lauantai 24. toukokuuta 2014

Lakritsibrownie



Oletko lakritsin ystävä? Entä suklaan? Tässä lakritsibrowniessani yhdistyvät molemmat maut. Idea näihin tuli, kun törmäsin lakritsiströsselipussiin, jonka olin saanut jokin aika sitten jonkun lehden välissä. Lisäksi minulla oli valmiina raakalakritsijauhetta. Ostin vielä irtokarkeista lakritsifudgea, jotta sain brownie -taikinaan laitettua lakritsisattumia.

LAKRITSIBROWNIE (n. 20x30 cm kokoinen suorakaidevuoka)

170 g voita, huoneenlämpöistä
200 g tummaa suklaata (minulla 74 %:sta)
2,5 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
3 munaa
2 rkl raakalakritsijauhetta
75 g = 5 kpl irtokarkkilakritsifudgea pienemmiksi paloiksi paloiteltuna

Kuorrutus:
1/2 dl maustamatonta jogurttia (melko juoksevaa, ei siis tyyliin turkkilaista/kreikkalaista jogurttia)
2,5 dl tummaa suklaata

Koristeeksi:
Lakritsiströsseliä

Laita uuni kuumenemaan 175-asteeseen, kiertoilma 155-asteeseen.

Sulata paloiteltu suklaa + voi keskenään. Voit tehdä sen joko mikrossa puoliteholla (n. 1,5 minuuttia) tai kattilassa matalalla lämmöllä levyllä. Älä ylikuumenna, ettei suklaan rakenne kärsi. Sekoita keskenään.

Ota isompi taikinakulho ja kaada voi-suklaseos siihen. Lisää sokeri, sekoita keskenään lusikalla/lastalla. Tee samoin jauhojen kanssa. Lisää sitten pienehköiksi paloiksi paloittelemasi lakritsifudgen palat ja raakalakritsijauhe ja sekoita taas. Lisää lopuksi munat ja sekoita taikina tasaiseksi. Vältä liian voimakasta sekoitusta, ettei brownie -taikinastasi tule liian kakkumaista. Siihen ei ole tarkoitus sitoutua ilmaa, vaan valmiin brownien on tarkoitus olla tahmea.

Vuoraa suorakaiteen mallinen n. 20x30 cm kokoinen vuoka leivinpaperilla ja rasvaa se kevyesti. Kaada brownie -taikina siihen ja levitä se lastalla tasaiseksi.

Paista uunin keskitasossa n. 20 minuuttia. On tarkoitus, että brownie jää tahmeaksi sisältä. On tietenkin makuasia, kuinka tahmeaksi brownien haluaa jättää, siksi tarkkaa paistoaikaa on vaikea sanoa. Itse paistoin omaani kiertoilmalla 155-asteessa 18 minuuttia ja tuli juuri itselle mieleinen lopputulos.

Anna brownien jäähtyä paistovuoassa. Kun brownie on jäähtynyt, tee sille kuorrutus.

Kuorrutus:
Sulata suklaa varovasti joko mikrossa tai levyllä vesihauteessa tai varovasti kattilassa. Sekoita sulan suklaan joukkoon jogurtti ja levitä kuorrutus välittömästi brownien päälle lastalla. Ripottele vielä lakritsiströsselit päälle. Laita jääkaappiin foliolla peitettynä pariksi tunniksi tai seuraavaan päivään.

Leikkaa tarjolle tuotaessa paloiksi. Kuorrutus pysyy pehmeähkönä ja brownie on helppo leikata paloiksi, vaikka se on kuorrutettu.

Vinkki: Jos pidät suht voimakkaasta lakritsin mausta, ripottele vielä lakritsijauhetta kuorrutuksen jogurtin sekaan ennen suklaan lisäämistä, niin saat vahvemman lakritsin maun.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti