perjantai 20. syyskuuta 2013

Minttuinen juustokakku brownie -pohjalla


Minulla leivonta- ja ruoanlaittoideat saavat usein alkunsa siitä, että minulla on jotain  tiettyä raaka-ainetta, jota haluan hyödyntää. Tällä kertaa tuo raaka-aine oli pihallani rehottava tuore minttu. Mintustahan on moneen, mutta nyt halusin tehdä siitä juustokakkuun lempeästi mintulta maistuvan täytteen.

Useinhan juustokakkuihin tehdään keksipohja, joka onkin ihan hyvä ja nopea tehdä. Tällä kertaa halusin kuitenkin tässä reseptiviritelmässäni tehdä pohjaksi pehmeämmän brownie -suklaapohjan. Ajattelin sen vahvasti suklaisen maun sopivan kivasti yhteen minttuisen tuorejuustotäytteen kanssa.

MINTTUINEN JUUSTOKAKKU BROWNIE -POHJALLA (24 cm irtopohjavuokaan)

Brownie -pohja
130 g tummaa suklaata (n. 70 % kaakaopitoisuus)
90 g voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
1 1/2 rkl kaakaota
hiukan vajaa 2 dl vehnäjauhoja

Laita uuni kuumenemaan 175-asteeseen, kiertoilma 155-asteeseen. Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla pingottamalla pohjan ja reunan väliin leivinpaperi tei leikkaa vuoan pohjalle pyöreä vuoan pohjan kokoinen leivinpaperipala.

Sulata paloiteltu suklaa ja voi kattilassa miedolla lämmöllä välillä sekoittaen. Kun suklaa on sulanut, lisää sokeri ja sekoita. Lisää sitten munat yksitellen sekoittaen välillä.

Sekoita vehnäjauhot ja kaakao keskenään ja lisää suklaaseokseen ja sekoita tasaiseksi.

Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla n.15 minuuttia (minulla kesti 13 minuuttia). Pohjan on tarkoitus jäädä brownielle tyypillisesti hiukan tahmeahkoksi, joten älä paista sitä liikaa.

Irroita irtopohjavuoan reunus ja pese se, sekä anna pohjan jäähtyä.

Täyte
3 oksaa tuoretta minttua
1 dl sokeria
1 dl vettä
4 liivatelehteä
100 g minttusuklaata (esim. After Eight tai vastaava)
200 g maustamatonta tuorejuustoa
250 g kermarahkaa ( 1 prk)
3 dl vispikermaa
3 tl vaniljasokeria
0,75 dl sokeria

Koristele makusi mukaan tai kuten kuvassa
Kermavaahtoa ruusukkeisiin
Minttusuklaata
Tuoreita mintunlehtiä
Kotimaisia (pakaste)vadelmia

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Kiehauta kattilassa tuoreet mintunoksat, sokeri ja vesi ja alenna sitten lämpöä ja anna kiehua siirapiksi 10-15 minuuttia. Liian kuumalla seoksen ei saa antaa kiehua, ettei sokeri kristallisoidu.

Siirapin kiehuessa tee täyteseos. Vatkaa kulhossa vispikerma vaahdoksi. Lisää sokerit ja kermarahka sekä rouhittu minttusuklaa ja sekoita tasaiseksi.

Purista liivatelehdistä vesi pois käsissäsi ja liota ne kuumaan siivilöityyn siirappiin. Jos liivatelehdet eivät meinaa liueta siirappiin, laita seos n. 20 sekuntiksi mikroon ja sekoita.

Liruttele liivateliemi täyteseoksen joukkoon koko ajan samalla hiljaisella vatkaten, jotta liivateseos sekoittuu hyvin täytteeseen.

Kiinnitä nyt takaisin irtopohjavuoan reunus, jossa sinulla on brownie -pohja ja voitele ohuesti öljyllä irtoreunus, jotta juustokakku irtoaa kauniisti hyydyttyään.  Voitelun voi jättää poiskin halutessaan.

Hyydytä kylmässä peitettynä vähintään 3 tuntia tai vaikka yön yli.

Tarjolle laitettaessa, vedä veitsellä täytteen ja reunan välistä koko matkan, jotta irtoreunus irtoaa kauniisti.
Poista pohja ja irtoreunus ja koristele kakku halutessasi esim. kermaruusukkeilla, tuoreilla mintunlehdillä, minttusuklaalla ja kotimaisilla (pakaste)vadelmilla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti