torstai 17. lokakuuta 2013

Pieni Ombre -kakku ja leivokset


Ombre -kakuista olen enimmäkseen nähnyt ombre -liukuvärjäystä toteutettuna kuorrutuksessa tai sitten kakun sisällä. Niissä liukuvärjäys on myös ollut ainakin useimmiten tummemmasta vaaleampaan. Halusin tehdä omistani  ruskan sävyiset ja vaalein kakkupohja olisi ollut mielestäni liian valju päälimmäiseksi kerrokseksi, joten tein tämän niin päin, että aloitin valeammasta väristä, siirtyen tummempaan, jolloin päälimmäiseksi jäi tuo voimakkaan punainen.

Tein kakkua varten kääretorttupohjia, joiden taikinaa värjäsin ennen paistoa geelielintarvikeväreillä. Koska tämä oli kokeilu, en halunnut tehdä kovin suuria kakkuja, siksi värjäsin taikinan niin, että yhdellä pellillä oli puolet yhtä väriä, puolet toista väriä. Aloitin vaaleimmista väreistä, niin ei tarvinnut koko ajan olla pesemässä kulhoja.

Jos haluat tehdä monella värillä, tarvitset useamman pohjan, minä leivoin 3 kääretorttupohjaa. Kuulostaa työläältä, mutta vatkaimia ja sekoituskulhoa ei tarvitse pestä välillä, eli pohjat saa tehtyä aika liukuhihnaperiaatteella. Lisäksi kääretorttupohja paistuu nopeasti, noin 7 minuuttia kestää yhden pohjan paistuminen.

KÄÄRETORTTUPOHJA (1 pohjaa varten, minä tein tämän siis 3 x)

4 munaa
1,5 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1,5 tl leivinjauhetta

Laita uuni kuumenemaan 200-asteesen, kiertoilma 175-asteeseen.

Vuoraa pelti leivinpaperilla ja rasvaa se kevyesti pohjan irtoamisen varmistamiseksi. Rasvaus ei ole välttämätön, mutta varmistaa, että pohja irtoaa kauniisti paperista.

Vatkaa ensin munia hetki ilman sokeria joko yleiskoneessa tai sähkövatkaimella. Lisää sokeria pikkuhiljaa samalla vatkaten. Vatkaa muna-sokerivaahto napakaksi ja vaaleaksi vaahdoksi.

Sekoita muut aineet keskenään ja lisää ne parissa erässä siivilän läpi varovasti nostellen.

Ota puolet taikinasta toiseen kulhoon ja lisää siihen elintarvikeväriä, kunnes saat seoksesta mieleisesi värisen. Vältä tässäkin vaiheessa voimakasta sekoittamista, ettei munasokerivaahto laske. Minä jätin ensimmäisestä erästä puolet värjäämättä, eli se oli minulla tuo vaalein väri, puolet värjäsin keltaiseksi.

Levitä aiemmin valmistelemallesi pellille ensin toinen taikina pystysuunnassa puoleenväliin peltiä ja levitä sitten toinen taikina toiselle puolikkaalle.

Paista uunin keskitasolla 6-8 minuuttia, kunnes pohjat kypsiä. Tee sillä välin seuraava kääretorttupohja samalla tavalla.

Perusvärejä sekoittamalla saa aikaiseksi montaa eri väriä. Esim. minulla oranssi ja vaaleampi punainen on parin värin sekoitusta.

Leikkasin valmiista pohjista pientä kakkua varten pohjataikinasta sopivan kokoisella kulholla kerrokset, leivosten pohjakerrokset leikkasin pienellä stanssilla. Kuvassa leivokset ja kakku näyttävät paljon samankokoisemmalta, kuin ne olivat luonnossa. Johtuu ehkä perspektiivistä, kun nuo leivokset ovat tuossa lähempänä.


Nämä voi täyttää oman maun mukaan, pienemmissä leivoksissa on kuitenkin tärkeää, että jos kerroksia on  monta, täyte on suht napakkaa, jotta leivokset pysyvät pystyssä. Niistä tulee kuitenkin aika korkeita ja kapeita. Minä kokeilin ensin täyttää leivokset ylijääneen cupcake -kuorrutuksen ja kermavaahdon seoksella, mutta se oli liian löysää, joten kaavin sen pois välistä ja tein uuden täytteen. Tuon ensimmäisen täytekokeilun takia pohjat pehmenivät jonkun verran, siksi tuossa ylläolevassa kuvassa osa leivoksista muistuttaa hiukan Pisan kaltevaa tornia :-).

Tämä täyte oli sopivan napakkaa sekä leivoksiin että kakkuun:

Täyte
1 Flora Vispi
reilu 1/2 prk kermarahkaa
1 tl vaniljasokeria
3 rkl vaniljakreemijauhetta
2 rkl tomusokeria

Vatkaa Flora Vispi napakaksi vaahdoksi ja lsiä sen sekaan muut aineet. Vatkaa vielä hetki. Maista seosta ja makeuta sitä tarvittaessa lisää. Voit myös maustaa sitä tässä vaiheessa jollain, esim. raastetulla (luomu)sitruunankuorella, jollain liköörillä, kaakaolla tai marjapyreellä (riippuen käyttämistäsi väreistä. Ota huomioon, ettei täytteestä tule liian hallitseva, ettei se vesitä tuota kakkupohjien värieroa) tms.
Myös tavallinen rahka käy, mutta silloin tarvitset luultavimmin makeuttaa täytettä hiukan enemmän.

Pursottamalla tyllalla täytteen kakkupohjien väliin saat kauniit kerrokset aikaiseksi. Käytän yleensä pursottaessa vahvoja pakastepusseja tyllan kanssa ainakin tällaisissa omissa kokeiluversioissa. Ne ovat paljon edullisempia kuin varsinaiset pursotuspussit. Eli leikkaan pussin kulmaan reiän tyllaa varten ja vahvistan liitoskohdan ulkopuolelta vielä maalarinteipillä. Veitsellä levittäminenkin käy, mutta siinä on vaikeampi saada tasaisia kerroksia aikaiseksi.

Pursotin päälle hiukan kapeamman ja korkeamman kerroksen täytettä, jotta tuo punainen jää kivasti näkyviin.

Täytekakussa tämä ombre -värjäys toimii kivasti myös niin, että kuorrutetaan kakku ja vasta siinä vaiheessa, kun kakkua leikataan, paljastuu kerrosten erivärisyys.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti