keskiviikko 20. huhtikuuta 2016

Minimunkit suolakaramellitäytteellä



Itsellä on jotenkin vaikea uskoa, että vappuun on enää reilu viikko aikaa. Huhtikuun alku on sujahtanut jotenkin erityisen kovaa vauhtia. Vapuksi tulee aina leivottua joko munkkirinkilöitä, munkkeja, donitseja tai churroja. Kun perheen kaksi pullahiirtä vinkkasivat, että voisi leipoa pullaa pitkästä aikaa (suhteellinen käsite), niin tekaisin samalla osasta taikinaa minimunkkeja. Eli otimme pienen varaslähdön vappukerkkuihin. Täytin minimunkit vielä suolakaramellilla, ja niistä tulikin ihana pikkuherkku. Puisiin grillitikkuihin tuoreiden vadelmien, pensasmustikoiden ja vaahtokarkkien kanssa pujoteltuna, niistä saa kivaa pikkutarjottavaa vappupöytään tai vaikka lasten synttäreille.

Samasta taikinasta leivoin korvapuusteja fariinisokeri-voi-kanelitäytteellä. Vaikken itse tunnustaudukaan varsinaiseksi pullahiireksi, onhan se tuore pulla kyllä hyvää. Ja se tuoksu!


Leivon munkit ja munkkirinkilät aina ihan peruspullataikinasta, jonka jätän todella pehmeäksi, jolloin munkit ovat ihanan pehmoisia. Munkkien sokerointiin kannattaa käyttää erikoishienoa Siro sokeria, joka tarttuu hyvin munkkien pintaan.

MINIMUNKIT (n. 50 kpl)

2,5 dl kevytmaitoa
2 tl kardemummaa
1 kananmuna
1 pss/11 g kuivahiivaa
80 g voita/margariinia (huoneenlämpöistä)
1 dl (hiukan vajaa) sokeria
ripaus suolaa
n. 6 dl vehnäjauhoja

Uppopaistoon:
n. 1,5 L rypsiöljyä
Siro erikoishienoa sokeria munkkien sokerointiin

Lisäksi:
Puisia grillitikkuja
Suolakaramellikastiketta
Rasia tuoreita vadelmia
Rasia tuoreita pensasmustikoita
Vaahtokarkkeja
Esim. puolikas vesimelonia tikkujen kiinnitysalustaksi

Lämmitä maito kädenlämpöistä lämpimämmäksi eli 42-45 asteiseksi. Tee taikina käsin taikinakulhossa tai yleiskoneessa. Sekoita kuivahiiva pariin desiin vehnäjauhoja  ja lisää maidon sekaan. Lisää kananmuna, suola, sokeri ja kardemumma ja sekoita.

Lisää jauhoja pikkuhiljaa koko ajan samalla alustaen. Lisää alustamisen loppuvaiheessa voi/margariini ja alusta taikinaa, jotta saat siihen varmasti kunnon sitkon ja munkeista tulee kuohkeita. Lisää vielä tarvittaessa jauhoja. Takina saa olla todella pehmeää, koska pehmeästä taikinasta tulee maukkaimmat ja pehmeimmät munkit. Kohota taikinaa muovilla/muovipussilla peitettynä lämpimässä paikassa minimissään puolisen tuntia, max. tunti.

Ota kohonneesta taikinasta todella pieni pallo (pingispalloa pienempi, kohotessaan pallon koko lähes tuplaantuu) ja pyörittele se käsin pyöreäksi palloksi leivinpaperoidun pellin päälle, kuten tekisit pikkupullia, mutta taikina siis löysempää kuin pullia leivottaessa. Tee samoin koko taikinan kanssa.

Peitä pellit leivinliinoilla ja anna taikinapallojen kohota puolisen tuntia.

Valmistele sillä välin tarvikkeet munkkien uppopaistoa varten:
Kaada syvälle lautaselle pari desiä Siro erikoishienoa sokeria munkkien sokerointia varten.

Vuoraa laakean astian pohja talouspaperilla. Saat nostettua siihen uppopaistetut munkit, jotta ylimääräinen öljy imeytyy paperiin.

Kaada laakeahkoon paksupohjaiseen kattilaan/pataan öljyä niin, että sitä tulee sen verran reilu kerros (min. n. 5cm), että munkit eivät osu pohjaan uppopaistettaessa.

Munkkien paisto:
Laita öljy kuumenemaan munkkien kohotusajan loppupuolella. Jos sinulla on lämpömittari, kuumenna öljy 170-180-asteiseksi. Ilman lämpömittaria voit tarkistaa oikean lämpötilan tipauttamalla pienen palan vaaleaa leipää kuumentuneeseen öljyyn. Mikäli leipäpala ruskistuu kauniisti noin minuutissa, lämpötila on oikea. Muuten säädä levyn lämpöä suuntaan tai toiseen. Liian kuumassa öljyssä munkkirinkilät kypsyvät pinnalta liian nopeasti ja sisus jää raa'aksi, Vastaavasti liian viileässä öljyssä ne imevät itseensä liikaa öljyä.

Koska minimunkit ovat niin pieniä, saat paistettua kerralla noin 10 munkkia, kattilasi koosta riippuen. Laske munkit yksitellen varovasti kuumaan öljyyn.

Ruskista ensin toiselta puolelta, käännä reikäkauhalla ja ruskista sitten myös toinen puoli. Kypsyminen vie noin 2 minuuttia per puoli. Nosta kypsät munkkt valumaan vadille, jonka olit aiemmin vuorannut talouspaperilla, jotta ylimääärinen rasva imeytyy paperiin. Pyörittele vielä lämpimät munkit sokerissa yksi kerrallaan. Vaihtoehtoisesti voit laittaa sokerin paperipussiin ja pudottaa kaikki samalla kertaa kattilassa paistuneet munkit paperipussiin. Sulje pussinsuu ja ravistele pussia.


Munkkien täyttö + tikutus:
Lämmitä noin 1 dl suolakaramellikastiketta mikrossa puoliteholla noin 40 sekuntia tai kunnes se on melko juoksevaa. Lusikoi seos pursotuspussiin, jonka päässä on pitkäteräinen tylla. Paina munkkiin reikä esim. puisella grillitikulla tai tee veitsellä pieni ristiviilto munkkiin. Pursota suolakaramellikastiketta munkkien sisään.

Vesimelonin puolikas on hyvä alusta munkkitikuille. Se on tukeva ja siihen on helppo tökkiä tikut pystyyn. Pujottele grillitikkuihin vuorotellen minimunkkeja, vaahtokarkkeja ja marjoja. Töki tikut vesimelonin puolikkaaseen, jonka olet laittanut lautaselle. Riippuen syöjien ja tarjottavien lukumäärästä, laske tikkuja 1-2 per henkilö.


VINKIT:
Munkit voi myös pakastaa heti jäähdyttyään, ilman sokerointia. Tarjoilupäivänä kannattaa levittää jäiset munkit leivinpaperoidulle pellille ja antaa munkkien sulaa sen aikaa, että uuni saavuttaa 200 asteen lämpötilan, kiertoilma 180 astetta. Paista munkkeja noin 5 minuuttia tai kunnes ne ovat läpisulaneita ja lämpöisiä. Kierittele ne sitten  heti lämpiminä sokerissa. Maistuvat näin lähes vastapaistetuilta. Täytä munkit sokeroinnin jälkeen.

Vaihda tarvittaessa välillä puhtaat talouspaperit vadille, joihin nostat munkit paiston jälkeen, jotta saat niihin kunnolla öljyn imeytymään. Sokeriakin saatat joutua lisäämään lautaselle. Jos sokeriin imeytyy rasvaa enemmän, sokeri ei enää tartu niin helposti munkkien pintaan.

Munkit maistuvat hyvältä, mutta uppopaistaessa asuntoon (ja munkinpaistajan hiuksiin) tulee hiukan rasvankäryä. Jos omistat ulkogrillin, jossa on sivupoltin, munkit paistuvat näppärästi ulkona ja kaikki käryt myös jäävät sinne. Hiuksiinkaan ei jäänyt mitään tuoksua munkkien paistosta. Suosittelen lämpimästi!

Kannattaa muistaa aina uppopaistaessa:
Ota varmuuden vuoksi kattilaan sopiva kansi lähelle. Jos jostain syystä ylikuumennat öljyn ja se leimahtaa, laita kansi kattilan päälle, jotta palo tukahtuu.

Samasta taikinasta voi leipoa halutessaan myös munkkirinkilöitä. Tästä 2,5 desin taikinasta saa noin 20 kpl munkkirinkilöitä.



2 kommenttia:

  1. Onpa hauskoja nuo minimunkit :) Mahtaa olla hyviä ja tuo suolakaramellikastike, nam! Kohta pääseekin paistamaan munkkeja, kun vappu lähestyy!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :). Suolakaramellikastike tekee lähes kaikesta astetta parempaa ;).

      Poista