lauantai 20. helmikuuta 2016

Banaani-suolakaramelli cupcakes


Meidän perheen nuoret miehet tykkäävät banaaneista, mutta he ovat hyvin kriittisiä, missä kypsyysasteessa banaaninsa syövät. Hiukan vihertävät banaanit ovat liian raakoja, mutta heti niiden muututtua keltaiseksi, ne ovat heidän mielestään parhaimmillaan. Koska banaanit kypsyvät huoneenlämmössä melko nopeasti, usein ne ovat heidän mielestään parhaimmillaan päivän-korkeintaan kaksi. Silloin kun banaanit ovat omasta mielestäni parhaimmillaan, heidän mielestään ne ovat jo täysin ylikypsiä. Välillä käy niin, että banaanit kypsyvät niin kovaa vauhtia, että osa niistä ehtii mennä täysin ylikypsäksi myös minun mielestäni. Leivonnassa tällaiset ylikypsät banaanit ovat parhaimmillaan, vaikkei niitä sellaisenaan enää tulisi syötyä. Usein pakastan ylikypsät banaanit myöhempää käyttöä varten (smoothiet, banaanijäätelö jne.), mutta nyt pyöräytin niistä cupcakeja.

HUOM! Jos teet nämä ilman kuorrutusta, lisää ruokosokerin määrää 1/2 dl. Halusin kakkuosasta hiukan vähäsokerisemman tasapainottamaan kuorrutuksen makeutta.

BANAANI CUPCAKES (n. 14 kpl)
Kosteat aineet:
2 pientä ylikypsää banaania (tai 1,5 isoa)
n. 1 rkl sitruunamehua
2 munaa (M-koko, L-kokoa 1,5)
0,75 dl ruokosokeria
0,5 dl öljyä
1 dl turkkilaista jogurttia

Kuivat aineet:
2 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
0,5 tl ruokasoodaa
0,5 tl vaniljajauhetta/1,5 tl vaniljasokeria
0,5 tl kanelia
hiukan jauhettua muskottipähkinää

TUOREJUUSTOKUORRUTUS
50 g voita, huoneenlämpöistä
n. 2 dl tomusokeria
1/4 prk/62,5 g  Mascarponea
0,5 tl vaniljajauhetta/1,5 t vaniljasokeria

Koristeeksi:
Suolakaramellikastiketta/Salted Caramel Saucea
Banaanisiivuja (sitruunamehussa pyöriteltynä)

Näiden cupcakien valmistus kannattaa aloittaa tekemällä suolakaramellikastike. Kastiketta jää yli, mutta se säilyy jääkaapissa melko pitkään ja on erittäin monikäyttöistä.

Cupcaket:
Laita uuni kuumenemaan 180-asteseen, kiertoilma 160-asteeseen.

Kuori ja muusaa banaanit sitruunamehun kanssa haarukalla lautasella. Sekoita loput kosteat aineet kulhossa banaanisoseen kanssa sekaisin.

Sekoita toisessa kulhossa kuivat aineet keskenään sekaisin. Yhdistä seokset välttäen liiallista sekoittamista eli sekoita vain, kunnes aineet yhdistyvät.

Lusikoi taikinaa muffinsipellillä oleviin muffinsipapereihin noin 3/4 täyteen ja paista uunin keskitasolla noin 17 minuuttia.

Nosta muffinsipelti ritilälle jäähtymään 5 minuutiksi ja kumoa sitten muffinsit pois vuoasta ritilän päälle jäähtymään loppuun. Kuorruta vasta jäähtyneenä.

Kuorrutus:
Vatkaa korkeareunaisessa kulhossa voi sähkövatkaimella vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää noin 1,5 dl tomusokeria ja vatkaa ensin hiljaisella nopeudella, sitten nopeutta lisäten seos taas kuohkeaksi.

Lisää Mascarone ja vanilja ja vatkaa hetki. Tarkista paksuus ja lisää tarvittaessa vielä hiukan tomusokeria ja vatkaa kuohkeaksi. Jos pursotat kuorrutuksen, se saa olla melko jämäkkää.

Kuorruta cupcaket ja valuttele kuorrutuksen päälle hiukan suolakaramellikastiketta. Helpoimmalla saat suolakaramellia valuteltua cupcakien päälle laittamalla suolakaramellia hiukan pieneen tukevaan pakastepussiin ja leikkaamalla sen kulmaan pienen reiän, josta valutat sitä cupcakien päälle.

Koristele cupcaket ennen tarjoilua vielä banaanisiivuilla. Leikkaa banaania lautasella siivuiksi ja purista sitruunamehua siivujen  joukkoon. Sekoita, jotta sitruunamehua tulee joka kohtaan, etteivät banaanisiivut tummu niin helposti. Banaanisiivuja ei kannata laittaa kauhean kauaa ennen tarjoilua, etteivät ne tummu. Sitruunamehu kyllä estää tummumista melko hyvin ja myös raikastaa makua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti