torstai 5. syyskuuta 2013

Pestoleipäset


Pestoleipäset valmistuvat melko nopeasti, koska niitä ei nostateta kuin taikinana. Lisäksi ne paistuvat nopeasti, koska ne ovat niin ohuita. Näitä voi varioida oman maun mukaan sekä jauhojen osalta että päälle laitettavien lisukkeiden osalta. Tällä kertaa tein neljää erilaista versiota, punasipulia ja rosmariinia, oliiveja ja rosmariinia, aurinkokuivattuja tomaatteja ja rosmariinia sekä pelkällä pestolla siveltyjä leipäsiä.

Näiden kaulitsemiseen käytän itse piirakkapulikkaa, mutta yhtälailla onnistuu kaulimella.

PESTOLEIPÄSET (n. 15 kpl)

4 dl lämmintä vettä
1 pussi kuivahiivaa (11 g)
2 rkl siirappia
1 tl sormisuolaa
1 1/2 dl neljän viljan puurohiutaleita
1 dl ruisjauhoja
n. 8 dl vehnäjauhoja
1/2 dl (oliivi)öljyä

Leipien voiteluun ennen paistamista
2 rkl pestoa
6 rkl öljyä
Sekoita pesto ja öljy keskenään juomalasissa. Jätä odottamaan.

Leipästen päälle
Leipästen päälle käy esim. paloitellut oliivit, aurinkokuivatut tomaatit paloiteltuna, rosmariini jne.

Laita taikinakulhoon tai yleiskoneella taikinaa tehdessäsi suoraan koneen kulhoon 4 dl reilusti kädenlämpöistä vettä (42-asteista). Lisää suola ja siirappi. Sekoita puurohiutaleiden, ruisjauhojen sekä 2 dl vehnäjauhojen joukkoon kuivahiiva ja lisää se seokseen.  Seoksesta tulee vellimäistä ja sitä vatkataan joko käsin tai koneessa hetki. Peitä taikinakulho puhtaalla muovipussilla ja anna seoksen tekeytyä 15 minuuttia, jolloin muodostuu seoksen kupliessa ja hiivan käydessä taikinajuuri.

Sekoita nyt joukkoon pienissä erissä vehnäjauhoja ja vatkaa seosta joko käsin tai koneella, lisää öljy. Taikina saa jäädä hyvin pehmeäksi ja tarttuvaksi, eli voi olla, ettet tarvitse kaikkia vehnäjauhoja. Vaivaa taikinaa käsin 10 minuuttia tai koneella hiukan lyhyemmän ajan.

Nostata nyt taikinaa muovipussilla peitettynä 1/2 tuntia. Laita loppuvaiheessa uuni kuumenemaan 245-asteeseen, kiertoilma n. 230-asteeseen.

Leivinpaperoi pellit (n. 3-4 peltiä). Ota taikinasta noin puolen nyrkin kokoinen pala kerrallaan ja pyöräytä se kädessä palloksi. Kauli leipäset pyöreiksi n. 15 senttiä halkaisijaltaan oleviksi ympyröiksi jauhotetun leivinpaperin päällä työpöydällä. Nosta pellille. Tee kaikille leipäsille samoin.

Voitele leipäset pullasudin avulla pesto-öljyseoksella päältä kauttaaltaan ja laita leipästen päälle haluamasi lisukkeet, ja paista uunissa kiertoilmalla useampi pelti kerrallaan 230-asteessa n. 10 minuuttia.

Mikäli sinulla ei ole uunissasi kiertoilmatoimintoa, paista pelti kerrallaan uunin keskiosassa 245-asteessa n. 10 minuuttia. Eli voit laittaa aina paistumaan pellillisen, kun olet saanut yhden pellin leipäset tehtyä ja voideltua. Pellillisen paistuessa teet sitten aina seuraavan pellillisen.

Nostele valmiit leipäset ritilälle. Pestoleipäset ovat parhaimmillaan leivontapäivänä ja uunituoreina vielä lämpiminä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti