sunnuntai 28. helmikuuta 2016

Mutakakku, helppo ja nopea jälkiruoka


Laitetaanpa blogiin nyt mutakakun ohje, kun sitä pitkästä aikaa tuli leivottua tämän päivän jälkiruoaksi. Mutakakku kuuluu helppoihin ja nopeisiin jälkiruokiin/kakkuihin ja sen pyöräyttää hyvin nopeasti. Minkälaisesta mutakakusta sinä pidät? Minusta parasta on hyvin löysäksi keskeltä jätetty mutakakku, joka lämpimänä on vielä aika valuvaa. Lämmin suklainen mutakakku ja kylmä jäätelö on mielestäni paras pari, mutta kun pakastimessa ei nyt ollut jäätelöä, niin vatkasin sille kaveriksi kermavaahtoa ja otin pakkasesta kotimaisia vadelmia annosta raikastamaan.

Paistoaikaa pidemmäksi säätämällä, mutakakusta saa halutessaan hiukan paremmin koossa pysyvää ja kakkumaisempaa. Kakku myös kiinteytyy jäähtyessään, joten jos haluat leikata siitä siistejä, koossapysyviä paloja, laita se peitettynä jääkaappiin ja leikkaa palat vasta kylmästä kakusta.

MUTAKAKKU (24-26 cm:n pyöreään rengasvuokaan)

200 g tummaa suklaata (70 %)
200 g voita
4 kananmunaa
2 dl kookossokeria
0,5 tl espresso -jauhetta
ripaus suolaa
0,5 tl (hiukan vajaa) vaniljajauhetta/1 tl vaniljasokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Lisäksi:
Jäätelöä tai kermavaahtoa ja esim. vadelmia

Laita uuni kuumenemaan 180-asteeseen, kiertoilma 160-asteeseen. Pingota irtopohjavuoan pohjan ja reunan väliin leivinpaperi ja suihkaise vuoan reunat vuokaspraylla.

Sulata paloiteltu suklaa ja voi keskenään mikrossa puoliteholla, kunnes sulavat. Jätä jäähtymään.
Vatkaa kananmunat ja kookossokeri keskenään vaahdoksi (kookossokeria käytettäessä munavaahdosta ei tule niin kuohkeaa kuin tavallista sokeria käytettäessä).

Sekoita vehnäjauhoihin espresso -jauhe, suola ja leivinjauhe. Nostele munavaahdon sekaan voi-suklaaseos nuolijalla nostellen. Lisää jauhoseos ja nostele se myös nuolijalla taikinaan. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla n. 15 minuuttia, mikäli haluat mutakakusta hyvin pehmeää keskeltä. Mikäli pidät hiukan kiinteämmästä mutakakusta, paista noin 20 minuuttia.

Nosta hetkeksi kakku jäähtymään ritilän päälle, ennen kuin otat sen pois vuoasta. Jos mutakakun haluaa syödä lämpimänä ja sen on jättänyt hyvin löysäksi, se kannattaa siirtää tarjoilualustalle leivinpaperin kanssa, jotta se pysyy kasassa.

2 kommenttia:

  1. Mutakakku on ihanaa lämpimänä jäätelön kanssa ;D

    Ps. Sain Anonyymiltä tänään linkin oreo-tikkareihin:
    http://www.hongkong.fi/fi/koti-ja-asuminen/elintarvikkeet/keksit-ja-snacksit/keksit-ja-korput/c/101008/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, mutakakku on kyllä parasta vielä lämpimänä kylmän jäätelön kanssa :)

      Hei, hienoa, kiitos paljon Oreo -linkistä. Heti huomenna Honkkariin :)

      Poista