lauantai 23. huhtikuuta 2016

Porkkanakakku + minidonitsit






Klassinen porkkanakakku tuorejuustokuorrutuksella saa vappuisen ilmeen, kun se koristellaan samasta taikinasta leivotuilla minikokoisilla porkkanakakkudonitseilla. Lime raikastaa sekä kakkuosaa että kuorrutusta tässä porkkanakakussa. Riippuen siitä, pinoatko donitsit kakun päälle vai painatko kakun päälle 3 tukevaa paperipilliä, joihin pujotat donitsit, kakku saa aika erilaisen ilmeen. Tällainen tavalla koristeltu kakku sopisi hyvin myös lastenjuhliin.

Paistoin kakun korkeareunaisessa 18 cm:n irtopohjavuoassa, jolloin kakusta saa melko korkean ja sen saa leikattua 3-4 kerrokseen. Jos sinulla ei ole korkeareunaista irtopohjavuokaa, paista kakku 20-24 cm:n kokoisessa matalammassa vuoassa ja leikkaa se kahteen kerrokseen. Koska täytekerroksia tulee silloin vain yksi, laita täytettä melko reilusti sekä väliin että kakun päälle.

Minidonitsien leivontaan tarvitset minidonitsipellin. Jos et paista taikinasta minidonitseja, voit paistaa koko taikinan suuremmassa 24-26 cm kakkuvuoassa.

PORKKANAKAKKU+ MINIDONITSIT (18 cm:n korkeareunaiseen irtopohjavuokaan + n. 30 minidonitsia)

3 kananmunaa
1,5 dl fariinisokeria
1,5 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
2 tl kanelia
3/4 tl muskottipähkinää
1/2  (luomu)limenkuorta raastettuna
0,5 tl vaniljajauhetta/2 tl vaniljasokeria
1 dl (rypsi)öljyä
4,5 dl porkkanaraastetta, hienoksi raastettua (3-4 porkkanaa)
4 rkl turkkilaista jogurttia
1,5 dl pekaanipähkinöitä rouhittuna

Kuorrutus:
1 prk/250 g Mascarponea, huoneenlämpöistä (Philadelphiakin käy)
130 g voita, huoneenlämpöistä
6-7 dl tomusokeria
0,5 tl vaniljajauhetta/1,5 tl vaniljasokeria
loppu limenkuori raastettuna (eli noin puolet kuoresta)

Koristelu:
Strösseliä
Minidonitseja (osasta ylläolevaa taikinaa)
CandyMeltsejä tai suklaata donitsien kuorrutukseen
(tukevia pahvipillejä 3 kpl)

Porkkanakakku:
Laita uuni kuumenemaan 175-asteeseen, kiertoilma 155-asteeseen. Pingota irtopohjavuoan pohjan ja reunan väliin leivinpaperi ja voitele reunat kevyesti. Jos irtopohjavuokasi ei ole teflon -pintainen, jauhota myös voideltua reunaa hiukan. Jos sinulla ei ole irtopohjavuokaa käytössä, voitele ja jauhota/korppujauhota tasapohjainen kakkuvuoka tai vastaava vuoka hyvin.

Pese, kuori ja raasta porkkanat raastinraudalla hienoksi raasteeksi. Jätä raaste odottamaan.

Vatkaa munat ja fariini- ja tavallinen kidesokeri  keskenään sähkövatkaimella kulhossa hyväksi vaahdoksi.

Sekoita toisessa kulhossa keskenään kuivat aineet, eli vehnäjauhot, leivinjauhe, kaneli, muskottipähkinä ja vaniljasokeri.

Lisää munavaahtoon jauhoseos parissa erässä siivilän läpi ja sekoita jauhot nostellen joukkoon esim. nuolijalla. Lisää porkkanaraaste, öljy, turkkilainen jogurtti ja rouhitut pekaanipähkinät. Pese lime hyvin kuumalla vedellä ja kuivaa se ja raasta puolet limen kuoresta joukkoon.  Kääntele aineet varovasti sekaisin, esimerkiksi nuolijalla.

Kaada taikinasta n. 3/4 osaa vuokaan (lopusta paistetaan minidonitseja) ja paista sitä uunin alatasolla n. 40 minuuttia. Kokeile kakun kypsyyttä tikulla. Jos tikkuun ei tartu taikinaa, kakku on kypsä. Muuten jatka vielä hetki paistamista.

Nosta kakku vuokineen ritilälle jäähtymään 5-10 minuutiksi ja vedä sitten varovasti koko matka vuoan ja kakun välistä reunaa pitkin veitsellä, jotta kakku irtoaa kauniisti vuoasta. Kumoa kakku jäähtymään loppuun ritilän päälle. Anna kakun jäähtyä kokonaan ennen kuorruttamista.

Paista kakun jäähtyessä minidonitsit.

Minidonitsit:
Laita uuni kuumenemaan 200-asteeseen, kiertoilma 180-asteeseen

Paista loppu taikina minidonitsipellillä 2-3 erässä donitsipeltisi koosta riippuen. Voitele donitsipeltisi. Helpoiten se käy vuokaspraylla.

Lusikoi taikina tukevaan pakastuspussiin, solmi pussi ja leikkaa saksilla toiseen kulmaan pieni reikä. Pursota taikinaa donitsipellin syvennyksiin noin 3/4 täyteen.

Paista uunin keskitasolla n. 5 minuuttia. Älä ylipaista, etteivät donitsit kuivu. Anna hetki jäähtyä, ennen kuin kumoat ritilälle jäähtymään loppuun. Jos donitsit eivät irtoa kumoamalla, kopauta pellin pohjaan kädelläsi, niin niiden pitäisi irrota kauniisti. Pese ja kuivaa donitsipelti välillä. Rasvaa se uudestaan ja paista loput donitsit samoin.

Koristelin omat minidonitsini kolmella erivärisellä CandyMeltsillä. Sulatin yhden väriset CandyMelts -napit kerrallaan mikrossa, dippasin donitsin CandyMelts -sulaan, nostin ritilälle ja ripottelin strösseliä päälle. Sitten seuraava väri jne. Voit käyttää kuorrutukseen CandyMeltsien sijaan myös suklaata.

Kakun kuorrutus ja koristelu:
Vatkaa huoneenlämpöiset tuorejuusto ja voi sähkövatkaimella korkeahkossa kulhossa keskenään kuohkeaksi. Lisää tomusokeri, raastettu limenkuori ja vaniljasokeri ja vatkaa vielä hetki.

Leikkaa kakku kolmeen osaan. Nosta yksi kerroksista (pohjaosa) tarjoilualustalle, levitä sille osa kuorrutuksesta, paina seuraava kakkukerros päälle. Levitä taas kuorrutusta ja paina viimeinen kakkukerros päälle. Levitä loppu kuorrutus kakun päälle ja reunoille. Se saa jäädä viimeistelemättömäksi. Ripota pinnalle strösseleitä.

Koristele kakku minidonitseilla joko kasaamalla niit kakun päälle tai painamalla 3 pilliä kakkuun hiukan viistosti pystyyn ja pinoamalla donitseja pilliin.

Nyt kun katsoo ulos, ei kovin keväiseltä näytä, räntää tulee taivaan täydeltä. Toivotaan, että vapuksi ilmat hiukan lämpenevät.  Onko sinulla jo vappusuunnitelmat selvillä? Me ei olla vietetty vappuaattoa enää moniin vuosiin mitenkään ihmeellisesti, mutta vappupäivänä olemme käyneet veljeni perheen kanssa vappubrunssilla noin 10 vappupäivää peräkkäin. Tosi kiva perinne ja vuosien varrella syöjien määrä on ollut kasvussa, kun jo aikuisten lapsien tyttö-/poikaystäviä tai avokkeja on tullut porukkaan lisää. Täytyy nostaa hattua nuorisolle, miten he ovat aina jaksaneet tulla omista vappuriennoistaan huolimatta mukaan brunssille. Joskus toki suoraan vappuaaton juhlista, mutta sitäkin suuremmalla syyllä. Helsingin vappubrunssia tarjoavia paikkoja onkin tullut kierrettyä jonkun verran vuosien varrella. Tänä vappuna ollaan menossa Wanhaan Satamaan, joka onkin oikeastaan meidän suuren porukan suosikki brunssipaikoista, siellä ollaan oltu pari kertaa aiemminkin.

2 kommenttia:

  1. Ihania värejä :) Värit sopivatkin vappuun! Joko olet kerennyt testata uutta peltiä? ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :). En ole vielä kerennyt testata uutta peltiä kun viikonloppu meni Lakritsfestivalenin merkeissä. Enköhän vapuksi kuitenkin leipase sillä :)

      Poista