keskiviikko 16. lokakuuta 2013

Täytekakku viiri- ja tuulihyrräkoristein


Kuten aiemmin  kertoilin, tein täytekakkua varten tuulihyrrä- ja viirikoristeita kaulintamassasta kuivumaan noin viikko sitten. Eli tässä nyt sitten valmis kakku, johon koristeet tulivat. Kakun päällystin ensimmäistä kertaa kaulintamassalla.

Mielestäni kaulintamassalla oli sekä hyviä että huonoja puolia. Hyviin lukeutuu mielestäni sen maku, joka ei ole ollenkaan niin hallitseva kuin esimerkiksi suurin osa sokerimassoista tai marsipaanista. Maku on marsipaanimainen, mutta huomattavasti miedompi maultaan. Myös sen käsiteltävyys oli osittain aika helppoa, se ei mm. rikkoudu helposti eikä kuivu liian nopeasti, kuten sokerimassa saattaa tehdä.

Vastaavasti sen kaulitseminen oli aika työlästä ja massa oli jäykkää. Sitä oli myös sen tähden mielestäni vaikeampi saada siististi kakun reunoille kuin sokerimassaa, ja se tarttui paljon hanakammin kiinni kakkuun kuin sokerimassa, joten reunat oli syytä onnistua kerralla, koska niitä oli vaikea irroittaa ja työstää uudelleen.

Ainakin näitä koristeita kaulintamassasta oli hyvin helppo tehdä. Tuulihyrrät on tehty samalla tavalla kuin perinteiset joulutortut, eli leikataan joka kulmaan keskustaa kohden viilto ja käännetään joka toinen kulma keskustaan. Lisäksi kiinnitin ison sokerihelmen hyrrän keskelle. Tikut, joissa hyrrät ovat, ovat grillitikkuja, joita olen hiukan lyhentänyt. Viirinauha, jossa on päivänsankarin nimi, on leikattu pizzaleikkurilla kaulintamassasta jokainen viiri erikseen ja ensin painettu kirjainmuoteilla nimikirjaimet, jotka sitten värjäsin elintarvikevärillä. Viirinauhan "nauha" on samaa kaulintamassaa, josta olen leikannut kapean nauhan viirien yläosaan. Sokerikreemiä, jota käytin kaulintamassan alla kosteuden eristykseen ja kaulintamassan kiinnitykseen, olen lisäksi pursottanut ihan pieniä palluroita kakun päälle.

Kaiken kaikkiaan sanoisin, että kaulintamassa on hyvä vaihtoehto sokerimassan, vaahtokarkkimassan ja marsipaanin lisäksi. Tulen varmasti käyttämään sitä toistekin kakuissa ja leivonnaisissa.

Samalla kokeilin kakkuun hiukan perinteistä poikkeavaa makumaailmaa. Kakku oli kuuden munan sokerikakku ja leikkasin kakun kolmeen osaan. Toisen välin täyte oli sitruunanmakuinen ja toinen väli vastaavasti lakun makuinen. Ihan kiva kokeilu, mutta kyllä esim. joku raikas marjatäyte olisi ollut ainkain päivänsankarin makuun enemmän tuon lakutäytteen sijaan. Yllättävän paljon lakutäytteeseen muuten saa laittaa raakalakritsijauhetta, jotta se maistuu kunnolla lakulta.

KAKKUPOHJA (n. 18 hengelle, 26 cm kakkuvuokaan)

6 kananmunaa
2 dl sokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Leikkaa kakkuvuoan pohjalle leivinpaperista pohjan kokoinen ympyrä ja voitele se sekä reunat noin puoleenväliin kevyesti. Laita uuni kuumenemaan 175-asteeseen.

Vatkaa huoneenlämpöiset munia hetki ja lisää sitten sokeri ja jatka vatkaamista, kunnes saat napakan vaalean vaahdon. Sekoita muut aineet keskenään ja siivilöi ne muna-sokerivaahtoon parissa erässä hellästi sekoitellen.

Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista uunin alatasolla n. 50-60 minuuttia. Kokeile kakkupohjan kypsyyttä kakun keskeltä tikulla paistoajan loppua kohden. Jos tikkuun ei tartu taikinaa, kakkupohja on kypsä.

Vedä veitsellä varovasti vuoan reunan ja kakkupohjan välistä koko matka ympäri ja kumoa kakku varovasti jäähtymään.

Vuoraa puhdas vuoka, jossa paistoit kakkupohjan tuorekelmulla niin, että tuorekelmusta jää liepeet yli vuoan reunan. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan.

Kostutukseen 
2,5 dl sokerilla makeutettua sitruunavettä

Täytteet

4 dl kuohukermaa
2 dl turkkilaista jogurttia
300 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl tromusokeria
4 rkl vaniljakreemijauhetta

Vaahdota kerma ja jätä se hetkeksi odottamaan. Vatkaa keskenään kaikki muut täyteaineet ja sekoita sitten varovasti nostellen vatkattu kermavaahto joukkoon. Jaa seos kahteen kulhoon.

Vaniljakreemijauhe hyydyttää kakun täytteet kutakuinkin samoin kuin liivate.

Lakunmakuinen täyte

Lisää toiseen puolikkaaseen n. 4 rkl raakalakritsijauhetta

Sitruunanmakuinen täyte

Lisää vastaavasti toiseen puolikkaaseen 2 dl kesäkurpitsasitruunahilloa, ohje aiemmin blogissani, täällä
http://celebration-treats-4-u.blogspot.fi/2013/09/kesakurpitsasitruunahillo.html

TAI 1,5 dl Lemon Curdia

Laita vuokaan kakun ylin osa ja kostuta se pullasudin avulla. Laita pohjan päälle toinen täyte ja sen päälle seuraava kakkukerros. Kostuta taas ja laita seuraava täyte tämän pohjaosan päälle. Kostuta ylimmästä kakkukerroksesta leikkuupinta ja paina kerros täytteen päälle. Painele kakkua hiukan, jotta saat tasaiset kerrokset. Käännä loput tuorekelmusta kakun päälle ja laita kakku kylmään vetäytymään mielellään seuraavaan päivään.

Jos kakku tarjoillaan koristelupäivänä melko nopeasti koristelun jälkeen, voit jättää hiukan jompaakumpaa täytettä ja päällystää kakun sillä kaulintamassan tarttumapinnaksi. Mikäli kakku joutuu odottelemaan pidempään tai se tarjotaan vasta seuraavana päivänä, tee kakkuun eristyskerrokseksi sokerikreemi.

Sokerikreemi
200 g huoneenlämpöistä voita (suolatonta)
2 dl tomusokeria
4 tl vaniljasokeria
n. 1 rkl maitoa tai vettä

Vatkaa voita hetki sähkövatkaimella ja lisää sitten  sokerit. vatkaa taas hetki. Lisää sitten nestettä pieni määrä kerrallaan, kunnes saat toivomasi paksuisen sokerikreemin.

Kaulintamassaa kakun kuorrutukseen n. 600 grammaa

Kumoa kakku tarjoilualustalle ja poista tuorekelmu. Levitä sokerikreemiä kakun päälle ja tasoita pinta mahdollisimman tasaiseksi. Kun voikreemipinta on tasainen, myös massapinnasta saa siistin. Laita mielellään kakku hetkeksi jääkaappiin viilentymään.

Ripottele sihdin läpi tomusokeria leivinpaperin päälle ja pehmitä kaulintamassaa sen päällä hetken, kunnes se hiukan pehmenee. Kauli massa pyöreäksi, kakkua jonkun verran suuremmaksi ympyräksi ja nosta se esim. kaulimen avulla kakun päälle. Tasoittele kuorrutusta käsin tai kakuntasoittajalla ja leikkaa ylimääräinen massa alareunasta pois. Tasoittele vielä massaa, jotta saat siitä mahdollisimman kauniin pinnan kakulle. Koristele vielä mieleiseksesi.

HUOM! Älä peitä kakkua jos säilytät sitä jääkaapissa, koska muuten kakun pinta alkaa hikoilemaan ja massa pehmenemään.

Kaulintamassaa ei taida saada kuin tukusta kahden kilon pakkauksissa, mutta esim. marsipaani tai sokerimassa tai vaahtokarkkimassa käy ylläolevilla ohjeilla kuorrutuksiin/koristeluihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti