torstai 23. heinäkuuta 2015

Mini kirsikka-frangipanepiiraat

 


 

Näitä pieniä kirsikka-frangipanepiiraita vein mukanani pari viikkoa sitten ystäväpariskuntamme yhdistetyille 50-vuotisjuhlille, jotka vietettiin heidän mökillään. Koska vieraita oli melko paljon ja tiesin tarjolla jo olevan kaikenlaista, tein nämä minimuffinsivuokiin, jotta sain niistä sopivasti suupalan kokoisia. Varsinkin juhlissa pidän itse kaikista minikokoisista tarjottavista, koska silloin voi maistaa montaa eri laatua herkkupöydän antimista.

Kirsikka ja manteli käyvät hyvin yhteen ja vaikka minikokoisissa piiraissa on aina hiukan näprättävää, nämä ovat kuitenkin suht  helppotekoisia, koska pohjataikinaa ei esipaisteta erikseen, vaan suoraan täytteen kanssa samaan aikaan.

MINI KIRSIKKA-FRANGIPANEPIIRAAT (n. 40 kpl)

Piiraspohjataikina:
4 dl vehnäjauhoja
125 g voita (suoraan jääkaapista)
0,5 dl tomusokeria
1 kananmuna

Frangipane -täyte:
1/2 dl + 1 rkl sokeria
45 g voita, huoneenlämpöistä
1 L-kokoinen kananmuna
1/2 tl vaniljajauhetta/1 vaniljatangon raaputetut siemenet/1,5 tl vaniljasokeria
1 dl  + 2 rkl mantelijauhoa
2 rkl vehnäjauhoja
1,5 rkl Disaronno Amarettoa

n. 25 tuoretta kirsikkaa

Piiraspohjataikina:
Laita muut piiraspohja-aineet monitoimikoneeseen, paitsi kananmuna ja käytä hetken aikaa. Lisää sitten kananmuna ja käytä vielä sen aikaa,  että taikinasta alkaa muodostua pallo. Jos teet taikinan käsin, nypi voi jauho-tomusokeriseokseen ja lisää sitten kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Laita taikina muovipussiin ja jääkaappiin n. 30 minuutiksi (säilyy pari päivää jääkaapissa, mutta ota silloin noin 10 minuuttia ennen leipomista taikina pehmenemään).

Frangipane -täyte:
Laita uuni kuumenemaan 175-asteeseen, kiertoilma 155-asteeseen.

Pese ja valuta kirsikat. Halkaise kirsikat ja poista niistä kivet. Jätä hetkeksi odottamaan.

Vatkaa kulhossa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi esimerkiksi sähkövatkaimella. Lisää muna ja vanilja ja pyöräytä sekaisin. Lisää vielä mantelijauho, vehnäjauho ja Amaretto ja vatkaa hetki, jotta ainekset sekoittuvat. Jätä odottamaan.

Piiraiden kasaus ja paisto:
Voitele minimuffinsivuoan kolot esimerkiksi vuokasprayllä.  Kauli reilu puolet taikinasta leivinpaperoidulla työtasolla, joka on kevyesti jauhotettu vehnäjauhoilla, ohueksi levyksi. Ota levystä hiukan minimuffinsivuoan koloa suuremmalla pyöreällä muotilla ympyrä ja painele se muffinsivuoan pohjalle ja reunoille. Käytä tarvittaessa hiukan vehnäjauhoja apuna.

Voit myös painella nokareen taikinaa sormin vuokiin, mutta silloin et saa pohjista ihan niin tasaisia.
Minulla on 24-paikkainen minimuffinsivuoka, jolla paistoin piiraat kahdessa erässä. Laita lopputaikina jääkaappiin heti, kun olet vuorannut kaikki muffinsipellin kolot taikinalla.

Lusikoi frangipane -täytettä noin lusikallinen per piiras eli kutakuinkin vuoan reunaan asti, aavistus alemmas. Nosta jokaisen täytteen keskelle kirsikanpuolikas leikkuupinta alaspäin.

Paista piiraita 175-asteessa, kiertoilma 155-asteessa alatasolla noin 15 minuuttia, kunnes hiukan ruskistuvat ja täyte näyttää sopivasti jähmettyneeltä. Minä paistoin omiani 16 minuuttia kiertoilmalla.

Nosta valmiit piiraat muffinsivuoassa ritilälle jäähtymään hetkiseksi ja nosta ne sitten varovasti loppujäähtymään ritilälle. Pese/pyyhkäise muffinsipellin kolot puhtaaksi, ota loppu taikina kylmästä ja toista sama kuvio kuin ensimmäisen erän paistossa lopputaikinan ja lopputäytteen kanssa, jotta saat kaikki piiraat paistettua.

VINKKI: 
Suurimman osan piiraista vein tosiaan juhliin mukanani, mutta kokeilin myös pakastaa jokusen piiraan testimielessä. Nämä soveltuvat erinomaisesti pakastettaviksi, rakenne ei juurikaan muuttunut pakastettaessa. Sopivat siis hyvin vierasvaraksi tai juhlien etukäteisjärjestelyihin.



2 kommenttia:

  1. Onpa kivoja piiraita! Näillähän voisi osallistua mainiosti (halutessaan) myös heinäkuun ruokahaasteeseen? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rommirusina :). Enpä olekaan koskaan osallistunut noihin ruokahaasteisiin, kiitos vinkistä ;).

      Poista