sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Vihreät koristeet cupcakeihin kaulinta- ja sokerimassasta


Minulla ei ole aiemmin ollut käytössäni kaulintamassaa ja halusin hiukan testailla, miten sen käyttö eroaa sokerimassasta. Kaulintamassa on maultaan marsipaanin tyylistä, mutta sitä miedompaa maultaan. Lisäksi sen rakenne on aika erilainen, eli se on aika jämäkkää, mutta kuitenkin hyvin kestävää ja taipuisaa. Siitä oli helppo muotoilla kaikkea, mutta sen kuivuminen tuntuu kestävän tosi kauan, joten siinä se on marsipaanin kanssa samalla viivalla. Sokerimassan hyvä puoli koristeiden teossa on se, että se kuivuu tosi nopeasti (joskus jopa liian nopeasti ;-)). Vastaavasti se on kuivuttuaan aika haurasta, eli rikkoutuu helposti.

Tuulihyrriä tai kai ne oikeasti on viipperiä nimeltään, oli nopea ja helppo tehdä kaulintamassasta. Eli tehdään kuten perinteiset joulutortut, neliönmuotoisen palan joka kulma leikataan osittain auki keskustaa kohden ja joka toinen sakara käännetään keskustaan. Annoin koristeiden kuivua muutaman päivän.Tuulihyrrän tikkuna on muovinen hammastikku, jolla se pysyy hyvin pystyssä cupcakessa. Koska kaulintamassa on edelleen hiukan pehmeää, siihen pystyi työntämään tuon hammastikun, eikä sitä tarvinnut erikseen kiinnittää muuten. Jos nämä olisi tehnyt sokerimassasta, olisi ne voinut liimata esim. tomusokerikuorrutuksella. Keskelle voisi kiinnittää vaikka sokerihelmen tai pursottaa tomusokerikuorrutuksesta keskustan. Nämä olivat itsellä vain testitavaraa, joten en näitä viimeistellyt sen ihmeemmin.

Kaulintamassa, joka minulla oli käytössä oli luonnonvalkoista ja värjäsin sen elintarvikepastaväreillä vihreäksi. Jätin sen tarkoituksella aavistuksen marmoroiduksi, tosin tässä kuvassa marmorointi ei juuri näy. Vihreät kolmiot on tehty vihreäksi värjätystä sokerimassasta, eli painettu kaulitusta sokerimassasta pienellä keksi-/piparimuotilla. Koska sokerimassa kuivuu lähes samantien, se oli helppo vain painaa tuohon kuorrutteeseen ja se pysyy ryhdikkäänä siinä.

Näihin cupcakeihin kokeilin kakkuosaan yhtä löytämääni ohjetta, joka lupasi niiden olevan vaatimattomasti maailman parhaat. En ole kyllä samaa mieltä, eli en julkaise tässä niiden ohjetta. Rakenne pohjassa oli oikein hyvä ja ne olivat nopeita leipoa, mutta se tärkein, eli maku jätti sitten mielestäni toivomisen varaa. Kakkuosa ei oikein maistunut miltään. Kuorrutuksena näihin tein buttercream -kuorrutuksen, jota hiukan kevensin tuorejuustolla, maustoin mintulla ja värjäsin vihreäksi elintarvikevärillä. Pursotukset tehty suljetulla tähtityllalla.Lisäksi tummaa suklaata rouhaistuna päälle. Kuorrutuksen kanssa nämä olivat ihan hyviä, mutta kun kuorrutuksen pursottaa, sitä tulee sen verran paksu kerros, ettei ole ihme, että jo maistuivatkin joltain.

Tarkoituksena on lähipäivivinä testata kaulintamassaa myös täytekakkuun, joten saa nähdä, miten se eroaa siinä sokerimassan/mdf-massan tms. käytössä mm. kakkua massalla päällystettäessä. Tein jo osan koristeista kakkua varten kaulintamassasta valmiiksi kuivumaan. Mutta täytekakusta sitten lisää lähipäivinä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti