perjantai 4. lokakuuta 2013

KookospaahtovanukasTämä jälkiruoka kuuluu omiin suosikkijälkiruokiini.  Kookosmaidon käyttö antaa siihen ihanan kookoksen maun, mutta kookos ei maistu liian voimakkaasti. Siitä erinomainen jälkiruoka, että se pitääkin tehdä valmiiksi jääkaappiin odottamaan. Tämän teko ei ole vaikeaa, mutta se vaatii kyllä aika paljon aikaa, eli ihan pikajälkiruoasta ei ole kyse. 

Ohjeen olen löytänyt joskus netin syövereistä jostain ulkomaiselta saitilta, ja olen tehnyt siihen pieniä viilailuja itse.

KOOKOSPAAHTOVANUKAS (n. 8 hengelle riippuen vuokien koosta)

Karamellia varten
2 cups sokeria (1 cup=2,5 dl)
4 rkl vettä
1 tl sitruunamehua

Vanukasseos
5 isoa kananmunaa (tai 6 pientä)
1 kondensoitu maitopurkki
1 kookosmaitopurkki (saman verran kuin  kondensoitua maitoa)
2 rkl vaniljasokeria

Valmistele ihan ensimmäiseksi paahtovanukkaita varten annosvuoat. Eli tavitset pienehköt tasapohjaiset vuoat, vetoisuudeltaan n.  2 dl, jotka kestävät uunin lämpöä. Laita annosvuoat valmiiksi kuumuutta kestävään astiaan, johon laitetaan kypsennystä varten vesihaude, jotta vanukkaista saadaan silkkimäisiä rakenteeltaan.

Huom! Olen joskus käyttänyt kookosmaidon tilalla myös pientä kookoskermatetraa, jolloin olen kaatanut kookoskerman tyhjään kondensoidun maidon purkkiin ja lisännyt sitten vettä niin, että sain purkin täyteen. Toimii ihan yhtälailla kuin kookosmaitokin. Kookosmaitohan on kai periaatteessa vedellä laimennettua kookoskermaa.

Laita uuni kuumenemaan 150-asteeseen.

Keittele karamelli pannussa, eli laita sokeri, vesi ja sitruunanmehu pannuun ja kuumenna sekoittamatta sitä niin kauan, että se muuttuu kullanruskeaksi. Siinä menee noin 5-8 minuuttia. Ensin näyttää siltä, ettei tapahdu mitään, mutta sitten se yhtäkkiä alkaakin valmistua. Älä pidä levyä liian kovalla, ettet käräytä karamellia.Se onkin ainoa kohta, jossa oikeastaan voi mokata. Eli jos se menee liian tummaksi, se maistuu kitkerältä, eli silloin on paras aloittaa alusta. Karamelliseoksen pitää kuitenkin saada paahtunut väri, jotta siinä on oikea aromi. Tällaista vähintään kullanruskeaa pitäisi karamelliseoksen olla.

Kaada varovasti jokaisen annosvuoan pohjalle n. 2 rkl karamellia ja kallista vuokaa hiukan, jotta sitä menee vähän myös reunoille, kuten kuvassa. Karamelli on todella kuumaa!


Tee nyt vanukas, eli riko munien rakenne kunnolla kulhossa rikki ja lisää sitten kaikki muut aineet. Sekoita keskenään ja kaada annsovuokiin noin puoleenväliin asti. Lisää vuokaan, jossa annosvuoat ovat kiehuvaa vettä noin vuokien puoleen väliin asti ja laita 150-asteiseen uuniin keskitasolle.

Paahtovanukkaan hyytyminen kestää  n. 50-60 minuuttia vuokien koosta riippuen. Seos saa olla hiukan hyllyvää, kun vanukkaat otetaan uunista ulos. Varmin tapa kokeilla, onko vanukas kypsää, on laittaa veitsi vanukkaan keskelle. Jos veitseen ei tartu vanukasta, on se kypsä.

Jäähdytä valmiit vanukkaat jääkaapissa ennen tarjoilua kunnolla minimissään 1 h ja kumoa ne sitten suoraan annosvuoista lautasille. Karamelliseos leviää karamellikastikkeeksi seoksen päälle ja lautaselle. Jotain hyvää marjaa voi laittaa raikastukseksi.

Minulla oli vain 6 pientä pyöreää annosvuokaa, ja tein yhden soikeassa veneenmallisessa vuoassa. Siitä tulikin aika hauskan näköinen, joten laitoin sen kuvan tähän valmiista annoksesta. Koristeeksi minä käytin kotimaisia pakastevadelmia ja mintunlehtiä. Jos pidät kermavaahdosta, sitäkin voi laittaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti