sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Mascarpone-rahkatäytteiset puolukka- ja omenapullatPullaa leipoessa yksi hyvistä puolista on se ihana tuoksu, joka siitä leviää paistettaessa. Pullataikina on myös hyvin muuntautumiskykyinen, eli siitä voi leipoa vähän kaikenlaista. Nyt kun on vielä kotimaisten omenien ja puolukoiden sesonkiaika, halusin käyttää niitä molempia pulliin.

Koska puolukat ovat aika kirpakoita, halusin tehdä täytteestä puolukan kirpakkuutta taittavan. Mascarponen pehmeä omintakeinen maku sopikin ihanasti puolukoiden kanssa. Minulla ei ollut tavallista rahkaa jääkaapissa, vain kermarahkaa, mutta varmasti perusrahkalla tulisi myös hyviä. Voi tosin olla, että silloin pitäisi aavistus lisätä sokerin määrää täytteeseen.

Minä itse pidin erityisesti puolukkapullasta, mutta muut meidän perheestä liputtivat omenapullan puolesta. Kumpikohan mahtaisi olla sinun suosikkisi?

MASCARPONE-RAHKATÄYTTEISET PUOLUKKA- JA OMENAPULLAT (n. 15 kpl)

2,5 dl maitoa
1 pss kuivahiivaa (11 g) TAI 1/2 palaa tuorehiivaa
1 rkl kardemummaaa
1 kananmuna (puolet taikinaan, puolet voiteluun)
ripaus suolaa
1 dl voita tai margariinia
1 dl sokeria
6,5-7,5 dl vehnäjauhoja

Tee ensin peruspullataikina. Kuivahiivaa käyttäessäsi sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja ja vasta sen jälkeen 42-asteiseen maitoon (eli kädenlämpöistä lämpimämpään). Vastaavasti tuorehiivaa käyttäessäsi, liota tuorehiiva 37-asteiseen maitoon (kädenlämpöiseen).

Laita kananmuna kuppiin tai lasiin ja lisää ripaus suolaa sekaan. Suola rikkoo munan rakenteen, jolloin voiteluvaiheessa sillä on helpompi voidella. Sekoita haarukalla ja kaada sitten puolet munasta maitoseokseen. Lisää kardemumma, sokeri ja osa jauhoista. Alusta joko yleiskoneessa tai käsin hetken aikaa. Lisää jauhoja pikkuhiljaa ja alusta taikinaa. Lisää pehmeä rasva melko loppuvaiheessa ja lisää jauhoja sitten vielä sen verran, että saat taikinasta sopivan, melko pehmeän taikinan.

Kohota taikinaa lämpimässä paikassa peitettynä n. 20 minuuttia.

Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle leivinpaperoidulle alustalle ja muodosta siitä tasapaksu pötkö. Leikkaa pötkö n. 15 samankokoiseen palaan ja pyörittele ne pyöreiksi pulliksi leivinpaperoiduille pelleille kohoamaan.

Kohota pullia peitettynä lämpimässä paikassa n. 20 minuuttia.

Laita uuni kuumenemaan, 205-asteeseen, kiertoilma 185-asteeseen. Tee sillävälin pullien täyte.

Täyte 
2 dl mascarponea
2 dl kermarahkaa
1 dl kuohukermaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljaa
1 kananmuna

Sekoita kaikki täyteaineet keskenään haarukalla sekaisin.

Täytteen päälle
n. 1 dl puolukoita
n. 2 omenaa
ripaus kanelia ja sokeria omenapulliin

Puolukoiden ja omenien menekki riippuu siitä, missä suhteessa teet niitä keskenään. Yhteen pullaan menee noin 3 siivua omenaa. Siivuta omenat ohuiksi siivuiksi, kuten omenapiirakkaa tehdessä.

Kun pullat ovat kohonneet, paina muutamaan pullaan kerralla jauhotetulla lasilla syvennys ja lusikoi syvennykseen ensin ruokalusikallinen täytettä ja ripottele puolukoita puolukkapullien päälle. Vastaavasti omenapullia tehdessäsi, laita täyteen päälle n. 3 siivua omenaa ja ripauta hiukan sokeria ja kanelia päälle.

Kiertoilmalla voit paistaa molemmat pellit samaan aikaan, tavallisella uunilla keskitasolla pelti kerrallaan. Jos siis paistat tavallisessa uunissa, tee vain yksi pellillinen kerrallaan valmiiksi ja tee toinen pellillinen valmiiksi vasta juuri ennen uuniin laittoa.

Voitele pullien reunat taikinasta ylijääneellä munalla ja paista pullia n. 15 minuuttia 205-asteessa, kiertoilmalla 185-asteessa. Nosta valmiit pullat ritilälle jäähtymään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti