sunnuntai 6. maaliskuuta 2016

Peanut Butter-suklaakakku suklaaganachella






Suklaa ja Peanut butter muodostavat tässä mehevässä suklaakakussa täydellisen makuliiton. Kakkuosaa tehdessä ei tarvitse sähkövatkainta, vaan kuivat ja kosteat aineet sekoitetaan omissa kulhoissaan ja sitten yhdistetään keskenään. Kakun täytteenä ja kuorrutuksena käytetään samaa Peanut butter-tuorejuustokuorrutusta, joten kakku on melko helppotekoinen. Kuorrutusta jätetään myös pari ruokalusikallista kakun koristelua varten. Suklaakuorrutteiset maissipallot ovat irtokarkkeja ja lisäksi koristeena on nopeatekoista Honeycombia. Perheen makuraati toivoi tätä kakkua tehtävän nopeasti uudestaan.

PEANUT BUTTER-SUKLAAKAKKU (2 X 18 cm:n vuokiin)

Kakkupohjat (2x18 cm:n korkeareunaiset irtopohjavuoat)
Kuivat aineet:
4,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
2 dl kaakaota, tummaa makeuttamatonta
2 dl sokeria
0,5 tl vaniljajauhetta/1,5 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
1,5 tl espressojauhetta

Kosteat aineet:
200 g rasvatonta maitorahkaa
200 g turkkilaista jogurttia
2 kananmunaa (L-kokoa)
0,5 dl (rypsi)öljyä
2 dl fariinisokeria

Lopuksi:
100 g voita
1,5 dl kiehuvaa vettä

PB-täyte ja kuorrutus:
60 g voita
4 dl tomusokeria
1,5 dl Peanut Butteria (smooth)
150 g maustamatonta tuorejuustoa (Philadelphia)

Suklaaganache:
3/4 dl vispikermaa
1 rkl voita
50 g tummaa 70 % suklaata
50 g maitosuklaata

Koristeeksi:
Honeycomb/hunajakennoa
PB-kuorrutuksesta pieni osa
Suklaapäällystettyjä maissipalloja (irtokarkkeja)

Kakkupohjat:
Pingota 2 x 18 cm:n irtopohjavuoan pohjan ja reunan väliin leivinpaperi. Suihkaise reunat vuokaspraylla. Laita uuni kuumenemaan 175-asteeseen, kiertoilma 155-asteeseen.

Sekoita kuivat aineet keskenään suuressa kulhossa. Sekoita toisessa, pienemmässä kulhossa kosteat aineet keskenään. Yhdistä kosteat aineet kuiviin.

Laita voi ja vesi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää muiden aineiden joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Helpoiten taikinan tasaiseksi saaminen käy lankavatkaimella.

Annostele tasaisesti vuokiin ja paista uunin keskitasolla noin 40 minuuttia.  Kakku saa jäädä melko kosteaksi, joten varo ylipaistamasta kakkua, ettei se kuivu. Anna jäähtyä vuoissaan ritilän päällä 10 minuuttia, ennen kuin kumoat leivinpaperoidulle pellille jäähtymään loppuun.

Jos haluat tehdä kakun koristelua varten Honeycombia, se kannattaa tehdä kakun paistuessa, jotta se ehtii jähmettyä.

Kakun täyttö:
Tasoita kakkupohjien pinta ja leikkaa molemmat kakkupohjat puoliksi, jolloin saat 4 kakkupohjaa.

Tee PB-täyte ja -kuorrutus vatkaamalla sähkövatkaimella huoneenlämpöistä voita pari minuuttia kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää tomusokeri ja vatkaa ensin hiljaisella nopeudella, sitten nopeutta nostaen, seos kuohkeaksi. Lisää PB, vatkaa kunnolla sekaisin ja lisää lopuksi tuorejuusto ja vatkaa vielä hetki, jotta ainekset sekoittuvat kunnolla.


Leikkaa kakkupahvista kakun pohjan kokoinen kiekko tai aavistuksen pienempi. Kasaa kakku sen päälle, jolloin kakun liikuttelu sujuu helpommin. Itse tykkään käyttää kakkujen kasauksessa pyörivää alustaa, joka helpottaa kuorrutuksien levittämistä tasaisesti. Tai laita ensimmäinen kakkukerroksista suoraan tarjoilualustalle. Jos sinulla ei ole pyörivää alustaa, laita esimerkiksi pieni pyyhe tai kangaspala tarjoilualustan alle, jolloin se kääntyy helpommin alustalla. Suojaa tarjoilualusta leivinpaperisuikaleilla eli aseta ne kakun reunoille niin, että ne ulottuvat hiukan kakun alle.

 Levitä kakkukerrokselle noin 3 rkl PB-kuorrutusta. Paina seuraava kakkukerros päälle ja levitä taas sille kuorrutusta. Jatka, kunnes kaikki 4 kerrosta käytetty. HUOM! Jätä kuorrutusta noin 2 rkl halutessasi koristelua varten. Painele käsin kakkua hiukan, jotta se tasoittuu. Levitä sitten kakun pintaan ja reunoille kuorrutusta tasainen kerros. Tasoita esim. palettiveitsellä. Laita kakku kylmään minimissään 1/2 tunniksi. Suklaaganache pitää levittää kylmän kakun pintaan, jotta sen saa valumaan kauniisti ilman, että se valuu alareunaan asti.

Suklaaganache:
Rouhi suklaa. Kuumenna kerma ja voi mikrossa (älä anna kiehua) ja kaada  suklaan päälle. Anna olla hetken, ennen kuin sekoitat.  Anna hiukan jäähtyä ja paksuuntua, ennen kuin kaadat KYLMÄN kakun pintaan.

Kaada kakun pinnalle ganachea ja työnnä lusikalla varovasti reunan yli sieltä täältä pieni määrä ganachea. Kun kakku on tarpeeksi kylmä, valumajäljistä tulee kauniit.

Koristelu:
Asettele kakun pinnalle haluamasi koristeet, ennen kuin ganache jähmettyy kokonaan. PB-kuorrutusta pursotin kakun päälle pienestä pakastepussista, jonka kulmaan olin virittänyt pyöreän tyllan.  Suklaa- ja pretzel -päällysteiset honeycom -palat käytin sellaisenaan, Osan honeycom -paloista murustelin pienemmäksi ja ripottelin pinnalle.

VINKIT:
- Kakku kannattaa tarjoilla samana päivänä, kun teet siihen ganachen ja koristelet sen, koska koristeet eivät pysy kauhean pitkään hyvänä kakun päällä, vaan ne alkavat pehmetä. Voit kuitenkin tehdä sen muuten edellisenä päivänä valmiiksi, tee ganache ja koristelut vasta hiukan ennen tarjoilua

- Kakusta saa helpoiten leikattua siistejä siivuja terävällä veitsellä. Pese ja kuivaa veitsi joka leikkuun jälkeen, jotta palat pysyvät siistinä.

Olisko tämä kakku sopiva juhlistamaan vaikka tulevaa Naistenpäivää?


4 kommenttia:

  1. Siis ihan älyttömän ihanan näköinen kakku, slurps! ♥ Ihan mun lempimakuja, maapähkinä ja suklaa :)

    VastaaPoista
  2. Järisyttävän herkullisen näköinen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maaria :). Jos suklaa ja PB kuuluu omiin lempimakuihin, tätä kakkua uskallan suositella varauksetta.

      Poista