keskiviikko 21. toukokuuta 2014

Parsa-peruna-pekonisalaatti



Meillä syödään yleensä aika vähän pekonia, mutta viime aikoina minulla on jostain syystä ollut oikea pekonibuumi, joka näkyy täällä blogissakin useampana pekonia sisältävänä ohjeena. Tässä jälleen yksi, jossa yhdistyy myös kevään sesonkituotteet parsa ja uudet perunat. Parsaa meidän perheessä syödään keväällä aina runsaasti muodossa jos toisessakin ja kovin moneen paikkaan parsa käykin erinomaisesti. Tämä salaatti käy hyvin myös kevään juhlapöytään. Vierasmäärän mukaan tämä on helppo tuplata 10:lle jne.

PARSA-PERUNA-PEKONISALAATTI (n. 5:lle hengelle)

Nippu vihreää parsaa
14 pienehköä keitettyä (uutta) perunaa
1 rasia babypinaattia (100 g)
1 pkt pekonia (170 g)
1 pkt/200 g kreikkalaista fetajuustoa (esim. Mevgal)
puolikkaan granaattiomenan siemenet
n. 20 kpl mustia hyvälaatuisia kalamata oliiveja
n. 3 kevätsipulin vartta renkaina
8 basilikan lehteä puoliksi revittynä

Kastike:
2 tl Dijon -sinappia
2 tl juoksevaa hunajaa
2 tl punaviinietikkaa
7 rkl sitruunamehua
mustapippuria pari pyöräytystä myllystä
suolaa maun mukaan (huomio fetan ja pekonin suolaisuus)
n. 7 rkl öljyä

Paloittele pekoni pieniksi paloiksi ja paista pekonipalat pannulla rapeiksi. Nosta ne sitten odottamaan talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen rasva imeytyy paperiin.

Kypsennä parsat keittämällä/paistamalla/grillaamalla ja paloittele kypsät parsatangot puoliksi. Jos keität parsan, laita parsat mielellään jääveteen hetkeksi keiton jälkeen, jotta ne pysyvät kauniin vihreinä. Valuta ne sitten huolella, ettei niihin jää ylimääräistä nestettä.

Tee seuraavaksi kastike. Sekoita lasissa haarukalla Dijon -sinappi, hunaja, punaviinietikka, sitruunamehu, mustapippuri ja suola. Lisää öljyä ensin tipoittain koko ajan sekoittaen ja sitten ohuena nauhana. Maista kastiketta ja lisää tarvittaessa makusi mukaan vielä hiukan öljyä. Sitruunoiden happamuus vaihtelee aika paljon, joten maistaminen on paras tapa saada kastike balanssiin. Se saa maistua melko voimakkasti sitruunalle. Jätä kastike maustumaan.

Keitä perunat ja lohko ne lämpimänä suoraan mielellään laakealle salaattivadille. Ripottele suurin osa kastikkeesta perunoiden päälle (jätä noin 2-3 ruokalusikallista salaatin päälle ripoteltavaksi)  ja kääntele perunalohkoja varovasti.

Kerrosta vadille perunoiden päälle ja hiukan niiden lomaan huuhdottua ja kuivattua babypinaattia, parsaa (jätä muutamia nuppuosia salaatin päälle) ja renkaiksi leikattua kevätsipulia. Ripottele sitten oliivit, pekoninpalat ja käsin pienemmiksi paloiksi paloittelemasi feta päälle.

Pyöritä kokonaista granaattiomenaa pöytää vasten, jotta siemenet irtoavat helpommin. Leikkaa granaattiomena puoliksi ja kopauta toista puolikasta esim. puukauhalla lautasen päällä, jolloin siemenet irtoavat (säästä toinen puolikas johonkin muuhun). Auta tarvittaessa hiukan käsin. Ota huolellisesti kaikki valkoiset välikalvot siemenistä pois, jos niitä tarttuu siemeniin, koska ne ovat kitkeriä. Granaattiomenan mehu on erittäin värjäävää, joten ole hiukan varovainen sen kanssa.

Ripottele lopuksi granaattiomenan siemeniä salaatin päälle koristeeksi ja laita sivuun jättämäsi parsannuput sekä revityt basilikanlehdet vielä salaatin päälle. Ripottele lopuksi loppu salaattikastike päälle.

Granaattiomenan siemenet ovat kauniita monenlaisen ruoan koristeena. Yleensä granaattiomenan siemenet ovat kirkkaampia ja kauniimman rubiinipunaisia, kuin näissä kuvissa olevat granaattiomenan siemenet. Nämä olivat kyllä hyvin makeita, maistuen melko paljon viinirypäleeltä, kun useimmiten granaattiomenan siemenet ovat aika kirpeitä. Olisiko sitten ollut erityisen kypsä granaattiomena, se oli ollut minulla jonkun aikaa jo odottamassa johonkin ruokaan päätymistä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti