sunnuntai 14. heinäkuuta 2013

Cupcake anyone?


Ostin tarjoilusetin, jossa on kolme erikokoista kakku-/herkkutelinettä. Siksi piti tietenkin leipasta. Leivoin sitruuna cupcakeseja sitruunatuorejuustokuorrutteella sekä vanilja cupcakeseja American Buttercream -kuorrutteella .


 


Koristeena sokerimassasta pari päivää aiemmin tehtyjä koristeita ja koristerakeita sekä nonparelleja.
Sokerimassasta koristeet tehty sekä silikonimuotilla (sydämet) että painettavilla muoteilla. Painettavat muotit ovat kaikista helpoimpia ja nopeimpia tapoja tehdä sokerimassasta koristeita. Kukkakoristeita kannattaa yleensä muotoilla vielä hiukan koristelusienen päällä muotoilutyökalulla, mutta se  ei ole välttämätöntä. Perhoset asetin puoliksi leikatun ja keskeltä taitetun wc-paperihylsyn päälle (folion päälle, ripaus tomusokeria folion päälle kiinnitarttumisen estämiseksi) kuivumaan, jotta sain siivet taipumaan keskeltä. Sokerimassasta tehdyt koristelutarvikkeet sekä tarjoilusetti hankittu Confetista. 

 
Sitruuna raikasti mukavasti kuorrutetta ja oli näistä kahdesta koko perheen suosikki. Sitruunatuorejuustokuorrutteessa oli suhteessa enemmän tuorejuustoa kuin tässä allaolevassa perusohjeessa ja lisäksi raastettua luomusitruunankuorta sekä ripaus keltaista geelimäistä elintarvikeväriä. Geelimäiset elintarvikevärit ovat siitä hyviä, että niitä riittää jo ihan pieni määrä antamaan väriä. Jos käytät värejä ensimmäisen kerran, lisää vain pieni määrä kerrallaan, aina voi lisätä, mutta pois ei saa :-). Minulla on Wiltonin värejä, joita saa leivontatarvikeliikkeestä, mutta kyllä ruokakaupan nestemäisetkin värit käyvät. Kun käytät geelivärejä, muista aina, että lisäät väriä esim. puhtaalla coktailtikulla tms., jotta et siirrä kuorrutusta vahingossa väripurkkiisi, vaan värisi pysyvät puhtaana ja käyttökuntoisina.

Itse pidän kosteahkosta ja mehevästä cupcake -kakkuosasta, mutta osa valitsisi mieluummin murenevan kakkuosa. Kumpaankohan koulukuntaan sinä mahdat kuulua?

 Teen kutakuinkin allolevalla reseptillä American Buttercream -kuorrutuksen yleensä. Lisään useimmiten hiukan tuorejuustoa joukkoon, koska muuten se maistuu mielestäni liikaa voilta.

AMERICAN BUTTERCREAM KUORRUTUKSENI

140 g voita, huoneenlämpöistä 
n. 3,5 dl tomusokeria
2,5 tl vaniljaa
n. 4 rkl tuorejuustoa
n. 1 rkl kermaa

Vatkaa huoneenlämpöinen voi kunnolla kuohkeaksi ja vaaleaksi esim. sähkövatkaimella. Lisää siivilöity tomusokeri joukkoon ja jatka vatkaamista. Ja siks isiivilöitynä, koska muuten kuorrutukseen jää helposti tomusokerista klimmpejä, eikä siitä tule ihanan tasaista. Tässä vaiheessa voit maustaa seoksen joko vaniljalla tai halutessasi jollain muulla makuaineella. Itse käytän vaniljana useimmiten aitoa Madagaskarin vaniljaa. Pidän yleensä leivontatarvikkeissani valmiina seosta, jossa erikoishienon sokerin (Siro) sekaan olen sekoittanut vaniljaa. Mutta ihan perusvaniljasokerikin tai vaniljaesannsi kyllä käy. Jos taas haluat maustaa kuorrutuksen muulla kuin vaniljalla, hyviä vaihtoehtoja on rajattomasti, esim. raastettua (luomu)sitruunankuorta, paseerattuja marjoja, hyvää kaakaota, Peanut Butteria, kahvia jne.


Muutenkin voit ruuvailla ainesosia oman maksusi mukaan. Makuja on monenlaisia, joku tykkää varmaan eniten sellaisesta kuorrutuksesta, jossa on pelkästään voita. Siinä tapauksessa jätä tuorejuusto kokonaan pois.

Lisää nyt tuorejuustoa haluamasi määrä ja vatkaa hetken vielä kuohkeaksi.

Ei hätää, jos vahingossa kuorrutuksesta tulee liian löysää, lisää vain sitten vielä hiukan lisää siivilöityä tomusokeria.

HUOM! Jos käytit makuaineeksi jotain nestemäistä, niin ehket tarvitse lisätä kermaa ollenkaan, muuten
lisää kermaa (maitokin käy, mutta kermasta tulee mielestäni silkkimäisempi kuorrute)) pieni määrä kerrallaan, kunnes saat mielestäsi sopivan koostumukseen kuorrutteeseen.

Riippuen siitä, miten haluat esim. cupcaket kuorruttaa, levittämällä kuorrutuksen veitsellä tai palettiveitsellä tai pursottamalla, kuorrutus kannattaa tehdä käyttötarkoituksen mukaan sopivan paksuiseksi. Jos haluat kuorruttaa ne pursottamalla niin, että kuorrutus jää kauniisti cupcakesin päälle, kuorrutuksen on oltava melko kiinteää/paksua.
Kauniit pursotetut kierteet saat esimerkiksi suljetulla tai avatulla tähtityllalla. Pursotus on yllättävän helppoa ja pienellä harjoittelulla se onnistuu keneltä tahansa. Erilaisia tyllia ja tapoja pursottaa on monia, kokeilemalla löytää omat suosikkinsa.

Pelkästään kuorrutuksen levitys ja esim. raastettu suklaa tai strösselit, koristerakeet, nonparellit, tuoreet marjat  jne. tekevät luomuksestasi juhlavan ja omannäköisesi. Tässäkin vain mielikuvitus on rajana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti