keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Porkkanakakku - äitienpäiväksi?

 


Porkkanakakku on helppotekoinen kakku, jonka voi hyvin tehdä edellisenä päivänä jääkaappiin valmiiksi ja vain koristella tarjoilupäivänä. Sopii hyvin siis esim. äitienpäiväksi, kun kakku odottaa aamukahvia tai -teetä lähes valmiina. Lime raikastaa sekä kakkupohjaa että kuorrutusta tässä porkkanakakkuversiossani.

PORKKANAKAKKU (n. 26 cm irtopohjavuokaan, n. 10 palaa)

2 kananmunaa
1 dl fariinisokeria
1 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
0,5 tl muskottipähkinää
0,5 tl (luomu)limenkuorta raastettuna
1 tl vaniljasokeria
0,75 dl (rypsi)öljyä
3 dl porkkanaraastetta, hienoksi raastettua (2-3 porkkanaa)

Kuorrutus:
70 g Mascarponea, huoneenlämpöistä (Philadelphiakin käy)
35 g voita, huoneenlämpöistä
2 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
loppu limenkuori raastettuna (eli lähes koko limen kuori)

Koristelu:
Tuoreita mansikoita
sitruunamelissan tai mintun lehtiä
TAI esim. strösseliä tai kookoshiutaleita
TAI pähkinärouhetta esim. saksanpähkinä-, manteli- tai pekaanipähkinärouhetta

Pohjaosa:
Laita uuni kuumenemaan 175-asteeseen, kiertoilma 155-asteeseen. Pingota irtopohjavuoan pohjan ja reunan väliin leivinpaperi ja voitele reunat kevyesti. Jos irtopohjavuokasi ei ole teflon -pintainen, jauhota myös voideltua reunaa hiukan. Jos sinulla ei ole irtopohjavuokaa käytössä, voitele ja jauhota/korppujauhota tasapohjainen kakkuvuoka tai vastaava vuoka hyvin.

Pese, kuori ja raasta porkkanat raastinraudalla hienoksi raasteeksi. Jätä raaste odottamaan.

Pese lime hyvin kuumalla vedellä ja kuivaa se ja raasta limesta n. 0,5 tl kuorta. Vatkaa munat ja fariini- ja tavallinen kidesokeri sekä raastettu limenkuori keskenään sähkövatkaimella kulhossa hyväksi vaahdoksi.

Sekoita toisessa kulhossa keskenään kuivat aineet, eli vehnäjauhot, leivinjauhe, kaneli, muskottipähkinä ja vaniljasokeri.

Lisää munavaahtoon jauhoseos parissa erässä siivilän läpi ja sekoita jauhot nostellen joukkoon esim. nuolijalla. Lisää porkkanaraaste ja öljy sekaan ja kääntele nekin varovasti sekaisin seokseen.

Kaada taikina vuokaan ja paista sitä uunin alatasolla n. 20 minuuttia. Kokeile kakun kypsyyttä tikulla. Jos tikkuun ei tartu taikinaa, kakku on kypsä. Muuten jatka vielä hetki paistamista.

Anna kakun jäähtyä kokonaan ennen kuorruttamista. Vedä varovasti koko matka vuoan ja kakun välistä reunaa pitkin vetisellä, jotta kakku irtoaa kauniisti vuoasta. Nosta kakku tarjoilualustalle ja kuorruta ja koristele se.

Kuorrutus:
Vatkaa huoneenlämpöiset tuorejuusto ja voi sähkövatkaimella korkeahkossa kulhossa keskenään kuohkeaksi. Lisää tomusokeri, raastettu limenkuori ja vaniljasokeri ja vatkaa vielä hetki.

Levitä kuorrutus kakun päälle. Koristele mieleiseksesi esim. tuoreilla mansikoilla. Mansikoiden maku käy hyvin tuorejuustokuorrutukseen.

Voit koristella kakun myös yksinkertaisesti esim.  ripottelemalla sen pinnalle kookoshiutaleita tai strösseliä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti