lauantai 7. tammikuuta 2017

Vähän terveellisemmät briossisämpylät


Perinteiset briossisämpylät ovat kyllä hyviä, mutta halusin tehdä näistä briossisämpylöistäni hiukan terveellisempiä. Vaihdoin osan vehnäjauhoista ruisjauhoihin, kaurahiutaleisiin ja mämmi- ja leipämaltaisiin sekä vähensin rasvan määrää ja vaihdoin voin juoksevaan kasvirasvaan. Näistä tuli mielestäni tosi hyviä, joten kannattaa ehdottomasti kokeilla. Nämä briossisämpylät käyvät hyvin esimerkiksi hampurilaisiin tai erilaisiin voileipiin.

VÄHÄN TERVEELLISEMMÄT BRIOSSISÄMPYLÄT (n. 12 kpl)

2 dl maitoa
3 dl vettä
1 pussi/11 g kuivahiivaa
2 dl ruisjauhoja
0,5 dl kaurahiutaleita
0,5 dl Mämmi- ja leipämaltaita
1 rkl siirappia
1 kananmuna
n. 9 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
0,5 dl juoksevaa kasvirasvaa

Voiteluun:
1 keltuainen
1 tl siirappia
suolaripaus
1 tl vettä

Lämmitä maito+vesi n. 42-45-asteiseksi, eli selkeästi kättä lämpimämmäksi ja kippaa seos yleiskoneen kulhoon/taikinakulhoon. Sekoita kuivahiivapussin sisältö ruisjauhojen sekaan ja lisää vesi-maitoseokseen. Lisää kaurahiutaleet, mämmi- ja leipämaltaat, siirappi, kananmuna sekä noin 5 dl vehnäjauhoja.

Anna yleiskoneen, jossa on taikinakoukku, sekoittaa seosta, tai sekoita käsin taikinakulhossa seos. Lisää pikkuhiljaa samalla lisää vehnäjauhoja koko ajan alustaen. Älä koskaan lisää koko jauhomäärää kerralla, koska jauhoista riippuen, niitä saattaa mennä hiukan vähemmän kuin ohjeessa on mainittu. Anna koneen alustaa taikinaa noin 8 minuuttia tai alusta käsin reilu 10 minuuttia. Lisää lopuksi suola ja juokseva kasvirasva ja lisää sitten vielä tarvittaessa hiukan jauhoja. Taikina saa jäädä melko löysäksi.

Peitä kulho muovilla ja anna kohota lämpimässä paikassa noin 40 minuuttia.

Laita uuni kuumenemaan 200-asteeseen, kiertoilma 180-asteeseen. Leivinpaperoi pari peltiä valmiiksi.

Ripota taikinan pintaan hiukan jauhoja ja öljyä kätesi. Ota pehmeää taikinaa suoraan taikinakulhosta käsiisi ja muotoile öljytyin käsin haluamasi mallisia sämpylöitä. Nosta pellille. Jos taikina alkaa tarttua käsiisi, lisää käsiisi hiukan öljyä

Peitä pellit leivinliinoilla ja anna sämpylöiden kohota lämpimässä paikassa noin 35 minuuttia.

Sekoita keltuainen, siirappi, suola ja vesi keskenään esim. juomalasissa. Voitele  kohonneet sämpylät seoksella pullasudin avulla ja paista kiertoilmalla, kahdessa tasossa. molemmat pellit kerrallaan tai tavallisen uunin keskitasolla, pelti kerrallaan, noin 14 minuuttia. Jos paistat tavallisessa uunissa, voitele odottava pellillinen vasta juuri ennen uuniin laittoa.

Peitä uunista oton jälkeen sämpylät leivinliinalla, jos haluat, että koko sämpylä pysy pehmeänä. Jos taas haluat, etä kuori on hiukan rapeahko, jäähdytä sämpylät peittämättä.

Meillä suurin osa näistä briossisämpylöistä käytettiin kanaburgereihin, joiden väliin lastattiin rucolaa, uppomuna, Ruusukaali-Granaattiomena Slawta, tomaattia, savupaprikakastiketta, punasipulia, guacamolea ja ohuita, polentalla leivitettyjä broilerpihvejä.

Polentalla leivitettyjä (polenta maustettuna), ohueksi lihanuijalla nuijimiani broilerpihvejä, meillä syödään melko usein arkiruokana. Helppoa, hyvää ja melko terveellistäkin. Laitankin heti seuraavaan postaukseen  niiden ohjeen, koska niidenkin ohje blogista puuttuu.

Hassua, miten nopeasti ilmat ja lämpötilat muuttuu. Eilen oli pakkasta lähes 25 astetta melkein koko päivän ja ihana  auringonpaiste, tänään pakkasta on ollut enää muutama aste ja päivä on ollut harmaa ja lumisateinen suurimman osan aikaa. Meillä oli eilen jo näin paljon lunta, joten viime päivinä on saanut mukavasti hyötyliikuntaa lapion varressa :). Tällainen aurinkoinen talvipäivä valkoisen puhtaan hangen kera on kyllä kaunis.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti