sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Kinuski-suklaa tartaletit


Kinuski on aina iskenyt hyvin omaan makuhermoon melkein muodossa kuin muodossa. Kun kehitin näiden kinuski-suklaa tartalettien ohjetta, kokeilin näiden tekoa kaksi kertaa, ennen kuin sain toivomani lopputuloksen. Ensimmäisen erän kinuskin tein kondensoidusta maidosta, jonka keitin kinuskiksi. Niistä tuli hyviä, mutta ei silti ihan sellaisia, mitä mielikuvassani näistä tartaleteista halusin. Seuraavan erän tein Dulche de lechestä=kinuskiksi valmiiksi keitetystä kondensoidusta maidosta, jota keitin vielä lisää, jolloin sain kinuskiin haluamani koostumuksen. Tämä erä tartaletteja onnistui juuri niin, miten reseptiä sunnitellessani olin mielikuvissani tartaletteja maistellutkin, eli rapea pohja, jonka päällä on hyvin koossa pysyvää kinuskia, mutta kuitenkin niin pehmeää, että se hiukan venyy tartalettiä haukatessa ja kinuskin peittää ohut suklaakerros, joka koostuu sekä maito- että tummasta suklaasta.

Nämä näyttävät aika vaikeatekoisilta, mutta ovat itseasiassa helppoja ja melko nopeitakin tehdä. Se oli ideakin reseptiä kehitellessäni. Halusin kokeilla tehdä näihin täytekinuskin eri tavalla, kuin useimmissa kinuskia sisältävissä leivonnaisissa, joissa kinuskia pitää keitellä melko kauan ja kotona pitää olla kermaa ja fariinisokeria jne. Nämä voi hyvin tehdä tarjoilua edeltävänä päivänä täysin valmiiksi, säilyttää jääkaapissa ja vain nostaa tarjolle. Uskoisin, että ne säilyvät ainakin muutaman päivän jääkaapissa tarjoilukelpoisina, mutta en uskalla varmasti sanoa, koska meillä nämä eivät säilyneet yksinkertaisesti siitä syyystä, että ne syötiin loppuun seuraavana päivänä. Jos teillä ollaan kinuskin ja suklaan ystäviä, ennustan samaa kohtaloa tartaleteille teilläkin.


KINUSKI-SUKLAA TARTALETIT ( n. 18 kpl 10 cm tartalettivuokiin tehtynä)

Pohjat/tartaletit:
4 dl vehnäjauhoja
125 g voita (suoraan jääkaapista)
1,25 dl tomusokeria
1 kananmuna

Täyte:
2 prk Dulche de lecheä=valmiiksi kinuskiksi keitettyä kondensoitua maitoa
2 rkl voita

Suklaaganache täytteen päälle:
1 dl kuohukermaa
50 g tummaa suklaata
60 g maitosuklaata
15 g voita

Koristeluun:
Suklaarouhetta/rouhittuja pistaaseja 

Pohjat/tartaletit:
Laita muut piirakkapohja-aineet monitoimikoneeseen, paitsi kananmuna ja käytä hetken aikaa. Lisää sitten kananmuna ja käytä vielä sen aikaa,  että taikinasta alkaa muodostua pallo. Jos teet taikinan käsin, nypi voi jauho-tomusokeriseokseen ja lisää sitten kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Laita taikina muovipussiin ja jääkaappiin n. 30 minuutiksi.

Voitele pienet tartalettivuoat kevyesti esimerkiksi vuokasprayllä.  Kauli taikina leivinpaperoidulla työtasolla, joka on kevyesti jauhotettu vehnäjauhoilla, ohueksi levyksi. Ota levystä hiukan tartalettivuokaa suuremmalla pyöreällä muotilla ympyrä ja nosta se tartalettivuokaan. Painele sormin reunoille ja ota tarvittaessa ylimääräinen taikina pois veitsellä reunoista. Käytä tarvittaessa hiukan vehnäjauhoja apuna.

Voit myös nostaa kaulitun levyn vierekkäin olevien tartalettivuokien päälle ja kaulia kaulimella niiden päältä.

Tai kolmas tapa on painella nokare taikinaa sormin vuokaan.

HUOM! Jos sinulla on vain vähän tartalettivuokia, paista osa piiraista ja kumoa kypsät piiraat varovasti käteesi, josta nostat ne hyvin varovasti ritilälle jäähtymään. Tee sitten seuraava setti piiraita ja toista sama kunnes kaikki piiraasi on paistettu. Tai paista osa pikkuvuoissa ja loppuosa isommassa vuoassa.

Nosta vuoat kylmään n. 20 minuutiksi.

Laita uuni kuumenemaan 195-asteeseen, kiertoilma 175-asteeseen.

Pistele pohjat haarukalla, noste ne uuniritilän päälle ja paista pohjia noin 10 minuuttia uunin alatasolla. Tarkkaile pohjia ja käännä tarvittaessa ritilää, jolla vuoat ovat kesken paiston.

Anna pohjien jäähtyä ritilällä ennen täyttöä.

Täyte:
Laita paistinpannuun voi ja molempien Dulche de leche -purkkien sisus. Keitä keskilämmöllä sekoitellen n. 8 minuuttia, kunnes kinuski alkaa selkeästi paksuuntua.

Lusikoi täytettä kypsille tartalettipohjille noin 2 rkl per tartaletti.


Suklaaganache tartalettien päälle:
Kuumenna kerma kattilassa levyllä  kiehumispisteeseen ja ota pois levyltä. Lisää rouhitut suklaat sekaan ja anna seoksen olla noin 20 sekuntia.


Sekoita ja lisää lopuksi voi sekaan. Sekoita tasaiseksi. Lusikoi kinuskitäytteen päälle heti kuumana noin ruokalusikallinen per tartaletti.

Ripottele haluamasi koristeet päälle, ennen kuin suklaa jähmettyy.


Säilytä piiraat jääkaapissa.


2 kommenttia:

  1. Tässä on täydellisen leivonnaisen ainekset kasassa, kinuskia, suklaata ja murotaikinaa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta turiset :). Ei voi kauheasti mennä metsään noi kolme yhdistämällä, ainakaan jos minulta kysytään.

      Poista