perjantai 13. kesäkuuta 2014

Rocky Road suklaakakku




Toukokuussa herkuteltiin tällä suklaanystävän unelmakakulla nuoremman pojan syntymäpäivän kunniaksi. Täyteläisen suklaakakun välissä ja päällä on suklaakreemiä, jossa on sekä tummaa suklaata että maitosuklaata. Kakun päälle kasasin vaahtokarkkeja, paahdettuja saksan- ja pecanpähkinöitä, suolakaramellikastiketta ja vielä sulatettua tummaa suklaata ja kookoslastuja. Aika namu!

Koko meidän perhe, sekä kakkua jakamassa olleet isovanhemmat, pitivät tästä, joten jos suklaiset kakut kuuluvat omiin suosikkeihisi, kannattaa kokeilla tätä. Kakkupohja on helppo ja nopeahko tehdä ja suolakaramellikastike voi odottaa valmiina jääkaapissa kakun kasausta. Myös pähkinät voi paahtaa aiemmin päivällä, eli varsinainen kakun viimeistely on nopeaa.

Kakku voi odottaa kuvun alla valmiina jääkaapissa, mutta se kannattaa ottaa minimissään puoli tuntia ennen tarjoamista huoneenlämpöön, jotta sen maku on kohdallaan ja suklaakreemi ehtii pehmetä, jolloin kakkua on helpompi leikata.

Suolakaramellikastike on hyvä lisä kakkuun, mutta sen valmistus on ainoa hiukan hankalampi vaihe kakun valmistuksessa, joten sen voit halutessasi jättää pois. Varmaan sen tilalla voisi käyttää jotain kaupan valmista kinuskikastikettakin (johon ripauttaa vähän suolaa sekaan) tai vaihtaa vaikka kakun päälle spritsattava tumma suklaa maitosuklaaksi.

ROCKY ROAD SUKLAAKAKKU (n. 10:lle hengelle)

4 dl vehnäjauhoja
2 dl fariinisokeria
1 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
2 dl kaakaota (tummaa makeuttamatonta, Fazer/Van Houten tms.)
170 g voita, huoneenlämpöistä
2 dl turkkilaista jogurttia
2 munaa, isoa
2 tl vaniljauutetta
2 dl kiehuvaa espressoa (1/2 Nescafé Espresso tikusta/pussista veteen sekoitettuna)

SUOLAKARAMELLIKASTIKE - SALTED CARAMEL SAUCE (n. 2,5 dl) 

3 rkl glukoosisiirappia
2 dl sokeria
35 g voita, huoneenlämpöistä
1 dl kuohukermaa, huoneenlämpöistä
n. 1 rkl suolaa (Fleur de Sel)
SUKLAAKREEMI

150 g maitosuklaata
100 g tummaa suklaata (70 %)
180 g voita, huoneenlämpöistä
1 dl makeuttamatonta kaakaojauhetta (Fazer/Van Houten tms.)
2 dl tomusokeria
125 g Mascarponea (= 1/2 purkkia)

Kakun koristeluun:
n. 1/2 kourallista saksanpähkinöitä (paahdetaan)
n. 1/2 kourallista pecanpähkinöitä (paahdetaan)
isoja ja minivaahtokarkkeja
n. 1 rkl kookoslastuja
n. 3 palaa tummaa suklaata sulatettuna

Kakkupohjat:
Laita uuni kuumenemaan 175-asteeseen, kiertoilma 155-asteeseen.

Pingota kahden n. 20 senttiä halkaisijaltaan olevan irtopohjavuoan pohjan ja reunan väliin leivinpaperi. Voitele vuokien reunat.

Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe, ruokasooda, kaakao ja sokerit keskenään.

Sekoita pehmeän voin joukkoon munat, jogurtti sekä vaniljauute ja sekoita ne kuivien aineiden sekaan.

Vatkaa sähkövatkaimella taikinaa noin minuutti.

Kiehauta vesi joko mikrossa tai kattilassa ja sekoita siihen espressojauhe. Kaada espresso taikinan sekaan ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.

Jaa seos vuokiin ja paista uunin alatasolla n. 35 minuuttia. Vaihda tarvittaessa vuokien paikkaa noin puolivälissä paistoa.

Tarkista kakkupohjien kypsyys tikulla, mikäli tikkuun ei tartu taikinaa, pohjat ovat kypsiä.

Nosta kakkupohjat vuoissaan jäähtymään ritilälle 10 minuutiksi ja kumoa ne sitten jäähtymään loppuun.

Pähkinöiden paahtaminen:
Kakkupohjien paistuessa voit paahtaa pähkinät. Ota noin puoli kourallista saksanpähkinöitä ja puoli kourallista pecanpähkinöitä ja laita ne kuumaan kuivaan paistinpannuun. Paahda pähkinöitä välillä sekoitellen melko maltillisella lämmöllä, kunnes niistä tulee paahtunut tuoksu. Varo, ettet käräytä pähkinöitä. Kaada paahtuneet pähkinät lautaselle jäähtymään.

Tee kakkupohjien jäähtyessä suklaakreemi kakun täytteeksi ja kuorrutteeksi:
Paloittele suklaat mikronkestävään kulhoon ja sulata niitä puoliteholla mikrossa minuutin verran. Sekoita ja jatka sulatusta n. 30 sekunnin jaksoissa aina välillä sekoittaen. Vaihtoehtoisesti voit sulattaa suklaan kattilassa vesihauteessa. Jätä suklaasula jäähtymään.

Vatkaa huonennenlämpöinen voi sähkövatkaimella kuohkeaksi ja vaaleaksi vaahdoksi. Lisää voivaahdon sekaan kaakao ja tomusokeri ja vatkaa hitaalla nopeudella ensin, sitten kovemmalla hetki.

Lisää Mascarpone kerralla ja vatkaa kuohkeaksi. Lisää lopuksi suklaasula ja vatkaa vielä pieni hetki, jotta saat tasaisen koostumuksen.

Kakun täyttö, kuorrutus ja koristelu:
Leikkaa molemmat kakkupohjat puoliksi, jolloin saat neljä kakkupohjaa. Nosta ensimmäinen kakkupohja tarjoilualustalle ja levitä sille kerros suklaakreemiä. Nosta toinen kakkupohja päälle ja levitä taas suklaakreemiä päälle. Toista samoin kaikkien pohjien kanssa ja levitä viimeisen kakkupohjan  päälle ja reunoille suklaakremiä. Jos haluat tasaisen pinnan, levitä joko palettiveitsellä tai vastaavalla kreemi. Pursota vielä kakun päälle tähtityllalla tähtipursotuksia vieri viereen, jolloin saat tehtyä kakun päälle renkaan, jonka sisälle kasaat sitten kakun koristeet. Laita tässä vaiheessa kakku jääkaappiin n. 15 minuutiksi, jotta suklaakreemi jähmettyy. Näin koristelu on helpompaa.

Ota kakku jääkaapista ja kasaa kakun päälle vaahtokarkkeja, paahdettuja pähkinöitä ja kookoslastuja kerroksittain. Lämmitä suolakaramellikastiketta 1-2 rkl pienessä pakastepussissa ja leikkaa kulmaan sitten reikä ja valuta koristeiden päälle. Tee samoin suklaan kanssa.

Laita kakku kuvun alle jääkaappiin. Ota kuitenkin minimissään puoli tuntia ennen tarjoilua huoneenlämpöön, jotta suklaakreemi kerkeää lämmetä ja pehmetä sopivasti.

HUOM! Minä tein kakun kahteen 18-senttiseen irtopohjavuokaan, jolloin yksi kakkupohja on paksumpi. Siksi leikkasin pohjat puoliksi ja käytin vain kolme pohjaa tähän kakkuun, koska meillä syöjiä ei ollut kauheasti. Koska kakkua ei kostuteta, yhden kakkukerroksen ei ole hyvä olla kovin paksu, etei kakku ole liian kuiva. Kun pohjat ovat ohuehkot, täyte antaa sille sopivasti kosteutta. Tosin jos pidät kosteista kakuista, voit halutessasi kostuttaa kakkupohjia kevyesti esim. kaakaolla.


6 kommenttia:

  1. Pohja vaikuttaa tässä mehevältä ja kuorrute on varmasti ihanaa. Ihanan näköinen kakku kaiken kaikkiaan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti. Kuorrute oli omastakin mielestäni oikein onnistunut. Samaa kuorrutusta kokeilin cupcakien päälle ja toimi siinäkin hyvin. Kunhan vain muistaa ottaa herkut hiukan ennen nauttimista huoneenlämpöön, ettei kuorrutus ole liian kovaa, kun siinä on suklaata sen verran paljon, että kovettuu kylmässä aika paljon.

      Poista
  2. Bongasin tämän kakkuohjeen vasta nyt, joten toivottavasti vastaat näin myöhään tulleeseen kommenttiin! Eli siis, käykö kakkupohja halkaisijaltaan 23cm olevaan kakkuvuokaan? Ja pitääkö vuokia olla 2? Toinen olisi 24cm :o... Vaikuttaa niin herkulliselta ohjeelta, mutta näillä vuoilla taitaa tulla ongelmia :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kiitos 😊 Voit tehdä kakkupohjan 24 cm:n vuokaasi. Lisää paistoaikaa ja vähennä lämpötilaa n. 5 astetta. Jos vuoka ei ole kovin korkeareunainen, jatka vaikka leivinpaperisuikaleella vuoan korkeutta. Leikkaa sitten kypsänä 4 osaan ennen täyttöä. Mukavia leivontahetkiä 😊

      Poista