sunnuntai 28. heinäkuuta 2013

Bagelit Ison Omenan tyyliin

Kylmäsavulohella, tuorejuustolla, salaatilla, punasipulilla ja herneenversoilla lastattu uunituore bageli eilen iltapalaksi - nami! Jokaisella on tietenkin omat täytesuosikkinsa, tämä on yksi omistani.


BAGELIT (20 KPL)

Bageliohjeita on lukuisia, tämän oman viritelmäni pohjana olen käyttänyt ruotsalaisesta ruokalehdestä jokusen vuosi sitten ottamaani ohjetta, jota olen muunnellut omaan makuuni sopivaksi ja tekotapaa myös muutellut.

Tee ensin esitaikina, johon tulee:

300 g vettä (kädenlämpöistä, eli n. 37 asteista, mikäli käytät tuorehiivaa, kuivahiivan kanssa n. 42 -asteista, eli selkeästi kättä lämpimämpää)
25 g tuorehiivaa tai 1 pussi kuivahiivaa (11 g)
30 g hunajaa
200 g vehnäjauhoja
100 g hiivaleipäjauhoja

Sekoita ylläolevat aineet keskenään ja kohota huoneenlämmössä n. 2 tuntia.

Lisää esitaikinaan nyt

300 g vettä (lämpötila kuten esitaikinan kanssa)
25 g tuorehiivaa tai 1 pussi kuivahiivaa (11 g)
600 g vehnäjauhoja
n. 200 g hiivaleipäjauhoja (älä lisää kaikkea kerralla, vaan sen mukaan, miltä taikina vaikuttaa)

Sekoita yleiskoneessa 10 minuuttia. Mikäli alustat taikinaa käsin, sinun pitää alustaa sitä noin 20 minuuttia.
On tärkeää saada bageleihin kunnon sitko. Taikina on elastista ja pehmeähköä.

Lisää taikinaan vielä

30 g öljyä
1 rkl suolaa

Alusta taikinaa vielä koneessa n. 10 minuuttia tai käsin kauemmin. Anna kohota tunnin peitettynä.

Jaa takina jauhotetulla pöydällä 20 osaan. Oikeaoppisesti rinkelit tehtäisiin niin, että taikinapallo rullataan pitkulaiseksi tangoksi ja päät yhdistetään. Itse teen kuitenkin niin, että pyöritän takinan palloksi ja jauhotetuin sormin varovasti venytän keskelle reiän. Kuten esim. munkkirinkilöitä tehdessä. Mielestäni paljon helpompi ja nopeampi tapa, eikä ole vaaraa siitä, että rinkilä aukeaa saumakohdasta.

Siirrä tekemäsi rinkilä leivinpaperilla vuoratulle pellille, johon olet ripottanut jauhoja, jotteivat rinkilät tartu kiinni. Ja toista sama kaikkien muiden rinkilöiden kanssa. Tarvitset 2 peltiä. Nostata 30 minuuttia.

Kuumenna uuni 225 asteeseen tai kiertoilma 205 asteeseen.

Keitä vettä isossa kattilassa ja lisää hyppysellinen suolaa keitinveteen. Keitä rinkeleitä 2-3 kpl kerrallaan n. 1 minuutti per puoli. Jot et tykkää NY Style Bageleista, jotka ovat rapeita päältä ja sitkeitä sisältä, keitä rinkeleitä vähemmän aikaa per puoli. Eli mitä kauemmin keität rinkeleitä, sen sitkeämpi rakenteesta tulee. Nosta rinkilät ritilän päälle valumaan.

Voitele rinkilät haarukalla vatkatulla kananmunalla ja ripottele tai kasta voideltu puoli rinkelistä haluamaasi päällysteeseen (esim. unikonsiemeniin, seesaminsiemeniin, juustoraasteeseen tms.)

Paista leivinpaperilla vuoratuilla pelleillä n. 15 - 20 minuuttia. Anna jäähtyä ritilällä.

Täytä ja nauti tuoreeltaan. Täytteiden kanssa voit olla luova ja täyttää ne ihan oman makusi mukaan. Joku tykkää sipaista päälle reilusti tuorejuustoa eikä mitään muuta. Joku toinen taas lastaa bagelinsa kaikilla mahdollisilla herkuilla. Kokeilemalla löydät omat suosikkisi.

Bagelit maistuvat hyvältä myös seuraavana päivänä, kun halkaiset ja paahdat ne ennen täyttöä.

Perusruokakaupasta saatavat rinkelit muistuttavat näitä bageleita vain etäisesti, eli vaikka näissä onkin monta vaihetta, vaikeaa näiden leipominen ei ole kuitenkaan. 
Ripottelin tällä kertaa osaan bageleista unikonsiemeniä, osaan seesaminsiemeniä ja sitten osasta tein niiden kombon ripottelemalla molempia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti