sunnuntai 12. heinäkuuta 2015

Brownie Bites ja kirsikka browniet


 
Minikokoiset browniet ovat kivaa pikkumakeaa tarjottavaa isommalle vierasmäärälle. Ei liene yllättävää, että kun minut kutsutaan kylään, vien usein leivonnaisia mennessäni. Nämä leivoin mökkireissulle pienimuotoiseen sukutapaamiseen. Halusin viedä jotain pientä, joka on helppoa sormisyötävää.

Minulla on kaksi silikonivuokaa, jotka mahtuvat juuri sopivasti uuniin kerralla.  Näin sain kerralla paistettua noin 50 minibrownia. Myös esimerkiksi minimuffinsipelti käy erinomaisesti näiden paistamiseen.

BROWNIE BITES (n. 30 kpl 4x4 cm:n kokoista brownia)

200 tummaa suklaata (n. 70 % kaakaopitoisuus)
160 g voita
0,5 tl vaniljajauhetta/1,5 tl vaniljasokeria
1,5 tl espresso -jauhetta
2,5 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
3 munaa

Suklaaganache:
1/2 dl+ 2 rkl kuohu-/vispikermaa
60 g tummaa suklaata
40 g maitosuklaata
1 rkl voita

Koristeluun:
Tuoreita mansikoita
Erivärisiä Candy Meltsejä rouhittuna/suklarouhetta

Browniet:
Laita uuni kuumenemaan 170 asteeseen, kiertoilma 150 asteeseen.

Sulata paloiteltu suklaa + voi keskenään. Voit tehdä sen joko mikrossa puoliteholla (n. 1,5 minuuttia) tai kattilassa matalalla lämmöllä levyllä. Älä ylikuumenna, ettei suklaan rakenne kärsi. Sekoita keskenään.

Ota tarvittaessa isompi taikinakulho ja kaada voi-suklaseos siihen. Lisää sokeri, sekoita keskenään lusikalla/lastalla. Lisää sitten vanilja, espresso -jauhe ja jauhot ja sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi munat ja sekoita taikina tasaiseksi. Vältä liian voimakasta sekoitusta, ettei brownie -taikinastasi tule liian kakkumaista. Siihen ei ole tarkoitus sitoutua ilmaa, vaan valmiin brownien on tarkoitus olla tahmea.

Helpoin ja nopein tapa saada taikina vuokiin on lusikoida brownie -taikina tukevaan muovipussiin, leikata kulmaan pieni reikä ja pursottaa taikinaa suoraan vuokiin. Vuoat voi täyttää melko täyteen, koska brownie -taikina ei juurikaan nouse paistettaessa.

Paista uunin keskitasolla noin 10 minuuttia. Brownien kuuluu jäädä melko löysäksi, koska se kiinteytyy jäähtyessään jonkun verran. On tietenkin makuasia, kuinka tahmeaksi brownien haluaa jättää, siksi tarkkaa paistoaikaa on vaikea sanoa. Ei kannata ylipaistaa, muuten niistä tulee kuivia eikä rakenne ole oikeanlainen.

Nosta kypsät browniet ritilälle jäähtymään noin 5 minuutiksi, ennen kuin kumoat ne vuoista pois.

Suklaaganache:
Rouhi suklaaganachea varten suklaat pienemmiksi paloiksi. Kuumenna kerma mikrossa tai kattilassa levyllä lähes kiehumapisteeseen. Älä anna sen kuitenkaan kiehua. Ota pois lämmöltä.

Lisää kuuman kerman joukkoon suklaarouheet ja voi ja jätä seos hetkeksi odottamaan. Sekoita suklaaganache tasaiseksi.

Tämän suklaaganachen voi levittää hetken päästä brownien päälle veitsellä ja ripotella sen päälle rouhittuja Candy Meltsejä, jolloin saat matalia minibrowneja.

Ganachen saat pursotettavaksi laittamalla sen jääkaappiin jähmettymään pariksi tunniksi tai seuraavaan päivään. Sen jälkeen vatkaa se vaahdoksi sähkövatkaimella. Se vatkautuu nopeasti, joten älä ylivatkaa sitä. Lusikoi seos pursotuspussiin, jossa sinulla on tähtitylla ja pursota ganachesta ruusuke brownien päälle. Paina ganacheen puolikas mansikka pystyyn. Myös vadelmat tai Candy Melts -rouhe sopii mansikan sijaan koristeeksi pursotetun ganachen päälle.



KIRSIKKA BROWNIET (Minimuffinsipellillä paistettuna n. 20 kpl)

Taikina kuten yllä

Lisäksi tuoreita kirsikoita noin 25 kpl

Tee taikina täysin samoin kuin ylläolevassa ohjeessa ja pursota taikina sitten minimuffinsipellin voideltuihin syvennyksiin.

Poista kirsikoista kivet ja laita jokaisen paistamattoman brownien keskelle yksi kirsikka.
Paista 170 asteessa, kiertoilmalla 150 asteessa noin 10 minuuttia.

Nosta kypsät browniet ritilälle jäähtymään noin 5 minuutiksi, ennen kuin kumoat ne vuoista pois.

VINKKI:
Ellei sinulla ole sopivia pikkuvuokia, voit paistaa brownie -taikinan n. 20x30 cm:n kokoisessa vuoassa, jonka olet vuorannut leivinpaperilla. Paista silloin isompaa brownieta 170 asteessa, kiertoilmalla 150 asteessa n. 20 minuuttia.

Nosta brownie jäähdyttyään pois vuoasta leivinpaperin avulla ja leikkaa pieniksi neliöiksi ja koristele haluamallasi tavalla. Tahmeaa brownieta on helpompi leikata terävällä veitsellä, jonka olet kastanut kuumaan veteen ja kuivannut. Toista joka leikkauksen välissä, niin saat leikattua suht siistejä paloja.

2 kommenttia:

  1. Tosi herkullisen näköisiä! Näkee oikein miten kosteaa tuo brownie on ;D Mä olen kanssa harrastanut brownie-leivoksia ja viimeksi teinkin tytön kastajaisiin ihan pieniä suupaloja, ne on kyllä niin hyviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taru :).Minibrowniet on tosiaan kivoja juhlissa, meilläkin oli aikoinaan mm. toisen pojan lakkiaisissa sellaisia tarjolla.Sillon mulla ei tosin ollut noita vuokia, joilla mini browniet saa vielä näppärämmin tehtyä, kun ei tarvi leikellä ja kypsymisaikakin on vielä lyhyempi.

      Poista