keskiviikko 13. huhtikuuta 2016

Minisuklaakakut+ensimmäinen kokkausnäytökseni





Nämä minisuklaakakut näyttävät ja maistuvat melko ylellisiltä, mutta ovat itseasiassa melko helppotekoisia. Kakkujen pohjaosana käytettävä suklaakakku paistetaan uunipellillä, kypsästä levykakusta otetaan pyöreällä muotilla kiekkoja, pursotetaan kahden pyöreän kiekon väliin mascarpone-kermaa ja päälle valutellaan suklaaganachea ja koristellaan vielä marjoilla ja vaikka mintun- tai sitruunamelissan lehdellä. Suklaakakku on niin mehevää, ettei mitään kostutusta tarvita. Ihania herkkupaloja.

Viime lauantaina, osallistuessani What´s cooking Helsinki -tapahtumaan, pidin elämäni ensimmäisen kokkausnäytöksen (edellisessä blogipostauksessani tapahtumasta enemmän täällä). Kokkausnäytöksiä oli neljällä eri teemalla, joista yksi oli leivonta. Ei liene yllätys, että hain kokkausvuoroa nimenomaan tuon teeman alta. Kerrankin arpaonni suosi minua ja sain kokkausvuoron, jotka jaettiin arvalla kaikkien halukkaiden ruoka- ja leivontabloggarien kesken. Vieras keittiö ja erilaiset välineet varmaan osaltaan vaikuttivat siihen, että minikakkujen päälle tuleva suklaaganache hiukan leikkasi, kun kuumensin sitä liikaa. Hyvin kuitenkin maistiaiset näyttivät silti maistuvan. Eli kokonaisuudessaan kokkausessio sujui ihan hyvin ja se oli kyllä hauska kokemus!



Kokkausnäytöksen reseptiä miettiessäni, päädyin näihin minisuklaakakkuihin, joiden reseptin kehittämisen jälkeen, näistä on tullut nopeasti yksi omista suosikkileivonnaisista.

MINISUKLAAKAKUT (n. 10 KPL)

Kuivat aineet:
4,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
2 dl kaakaota, tummaa makeuttamatonta
2 dl sokeria
0,5 tl vaniljajauhetta/1,5 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
1,5 tl espressojauhetta

Kosteat aineet:
200 g rasvatonta maitorahkaa
200 g turkkilaista jogurttia
2 kananmunaa (L-kokoa)
0,5 dl (rypsi)öljyä
2 dl fariinisokeria

Lopuksi:
100 g voita
1,5 dl kiehuvaa vettä

Mascarpone-kerma:
1 dl vispikermaa
1 dl Mascarponea
1 rkl tomusokeria
0,25 tl vaniljajauhetta/1 tl vaniljasokeria

Suklaaganache:
3/4 dl vispikermaa
1 rkl voita
50 g tummaa 70 % suklaata
50 g maitosuklaata

Koristeeksi:
Tuoreita marjoja, esim. vadelmia ja karhunvadelmia
Mintun- tai sitruunamelissanlehtiä

Kakkupohjat:
Laita uuni kuumenemaan 175-asteeseen, kiertoilma 155-asteeseen. Vuoraa uunipellin pohja ja reunat leivinpaperilla ja suihkaise vuokaspraylla.

Sekoita kuivat aineet keskenään suuressa kulhossa. Sekoita toisessa, pienemmässä kulhossa kosteat aineet keskenään. Yhdistä kosteat aineet kuiviin, joko sähkövatkaimella hiljaisella nopeudella vatkaten, tai käsin esim. tukevaa pallovatkainta käyttäen. Taikina on melko paksua, joten helpointa ainesten sekoittaminen on sähkövatkaimella. Sekoita kuitenkin vain sen verran, etä ainekset menevät kunnolla sekaisin.

Laita voi ja vesi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää muiden aineiden joukkoon ja sekoita vielä tasaiseksi.

Lusikoi taikina esivalmistelemallesi uunipellille ja paista uunin keskitasolla noin 18-20 minuuttia.  Kakku saa jäädä melko kosteaksi, joten varo ylipaistamasta kakkua, ettei se kuivu. Anna jäähtyä uunivuoassa ritilän päällä 10 minuuttia, ennen kuin siirrät levyn leivinpapereineen jäähtymään ritilälle loppuun.

Mascarpone-kerma ja minikakkujen täyttö:
Vatkaa mascarpone-kerman ainekset sähkövatkaimella korkeassa kulhossa napakahkoksi vaahdoksi. Siirrä pursotuspussiin, jonka päähän olet virittänyt avoimen tähtityllan (esim. Wiltom M1).

Ota jäähtyneestä kakkulevystä pyöreällä muotilla tai lasilla, jonka halkaisija on noin 6,5 cm pieniä kakkusia, siirrä ritilälle, jonka alla on puhdas leivinpaperi. Pursota joka toiselle kakulle mascarpone-kermaa, aseta toinen kakku päälle ja paina kevyesti. Päällimmäinen kakkuosa kannattaa laittaa niin päin, että ylöspäin on paistopinta, eli tasaisempi puoli, jotta suklaaganachella kuorruttaessa pinnasta tulee kauniin tasainen.

Suklaaganache:
Rouhi suklaa. Kuumenna kerma ja voi mikrossa (älä anna kiehua) ja kaada  suklaan päälle. Anna olla hetken, ennen kuin sekoitat.  Anna hiukan jäähtyä ja paksuuntua, ennen kuin kuorrutat kakut. Kaada kakun pinnalle ganachea ja työnnä lusikalla varovasti reunan yli sieltä täältä pieni määrä ganachea. Toista samoin kaikkien minikakkujen kanssa.


Koristelu:
Asettele kakkujen pinnalle valitsemasi marjat kauniisti, ennen kuin ganache jähmettyy kokonaan. Lisää vielä mintun- tai sitruunamelissan lehti jokaiseen minisuklaakakkuun.

VINKKI:
Tämä suklaakakkupohja sopii todella hyvin myös täytekakkupohjaksi ja sen voi paistaa samassa uuninlämmössä esimerkiki irtopohjavuoissa. Ylläoleva taikinamäärä on sopiva esimerkiksi 2 x 18 cm:n korkeareunaisiin pyöreisiin irtopohjavuokiin. Esim. tämä suklaatäytekakku on tehty tällä pohjalla.


4 kommenttia:

  1. Aivan ihania kakkusia nämä ovatkin! Todella ylellisen, herkullisen ja pehmeän näköisiä ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taru :). Oli kyllä muuten mielenkiintoinen ja kiva päivä kokonaisuudessaan. Ensi kerralla sitten mukaan, jooko? Oulusta asti esim. tuli yksi leivontabloggari ja toi näytöskeittövuoroaan varten kakun ruumassa :). Arvostan! Hyvää viikonloppua

      Poista
  2. Oi ihania! Harmittaa kun jäi näkemättä tämä sinun show. Meillä oli kova kuhina esivalmistelukeittiössä :) Oli kyllä mukava päivä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Annis :). Sen verran lähekkäin meillä oli tosiaan nuo näytöskeittiövuorot, ettei sinulla oikein ollut mahdollisuutta olla paikalla, kun oli minun vuoroni. Kyllä, oli todellakin mukava päivä :)

      Poista