lauantai 10. toukokuuta 2014

Pieni kerroskakku - Pitsiä, perhosia, kukkia...



Tämä kerroskakku on aika pieni, alempi kakkupohja on halkaisijaltaan 18-senttinen ja ylempi 12-senttinen. Paistoin kakkupohjat kahdessa 18-senttisessä vuoassa ja leikkasin toisen pienemmäksi vasta täytön ja hyydytyksen jälkeen.

Kakut on päällystetty kaulintamassalla, joka oli aika luonnonvalkoista, joten värjäsin sen valkoisella pastaelintarvikevärillä, jolloin sain massan haluamani valkoiseksi. Päällystin kakun ennen kuorrutusta sokerikreemillä.

Koristeena on syötävää pitsiä. Tätä pitsiä olen aiemminkin käyttänyt, blogistani Kakkupitsi Cake Lacen teosta löydät postauksen vaihekuvineen täältä. Lisäksi koristeena vaahtokarkinmakuisesta pinkistä kaulintamassasta tehtyjä kukkia, joista suurinta osaa muotoilin muotoilusienen päällä. Osaan kukista pursotin tomusokerikuorrutuksella valkoisen keskustan, osassa keskustassa tomusokerikuorrutuksella keskustaan liimattu helmi.  Samasta massasta on tehty myös perhoset, jotka on kuivatettu hiukan kaarevaan muotoon puolipyöreän pahvirullan urassa.Vihreät lehdet on pursotettu lehtityllalla vihreäksi värjätystä pikeeristä, annettu kuivua ja kuivuttuaan liimattu kakkuun tomusokerikuorrutuksella (laitan pikeerin ohjeen alemmaksi tähän samaan postaukseen).

Kakkupohjiin löysin hyvän ohjeen Painted by Cakes -blogista, jossa oli tehty kerroskakku 15 ja 20 senttisiin vuokiin. Tein lähes 1:1 ohjeen mukaan, mutta vaihdoin vehnäjauhoista pienen määrän perunajauhoihin.
Minä paistoin omat kakkupohjani kahdessa 18 senttiä halkaisijaltaan olevassa irtovuoassa.

Sokerikakkutaikinan vaahdosta saa erityisen kuohkeaa käyttämällä hienojakoista Siro sokeria, mutta tavallinenkin sokeri käy.

PIENI KERROSKAKKU

Kakkupohjat ( 2 kpl 18 cm halkaisijaltaan olevia pyöreitä vuokia):
150 g voita, sulatettuna
7 kananmunaa
2,5 dl (Siro) sokeria
3,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
5 liivatelehteä
4 dl kuohukermaa
2,5 dl turkkilaista jogurttia
purkki (250 g) Mascarponea
n. 1 dl tromusokeria
1 dl kesäkurpitsasitruunahilloa, ohje aiemmin blogissani täällä
1 dl Lemon Curdia, käytä kaupan purkkicurdia, tai tee itse esim. tämän ohjeen mukaan
HUOM! Voit korvata kesäkurpitsasitruunahillon laittamalla enemmän Lemon Curdia, n. 2,5 desiä täytteeseen
3 rkl sitruunamehua

Kostutus:
n. 1/2 sitruunan mehu/maun mukaan
3 dl vettä
n. 1 rkl sokeria

Kaulintamassaa (tai sokerimassaa/vaahtokarkkimassaa/marsipaania) kakun kuorrutukseen n. 600-700 grammaa

Kakkupohjat:
Pingota vuokien pohjan  ja reunan väliin leivinpaperi ja voitele vuokien reunat. Laita uuni kuumenemaan 175-asteeseen, kiertoilma 155-asteeseen.

Sulata voi ja jätä se jäähtymään.

Vatkaa kananmunat ja sokeri keskenään hyväksi vaaleaksi vaahdoksi, joko sähkövatkaimella isossa kulhossa, tai yleiskoneessa pallovatkaimella.

Sekoita vehnäjauhot, perunajauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää seoksesta munavaahtoon n. 2/3 siivilän läpi. Nostele varovasti esim. nuolijalla, jotta munavaahdon kuohkeus säilyy. Lisää sitten sulatettu voi ja nostele se vaahdon joukkoon. Lopuksi lisää vielä loput jauhot siivilän läpi. Sekoita nuolijalla nostellen varovasti.

Jaa kakkutaikina tasaisesti vuokiin ja paista uunin alatasolla n. 30-40 minuuttia. Kokeile tikulla, jos taikinaa ei tartu tikkuun, pohjat ovat kypsiä, muuten paista vielä hetki. Minulla kesti 42 minuuttia kiertoilmalla 155-asteessa.

Jäähdytä kakkuja ritilällä vuoissaan n. 5 minuuttia ja kumoa ne sitten ritilän päälle jäähtymään.

Jaa jäähtynyt kakku kolmeen osaan ja täytä mieleisilläsi täytteillä. Itse kasasin kakut pestyihin ja tuorekelmulla vuorattuihin paistovuokiin ja hyydytin ne vuoissa seuraavaan päivään. Sillä tavalla kakun reunoista saa tasaiset ja myös kosteus tasaantuu sopivasti.

Täyte:
Täyte oli sitruunaisen raikas, sitruuna-kesäkurpitsahilloa, Lemon curdia, turkkilaista jogurttia, kermaa ja mascarponea. Täyte tasapainotti sopivasti melko makeaa kuorrutusta.

Maistele itse täytteen sitruunanmaku sekä makeus mieleiseksesi.

Laita liivatelehdet kylmään veteen kulhoon pehmenemään noin 10 minuutiksi.

Vaahdota kerma ja jätä se hetkeksi odottamaan. Kuumenna 3 rkl sitruunamehua mikrossa ja liota kuumaan sitruunamehuun käsin kuivaksi puristamasi liivatelehdet. Anna liivateliemen jäähtyä hetkisen.

Vatkaa keskenään loput täyteaineet sekaisin. Lisää liivateliemi ohuena nauhana koko ajan samalla sekoittaen joukkoon. Lisää viimeiseksi kermavaahto kevyesti esim. nuolijalla nostellen.

Kakun kasaus:
Varsinkin kaulittavilla massoilla kuorrutettaessa tykkään käyttää sitruunavettä kostutukseen, ettei kostutusliemestä tule lisämakeutta kakkuun.

Laita vuokaan kakun ylin osa ja kostuta se sitruunavedellä pullasudin avulla. Levitä pohjan päälle täytettä ja sen päälle seuraava kakkukerros. Kostuta taas ja levitä täyte tämän pohjaosan päälle. Kostuta ylimmästä kakkukerroksesta leikkuupinta ja paina kerros täytteen päälle. Painele kakkua hiukan, jotta saat tasaiset kerrokset. Käännä loput tuorekelmusta kakun päälle ja laita kakku kylmään vetäytymään minimissään pariksi tunniksi, mielellään seuraavaan päivään.

Jos kakku tarjoillaan koristelupäivänä melko nopeasti koristelun jälkeen, voit jättää hiukan täytettä ja päällystää kakun sillä kaulintamassan tarttumapinnaksi. Mikäli kakku joutuu odottelemaan pidempään tai se tarjotaan vasta seuraavana päivänä, tee kakkuun eristyskerrokseksi sokerikreemi.

Sokerikreemi
200 g huoneenlämpöistä voita (suolatonta)
2 dl tomusokeria
4 tl vaniljasokeria
n. 1 rkl maitoa tai vettä

Vatkaa voita hetki sähkövatkaimella ja lisää sitten  sokerit. Vatkaa taas hetki. Lisää sitten nestettä pieni määrä kerrallaan, kunnes saat toivomasi paksuisen sokerikreemin.

Kuorrutus:
Kumoa isompi kakku tarjoilualustalle ja poista tuorekelmu. Levitä täytettä tai sokerikreemiä kakun päälle ja tasoita pinta mahdollisimman tasaiseksi. Kun voikreemipinta on tasainen, myös massapinnasta saa siistin. Laita mielellään kakku hetkeksi jääkaappiin viilentymään.

Ripottele sihdin läpi tomusokeria leivinpaperin päälle ja pehmitä kaulintamassaa sen päällä hetken, kunnes se hiukan pehmenee. Kauli massa pyöreäksi, kakkua jonkun verran suuremmaksi ympyräksi ja nosta se esim. kaulimen avulla kakun päälle. Tasoittele kuorrutusta käsin tai kakuntasoittajalla ja leikkaa ylimääräinen massa alareunasta pois. Tasoittele vielä massaa, jotta saat siitä mahdollisimman kauniin pinnan kakulle.

Leikkaa pienemmän kakun kokoinen pala kakkupahvia ja kumoa pienempi kakku sille. Toista muuten, kuten isomman kakun kanssa.

Kun molemmat kakut on päällystetty kaulintamassalla, laita isomman kakun keskelle muutama tippa sokerikreemiä tai tomusokerikuorrutusta tai vastaavaa ja paina pienempi kakku kakkupahveineen isompaan kakkuun kiinni.Ylin kerros on niin pieni ja kevyt, etten tukenut sitä erikseen. Jos teet suuremman kerroskakun, paina alempaan kakkuun vaikka tukevia mehupillejä tukikepiksi (leikkaa ne kakun korkuiseksi ja tasakorkuiseksi, n. 4 pilliä riittää).

Koristele vielä mieleiseksesi.

Jos haluat tehdä lehdet pikeeristä, tässä alla vielä pikeerin ohje. Voit pursottaa pikeerillä suoraan kakkuun tai vaihtoehtoisesti kuivattaa pikeerikoristeet ja vasta niiden kuivuttua kiinnittää ne kakkuun esim. tomusokerikuorrutuksella tai elintarvikeliimalla.

KUORRUTUS /ROYAL ICING/PIKEERI

1 valkuainen
n. 3 dl tomusokeria
2 rkl siruunamehua
hiukan vihreää pastaväriä

Vatkaa valkuainen ja tomusokeri keskenään hyväksi valkoiseksi kuohkeaksi vaahdoksi. Siihen menee sähkövatkaimella noin 3 minuuttia.

Lisää sitruunamehu ja vatkaa vielä ketken.

Voit säädellä pikeerin koostumusta lisäämällä siihen joko tomusokeria tai sitruunanmehua tai vettä sen mukaan, haluatko siitä paksumpaa vai notkeampaa. Pikeeri kuivuu todella helposti, joten peitä aina astiat, 
joissa on pikeeriä ja sulje pursotuspussit/pakastepussit, joissa sinulla on pikeeriä.

Lusikoi pikeeri pursotuspussiin tai tukevaan pakastepussiin, jossa sinulla on lehtitylla. Pursota leivinpaperille lehtikuvioita ja anna niiden kuivahtaa tai pursota suoraan kakkuun lehtikuviot.

Hyvinkin erilaisia lehtiä saa samalla lehtityllalla aikaiseksi. Pienemmän kakun päällä olevat lehdet on pursotettu pikeeristä niin, että samalla kun lehteä on pursotettu, on liikutettu tyllaa hiukan ylös ja alas pienellä liikkeellä lehden juureen mentäessä ja samalla tyllan asentoa muutettu pystysuorempaan. Vastaavasti sileämpiä lehtiä saa aikaiseksi, kun pursottaa suoraan samalla paineella tyllaa tyllan ollessa paperiin päin vakasuorassa. Kun lehti on sopivan mittainen, hellitä pursotuspussista painetta ja käytä tyllan pää paperissa. Harjoittelemalla paperille pääset jujusta nopeasti kiinni. Se on yllättävän helppoa, joten kokeile rohkeasti.

Jos sinulla ei ole lehtityllaa, lehtiä voi pursottaa myös tukevalla pakastepussilla, jonka kulmaan leikkaa saksilla V:n mallisen aukon. Samalla logiikalla toimii tämäkin kuin lehtityllan kanssa.



HUOM! Älä peitä kakkua jos säilytät sitä valmiina jääkaapissa, koska muuten kakun pinta alkaa hikoilemaan ja massa pehmenemään.

HYVÄÄ ÄITIENPÄIVÄÄ!

2 kommenttia:

  1. Tosi suloinen kakku! Kerroskakut ovat kyllä näyttäviä, itse olen tehnyt kaksi joista toinen onnistui todella hienosti ja toinen ei ihan niin hyvin... ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taru :). Joo, vaikka itse kakku ei olisi kokonaisuudessaan suurempi kuin yhden kerroksen kakku, niin kyllä kerroskakku on aina jotenkin näyttävämpi. Kun tekee pienen kerroskakun, ylin kerroskin on niin kevyt, ettei sen tukemisessa tule ongelmia. En ole koskaan tehnyt mitään tosi massiivista kerroskakkua, sen rakentaminen olisikin varmaan aika paljon haastavampaa...

      Poista