keskiviikko 9. syyskuuta 2015

Bageleita brunssille







Viikonlopun brunssi perheen kesken on laatuaikaa parhaimmillaan ja uunituoreet bagelit käyvät hyvin tilanteeseen. Monesti perheenjäsenillä on omat suosikkitäytteensä bageleihin. Kun katat täyteainekset tarjottimelle omiksi sektoreikseen, jokainen voi kasata mieleisensä bagelin, juuri niillä täytteillä, jotka ovat itselle mieluisia.

Blogissani löytyy jo aiemmin bagel -ohje, bagelit ison omenan tyyliin, jotka ovat samantyylisiä, kuin nämä nyt tekemäni bagelit eli sopivasti sitkeitä Nykin bageleiden tyyliin. Molemmat ohjeet ovat hyviä, enkä oikein osaa sanoa, kumpi bagel -ohje minusta on parempi. Pitäisi varmaan leipoa molemmilla ohjeilla samana päivänä, jotta niitä voisi kunnolla verrata toisiinsa. Tämä on Liemessä ruokablogin kirjoittajan Jenni Häyrisen bagel -ohje, joka löytyy hänen Katuruokaa -kirjastaan.  Ohjeeseen törmäsin vanhaa Maku -lehden 4/2014 lehteä selatessani.

BAGELIT (8 kpl)

Bagelitaikina:
3 dl reilusti kädenlämpöistä vettä
2 tl kuivahiivaa
2 rkl sokeria
7 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa

Keittämiseen:
Vettä
2 rkl siirappia

Voiteluun:
1 muna
unikon- ja/tai seesaminsiemeniä

Mittaa mukiin 1 dl reilusti kädenlämpöistä vettä. Lisää kuivahiiva ja sokeri mutta älä sekoita. Anna seistä 5 minuuttia. Yhdistä jauhot ja suola kulhossa. Kaada hiivaseos ja loput vedestä jauhojen keskelle. Sekoita kimmoisaksi taikinaksi ja vaivaa taikinaa 10 minuuttia. Kohota kostean keittiöpyyhkeen alla tunti.

Jaa kohonnut taikina kahdeksaan palaan. Pyörittele ne palloiksi ja tee keskelle reikä sormien avulla. Nosta bagelit leivinpaperin päälle pellille ja kohota kostutetun liinan alla 10 minuuttia.

Kiehauta tilavassa kattilassa siirapilla maustettu vesi. Keitä vedessä muutama bageli kerrallaan, pari minuuttia per puoli. Nosta bagelit reikäkauhalla leivinpaperoidulel pellille. Voitele ne munalla ja ripottele unikon- tai seesaminsiemeniä päälle. Paista 220-asteisen uunin keskitasolla 10-15  minuuttia, kunnes bagelit ovat kypsiä ja kauniin värisiä.

Täytä bagelit haluamillasi täytteillä. Meillä tarjolla oli prosciuttoa, palvikinkkua, munakasta, lämminsavulohta, tilliä, punasipulirenkaita, maustamatonta tuorejuustoa, ruohosipulituorejuustoa, majoneesia, kurkkua, tomaattia, salaattia ja rucolaa. Perheen ruokaronkelikin löysi tästä valikoimasta itselleen mieluisat täytteet, joten kaikki olivat tyytyväisiä.

Punaherukan viimeiset oman pensaan marjat päätyivät brunssipöytään yhdessä vadelmien, mustikoiden ja luumujen kanssa. Meillä marjoista saa kilpailla pihassa viihtyvien rastaiden kanssa. Useimmiten rastaat vievät pelin 1-0.

VINKIT:
Jos et pidä päältä sitkeähköistä bageleista, keitä bageleita vain n. 20 sekuntia per puoli. Mitä kauemmin bageleita keittää ennen paistoa, sitä sitkeämmän kuoren niihin saa.

Bagelit ovat parhaimmillaan vastaleivottuina. Mikäli niitä jää yli seuraavaan päivään, ne kannattaa halkaista ja paahtaa, ennen täyttöä.

Bageleihin käy myös makeat täytteet. Voit sipaista paahdetun bagelinpuolikkaan ensin esimerkiksi tuorejuustolla ja sitten valitsemallasi hillolla/marmeladilla.



6 kommenttia:

  1. Olen aina tykännyt bageleista, vaikkakin niitä tulee kotosalla tehtyä ylen harvoin. Varsinkin nyt, kun en voi itse syödä juurikaan mitään.... voi että odotan aikaa, jolloin saan taas syödä kaikenlaista. toivottavasti jo muutaman kuukauden päästä toivuttuani pian olevasta leikkauksesta. Laitan tämän ohjeen talteen myöhempää aikaa varten. Ihanan näköisiä täytetyinä ovat, varsinkin suolaisilla täytteillä tykätään meillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama juttu meillä, bageleita tulee tehtyä kovin harvoin. Onpa ikävää, että sinulla on nyt rajoitettu ruokavalio. Mutta kun saat kohta syödä taas normaalisti, sitten kaikki varmaan maistuu entistä paremmalle :).

      Poista
  2. Hitsi nyt muistutit hyvästä asiasta. Ei ole tullut tehtyä bageleita aikoihin :) Pitää korjata asia. Näyttää aivan ihanalta tuo teidän brunssi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Annis :). Yllättävän harvoin tulee meilläkin tosiaan bageleita tehtyä, vaikka ne ovatkin hyviä.

      Poista
  3. Voi miten ihanan näköinen brunssi! Söisin itseni ihan ähkyyn... kun katselen kuvia niin en edes tiedä mitä ottaisin ensimmäisenä. Nälkähän tässä tulee! ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, kiitos Taru :). Ruokakuvia ei tosiaan nälkäisenä pidä katsella.

      Poista