keskiviikko 25. syyskuuta 2013

Mikrosuklaakakku


Tämä kakku on ultranopea tehdä, koska se kypsennetään mikrossa. Kaiken kaikkiaan kakun tekoon paistoineen kaikkineen menee reilu 10 minuuttia. Nopeaa, eikö?

Tämä ohje on kulkenut mukanani reilut parikymmentä vuotta.  Olen kyllä tehnyt jo heti ensimmäisen kerran kakkua kokeiltuani alkuperäiseen reseptiin muutoksia ja lisäyksiä, mm. Fazerin Sininen on oma lisäys, ja se on mielestäni oleellinen kakun maun kannalta. Tämä on itselle tietyllä tavalla nostalginen kakku, tästä tulee aina ensimmäinen työpaikkani mieleen. Ohjeen löysin silloin jostain mikrokeittokirjasta. On tyypiltään kuorrutettu kahvikakku, eli ei ole kostea/mehevä suklaakku, mutta on silti hyvää.

Yleensä tykkään suklaakakuissa runsaasta ja vahvasta suklaan mausta, mutta tämä kakku tekee poikkeuksen siihen. Siihen kannattaa pohjaosaan käyttää kaakaona tummaa makeuttamatonta kaakaota, mutta kuorrutukseen mieluummin jotain kaakaojuomajauhetta, eikä tummaa makeuttamatonta kaakaota, jota yleensä suosin leivonnassa. Kuorrutuksen ei ole tarkoituskaan maistua voimakkaasti kaakaolle/suklaalle, ettei se peitä Fazerin Sinisen suklaan makua.

Kakku on helppo ja nopea tehdä, mutta sen kypsennyksessä pitää olla tarkkana. Jos sen ylikypsentää, se on auttamatta pilalla. Jätä vaikka mieluummin se hiukan alikypsäksi, jos et ole varma kypsyydestä.  Ja kakku kypsyy vielä hiukan mikrosta poisottamisen jälkeenkin.

MIKROSUKLAAKAKKU (halkaisijaltaan n. 20 cm piirakkavuokaan tai vastaavaan, jossa sileät reunat)

2 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja (aavistus vajaa 2 dl)
3 rkl kaakaota
1 tl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria
1/2 dl kermamaitoa
75 g margariinia/voita

Leikkaa vuoan pohjalle leivinpaperista vuoan pohjan kokoinen ympyrä.

Vatkaa munat ja sokeri kulhossa hyväksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon ensin keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita esim. nuolijalla. Lisää sulatettu rasva ja kermamaito ja sekoita tasaiseksi.

Käytän useimmiten kakussa juoksevaa kasvirasvaa, jolloin se nopeuttaa kakun tekoa entisestään, kun ei tarvitse sulatella rasvaa erikseen.

Levitä taikina vuokaan ja kypsennä mikrossa puoliteholla 3,5 minuuttia. Käännä vuokaa ja jatka kypsennystä 3-5 minuuttia täysteholla riippuen mikrosi tehosta ja vuoan koosta.

Kumoa tarjoilualustalle ja tee kakulle samantien kuorrutus. Kakku kannattaa kuorruttaa vielä lämpimänä.

Kuorrutus
25 g margariinia/voita
1/2 tl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
1/2 dl kermaa
2 rkl kaakaota (kaakaojuomajauhetta, ei tummaa makeuttamatonta kaakaota)

Laita kaikki kuorrutusaineet kerralla sen verran suureen kulhoon, että siinä on kunnolla kuohumisvaraa. Sekoita aineet keskenään ja kypsennä mikrossa täysteholla minuutin ja jatka vielä tarvittaessa 1/2 minuuttia. Sekoita ja kaada tasaisesti kakun päälle. Kuorrutus saa valua reunojen yli.

Koristeluun
Fazerin sinistä lastuina
Kookoshiutaleita

Kun kuorrutus on hiukan jäähtynyt, ripottele kakun päälle ensin kookoshiutaleita ja höylää perunankuorimaveitsellä Fazerin Sinistä suklaata reilulla kädellä päälle. Ripottele vielä hiukan kookoshiutaleita suklaan päälle. Kakku ei vaadi kylmäsäilytystä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti