keskiviikko 4. syyskuuta 2013

Nopea omenapiiras Amarettovaahdon ja vaahterasiirapin kera


Tämä omenajälkiruoka syntyi lennossa, kun piti nopeasti keksiä joku jälkiruoka. Minulla oli kotimaisia omenoita ja päätin tehdä niistä ja pakastimessa olevasta valmiista voitaikinasta nopeat yksittäispiiraat. On aika harvoja  valmistuotteita, joita käytän keittiössäni. Toinen on voi-/torttutaikina ja toinen Flora Vanilla. Jälkimmäistä minulla on yleensä purkki jääkaapissa, koska siinä on pitkä säilyvyysaika, eli sitä voi pitää nk. varalla.  Melkein lennossa tämä jälkiruoka myös valmistuu :-).

OMENAPIIRAS AMARETTOVAAHDON JA VAAHTERASIIRAPIN KERA (6:lle hengelle) 

3 valmiiksi kaulittua voitaikinalevyä
n. 50 g mantelilastuja
3-5 kotimaista omenaa
n. 1 tl sokeria per piiras

Lisäksi
1 Flora Vanilla
3 rkl tomusokeria
2-3 rkl Disaronno Amaretto -mantelilikööriä
Vaahterasiirappia

Ota valmiiksi kaulittuja voitaikinalevyjä paketista sulamaan pellille leivinpaperin päälle 3 kpl.
Jätä ne hetkeksi sulamaan ja laita uuni kuumenemaan 225-asteeseen.

Siivuta omenat ohuiksi siivuiksi. Leikkaa aavistus sulaneet taikinalevyt keskeltä puoliksi, eli saat yhteensä 6 kpl neliön mallisia paloja. Lado omenasiivut taikinapaloille omenan koosta riippuen joko yhteen tai kahteen riviin vierekkäin  aloittaen kulmasta edeten toista kulmaa kohti. Ripottele omenasiivujen päälle mantelilastuja. Voitele kananmunalla taikinapalat päältä (myös omenapalojen ja mantelilastujen päältä) pullasutia apuna käyttäen. Ripottele noin teelusikallinen sokeria taikinapalan päälle. Sokerin määrä riippuu omenien happamuudesta ja omasta maustasi.

Paista uunin keskiosassa, kunnes kauniin kullanruskeita ja taikina kohonnut eli noin 10-15 minuuttia.

Vatkaa sillä välin Flora Vanilla vaahdoksi ja sekoita sen joukkoon tomusokeri ja mantelilikööri.

Kokoa annokset lautasille laittamalla ensin vielä lämmin omenapiiras lautaselle ja annostele sen viereen maustamaasi vaniljavaahtoa. Liruttele vaahterasiirappia omenapiiraan ja vaniljavaahdon päälle teelusikkaa apunasi käyttäen.

1 kommentti: