torstai 4. kesäkuuta 2015

DIY - Vaahtokarkkimassa/MMF


Kaulittavia kakun päällystykseen ja koristeluun tarkoitettuja massoja saa kaupasta valmiina monenlaisia, mutta itsekin niitä pystyy tekemään. On tietenkin makuasia, mistä tykkää, mutta omaan suuhuni itsetehty vaahtokarkkimassa on kaulittavalla massalla päällystettävään kakkuun kaikista parhaan makuista. Kun massan pohjana käyttää valkoisia vaahtokarkkeja, massan voi värjätä haluamansa väriseksi joko jo massan tekovaiheessa tai sitten valmiin massan.

Vaahtokarkkimassasta voi tehdä myös koristeita. Ylläoleva kakku on  päällystetty vaahtokarkkimassalla ja myös kakun kaikki koristeet ovat vaahtokarkkimassaa. Laitan blogiini myöhemmin tämän ristiäiskakun ohjeen sekä jossain vaiheessa myös tossujen teko-ohjeen. Koska en kuvannut tossujen  tekovaiheita niitä tehdessä, minun pitää vaikka tehdä yksi "kuvaustossu", jotta saan blogiin kuvalliset teko-ohjeet.

VAAHTOKARKKIMASSA/MMF (n. 700 g valmista massaa)

200 g vaahtokarkkeja
0,5 dl vettä
n. 1 paketti/500 g tomusokeria (voi mennä jopa 1,5 pakettiakin)
hiukan öljyä
tuorekelmua

(pastaväriä/geelimäistä elintarvikeväriä)
(halutessasi maustamiseen esim. vaniljaa, vadelma-aromia tms.)
 
Ohjeen vaahtokarkkimassaan olen ottanut Kakkuateljee Pionilaakson -blogista täältä. Tosin samanlainen ohje on myös minulla olevassa Pullahiiren makeat kakut -kirjassa. Parhaiten vaahtokarkkimassaan käyvät LIDLin Grillimaisteri -vaahtokarkit tai Haribon vaahtokarkit, joten suosittelen käyttämään niitä.
 
Voitele öljyllä suurehko mikronkestävä astia. Mittaa astiaan vaahtokarkit ja vesi. Voitele öljyllä myös suurehko lusikka tai lasta. Kuumenna täysteholla mikrossa vaahtokarkki-vesiseosta 20 sekuntia. Sekoita ja jatka kuumennusta vielä pari 20:n sekunnin jaksoa, aina välillä sekoittaen, kunnes vaahtokarkit ovat sulaneet tasaiseksi.


 Siivilöi tomusokeria vaahtokarkkiseokseen erissä.


Sekoita massaa öljytyllä lusikalla/lastalla. Lisää tomusokeria niin paljon, että massa alkaa irrota astian reunoilta.


Siivilöi silikonialustalle tomusokeria ja siirrä massa siihen heti, kun tuntuu, että se alkaa pysymään kasassa. Siivilöi tomusokeria myös massan päälle. 


Työstä massaa öljytyin käsin, kunnes massasta muodostuu kutakuinkin koossapysyvää. Älä kuitenkaan lisää liikaa tomusokeria, koska vetäytyessään massa hiukan tiivistyy. Kun käytät massaa, siinä vaiheessa lisätään vielä tomusokeria niin paljon, että massa ei enää tartu käsiin, kun sitä työstetään.


Kääri massa tiiviisti tuorekelmuun, johon olet siivilöinyt tomusokeria. Laita paketti vielä tiiviiseen pakastepussiin. Laita  vaahtokarkkimassa jääkaappiin tekeytymään mielellään yön yli.


Massa säilyy pari viikkoa jääkaapissa. Kun käytät sitä, anna sen hetki lämmetä pöydällä ennen työstämistä. Massaa voi myös lämmittää muutaman sekunnin jaksoissa mikrossa, jolloin saat siitä hiukan pehmeämpää ja helpommin työstettävää.

Työstä massaa vielä tomusokeroidun alustan päällä, kunnes se ei ole enää tarttuvaa ja on joustavaa. Päällystä kakku normaaliin tapaan tai tee siitä koristeita.

Vaahtokarkkimassalla kuorrutettua kakkua ei saa säilyttää jääkaapissa kuvun alla, koska muiden kaulittavien massojen tapaan se alkaa muuten hikoilla ja se pehmenee. Kakussa vaahtokarkkimassan alla kannattaa käyttää sokeri-/voikreemiä kosteuseristeenä, mikäli päällystät kakun päivää aiemmin, muuten riittää kermavaahto. Tosin Pionilaakso -blogissa mainittiin, että pelkkä kermavaahto pitäisi riittää eristeeksi, vaikka kakkua säilytettäisikin kauemmin. Itse en ole sitä kuitenkaan kokeillut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti