keskiviikko 20. tammikuuta 2016

Sitruunatorttu paahdetuilla vaahtiksilla


Kirpeänmakean sitruunatortun täydentää nopeasti grillivastusten alla paahdetut vaahtokarkit. Toki sitruunatorttuun käy hyvin myös marenkihuntu, mutta nyt välillä vaihteeksi tällainen versio. Sitruunatorttu on parhaimmillaan heti sen jälkeen, kun vaahtikset on paahdettu, jolloin ne ovat ihanan pehmeitä ja venyviä.


Sitruunatäyte sekoitetaan nopeasti kondensoidusta maidosta, sitruunamehusta ja -kuoresta sekä keltuaisista. Olin leiponut macaronseja pari erää, joista jäi keltuaisia yli, tähän ne sai hyvin käytettyä.

SITRUUNATORTTU PAAHDETUILLA VAAHTIKSILLA (22-24 cm irtopohjavuokaan)

Torttupohja:
2 dl vehnäjauhoja (hiukan vajaa)
62,5 g voita (jääkaappikylmää)
0,5 dl tomusokeria
0,5 kananmunaa (tai 1 keltuainen)

Täyte:
1 prk kondensoitua maitoa
1,5 dl sitruunamehua (n. 2,5 sitruunasta)
1 (luomu)sitruunan raastettu kuori
5 keltuaista (L-kokoisista munista)

Päälle:
n. 25 kpl normaalikokoisia vaahtokarkkeja

Torttupohja:
Laita monitoimikoneeseen jauhot, paloiksi leikattu voi sekä tomusokeri ja käytä hetki, jotta aineet menevät sekaisin ja siitä tulee ryynimäistä. Lisää sitten kananmuna ja käytä sen aikaa, että taikinasta alkaa muodostua pallo. Jos teet taikinan käsin, nypi voi jauho-tomusokeriseokseen ja lisää sitten kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Siirrä taikina pakastepussiin/tuorekelmuun ja laita se jääkaappiin n. 30 minuutiksi.

Laita uuni kuumenemaan 190-asteeseen, kiertoilma 170-asteeseen. Pingota irtopohjavuoan pohjan ja reunan väliin leivinpaperi.

Ota taikina kylmästä ja kauli taikina leivinpaperoidulla työtasolla, jonka päälle olet sirotellut jauhoja, ohuehkoksi pyöreäksi kiekoksi, halkaisijaltaan noin irtopohjavuoan kokoiseksi.  Nosta taikina leivinpaperin avulla vuokaan ja painele sormin taikina vuoan pohjalle ja hiukan alle puoleenväliin reunoja. Vaihtoehtoisesti voit painella taikinan suoraan sormin vuokaan heti kylmästä oton jälkeen, mutta itse suosin kaulimista, koska sillä tavalla saa helpoiten tasapaksun pohjan aikaiseksi. Pistele taikina haarukalla ja paista heti uunin alatasossa 190-asteessa, kiertoilma 170-asteessa 10 minuuttia.

Täyte:
Tee pohjan esipaistuessa täyte, sekoittamalla kaikki täyteaineet keskenään yhteen, haarukalla sekoittaen. Kaada täyte vuokaan esipaistetun pohjan päälle, laske lämpö 180-asteeseen, kiertoilma 160-asteeseen. Paista täytteen kanssa noin 17 minuuttia.

Anna jäähtyä vuoassa ritilän päällä. Sitruunatäyte on parempaa, kun se on jäähtynyt, joten siksi ei kannata heti laittaa vaahtiksia päälle.


Vaahtokarkkipäällyste:
Leikkaa vaahtikset puoliksi saksilla. Asettele täytteen päälle vieri viereen, vähän kuin laittaisit omenapiirakkaan omenasiivuja.


Laita uuniin grillivastukset päälle ja paahda grillivastuksilla noin minuutti, kunnes vaahtikset ruskettuu ja pehmenee. Minulla uuni oli kiertoilmagrillillä ja hiukan reilussa minuutissa tuli sopiva. Vähän uunista riippuen, aika voi hiukan vaihdella. VAHDI vaahtokarkkeja paahtaessasi niitä, ne palavat nopeasti, jos ovat liian kauan. Vaihtoehtoisesti voit käyttää tohotinta vaahtiksien ruskistamiseen.


Tämä sitruunaherkku on parasta melko nopeasti uunista oton jälkeen, kun vaahtikset ovat vielä ihanan pehmeitä ja venyviä. Piirakasta on helpointa leikata paloja vaahtokarkkien väleistä, koska pehmeänä vaahtikset tarttuvat kakkulapioon aika rankasti.

Samalla sitruunatäytteellä tein tammikuun alussa sitruunatartaletteja,  jotka päällystin sveitsiläisellä marengilla. Halutessasi voit päällystää tämän ohjeen piirakan tuolla sveitsiläisellä marengilla. Silloin marengin aineosat kannattaa puolittaa, ettei sitä jää kauheasti yli.


6 kommenttia:

  1. Raikkaan ja kauniin näköisiä torttuja, oih. Hauska idea tuo vaahtispäällyste, enpä olisi itse tuollaista keksinyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rommirusina :). Vaahtispäällysteisiä torttuja olen tehnyt aiemminkin mm. kirsikkahillolla jne.

      Poista
  2. Nam, näyttää tosi hyvältä! Todella hauska idea tuo vaahtokarkkien käyttäminen. :)

    VastaaPoista