälle siivilän läpi. Voit vielä koristella valkosuklaamoussen mintun-/sitruunamelissan-/basilikanlehdillä, vähän kuin laittaisit mansikalle kannan.

Mansikka-ajan jatkuessa, ehdit vielä tehdä myös kesän helpoimpia ja ihanimpia kakkuja. Tässä yksinkertainen kakku, joka herkuteltiin ihan oman perheen kesken. Kakussa sokerikakkupohjan (kostutettu kevyesti vaniljamaidolla) välissä ja päällä mascarpone-kermaa ja reilusti tuoreita mansikoita sekä päällä että välissä, kevyesti sokeroidun mansikkasurvoksen lisäksi. Mansikkakakut kuuluvat kesään ja ehkä kaikista parhaimpia ne ovat mielestäni juuri tällaisessa oikein pelkistetyssä muodossa, jossa pääosassa ovat ihanaiset kotimaiset mansikat.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti