maanantai 21. lokakuuta 2013

Kurpitsakakku - Halloween, osa II

Halloween -kurpitsakakku
Tässä heti jatkoa aloittamilleni Halloween -aiheisille ohjeille. Kurpitsakakkuja on tullut ennenkin tehtyä, mm. vanhemman poikani ollessa pienempi, hänen kaverisynttäreilleen lokakuussa. Niitä oli hauska viettää Halloween -teemalla, kun koristeita löytyi helposti ja juhlista sai somisteilla sopivan karmivat. Aiemmat kurpitsakakut olen tehnyt Jack O´Lantern -tyyliin, eli niissä on ollut koristeena mustalla  tehty naama, jossa on kolmiosilmät ja harvahampainen suu, mutta nyt halusin tehdä kakusta hiukan kesymmän version, eli tein tästä peruskurpitsan 3D -versiona.

Paistoin kakkua varten kääretorttupohjan ja kerrostin siitä leikatut palat täytteen kanssa kahteen erilliseen samanlaiseen tuorekelmulla vuorattuun noin puoliympyrän malliseen kulhoon (murokulhoja). Hyydytin täytetyt kulhot jääkaapissa ja kumosin ensin toisen puolikkaan tarjouluvadille, johon olin sipaissut hiukan jättämääni täytettä kiinnikkeeksi. Sitten laitoin kumoamani kakun päälle sipaisun täytettä ja kumosin toisen puoliympyrän siihen päälle ja kohdistin puoliympyrät yhteen. Täyte liimasi puolikkaat sopivasti yhteen. Näin sain lähes pallon mallisen kakun, jossa pohja ja yläosa oli juuri sopivasti hiukan tasaisempi, eli ei tarvinnut edes veistellä kakkua sopivampaan muotoon.

Sitten levittelin ylijäänyttä täytettä kakun päälle niin, että jätin osaan kohtia sitä hiukan paksumman kerroksen, joista muodostin pystysuoran viivan sinne tänne kakun alaosasta yläosaa kohti.  HUOM! Jos teet kakun aiemmin esim. tarjoilua edeltävänä päivänä, tee kuorrutteen ja kakun väliin eristeeksi täytteen sijaan sokerikreemi, joka eristää kakusta irtoavaa kosteutta, ja kakun kuorrutus pysyy siistinä. 

Sokerikreemi
200 g huoneenlämpöistä voita (suolatonta)
2 dl tomusokeria
4 tl vaniljasokeria
n. 1 rkl maitoa tai vettä

Vatkaa voita hetki sähkövatkaimella ja lisää sitten  sokerit. vatkaa taas hetki. Lisää sitten nestettä pieni määrä kerrallaan, kunnes saat toivomasi paksuisen sokerikreemin.

Kaulin oranssia sokerimassaa ohueksi ja levitin sen kakun päälle. Korostin käsin vielä lisää niitä kohtia, johon olin jättänyt paksumman kohdan, jotta sain kurpitsaan kunnolla kolmiulotteisuutta ja silottelin muualta kuorrutuksen.

Vihreät koristeet ovat kaulintamassaa, jonka olen värjännyt vihreäksi. Lehdet otin kaulitusta massasta muratinlehden mallisilla painomuoteilla ja kannan muotoilin käsin. Kärhöt tein niin, että pyörittelin alustalla massaa ohueksi tangoksi ja muotoilin sitten siitä kärhöt suoraan kakkuun. Kaulintamassakoristeet kiinnitin sipaisemalla ihan kevyesti koristeiden taakse vettä, jolloin ne tarttuivat hyvin sokerimassaan kiinni.

Sipaisin vielä ohuella pensselillä sinne tänne vihreää hiukan kimaltavaa tomuväriä, jolla sai kurpitsan muotoja korostettua lisää.

Kakku ei ole kovin suuri. Hakaisijaltaan puoliympyrän malliset kulhoni olivat 15-senttisiä. Kuitenkin näitä oli kaksi päällekkäin, eli arvioisin tämän kokoisen kakun riittävän n. 12 hengelle. Tähän kakkuun riitti yksi neljän munan kääretorttupohja.

KÄÄRETORTTUPOHJA (uunipellillinen)

4 munaa (isoja munia, jos pieniä, laita 5)
1,5 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1,5 tl leivinjauhetta

Laita uuni kuumenemaan 200-asteeseen, kiertoilma 175-asteeseen. Leivinpaperoi pelti ja voitele se kevyesti.
Voitelu ei ole välttämätön, mutta kypsä  pohja irtoaa sen ansiosta helposti leivinpaperista.

Vatkaa munia hetki hiljaisella nopeudella joko sähkövatkaimella tai yleiskoneessa. Lisää sitten sokeri ja vatkaa suurimmalla nopeudella napakaksi ja vaaleaksi vaahdoksi.

Sekoita vehnäjauhot, perunajauhot ja leivinjauhe keskenään. Siivilöi ne muna-sokerivaahtoon parissa erässä varovasti käännellen.

Levitä tasaisesti aiemmin levinpaperilla vuoraamallesi pellille ja paista uunin keskitasossa 6-8 minuuttia. Minulla kesti kiertoilmalla 7 minuuttia.

Pohjan paistuessa levitä työtasolle leivinpaperi ja ripottele sille sokeria. Kun pohja on kypsä, kumoa pohja leivnpaperin päälle ja irroita heti pohjasta leivinpaperi. Jos pohja ei irtoa kauniisti, sivele leivinpaperin päältä kylmään veeen kastetulla paperilla. Se auttaa pohjan irtoamisessa.

Täyte
1 Flora Vispi
2 dl turkkilaista jogurttia
2 dl kermarahkaa
2 dl sokeroitua puolukkahilloa (minulla itsetehtyä, kevyesti sokeroitua)
2 tl vaniljasokeria
tomusokeria maun mukaan ja puolukkahillon makeuden mukaan
4 liivatelehteä
3 rkl vettä (liivatelehdet sulatetaan tässä vesimäärässä)

Täytteestä ei kannata tehdä kovin makeaa, koska sokerimassa on niin makeaa. Vähemmän makea täyte tasapainottaa sopivasti kakkua.
Huom! täytettä jää tosiaan yli näillä määrillä tarkoituksella kakun päällystämiseen. Jos siis teet kakun jo tarjoilua edeltävänä päivänä, tee sokerikreemi kakun päällystämiseen, äläkä käytä täytettä kakun ja kuorrutteen välissä.

Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään.

Vatkaa Flora Vispi napakaksi vaahdoksi ja sekoita siihen vatkaten muut täyteaineet liivatelehtiä lukuunottamatta. Kuumenna mikrossa 3 rkl vettä ja sulata siihen käsissäsi kuivaksi puristamasi liivatelehdet. Sekoita täytteen joukkoon liivateliemi ohuena nauhana koko ajan samalla vatkaten.

Täytä kakku, kuten olen selittänyt ylempänä ja laita jääkaappiin hyytymään vähintään kolmeksi tunniksi.

Kuorrutusta ja koristelua varten
n. 500 g kaulittavaa (sokeri)massaa

Sokerimassa, marsipaani, kaulintamassa tai vaahtokarkkimassa, kaikki käyvät.
Voit ostaa kuorrutusta myös valmiiksi oranssin ja vihreän värisenä tai värjätä ne itse. Minulla oli aiemmin vihreäksi värjäämääni kaulintamassaa valmiina, joten sain siitä näppärästi vihreät koristeet ja sokerimassa oli oranssia.

Kauli massa tomusokeroidulla alustalla ohuehkoksi levyksi, ja nosta vaikka kaulimen avulla kakun päälle (ripottele kaulimeen hiukan tomusokeria ennen kuin rullaat massan silel löysästi, jottei massa taru kaulimeen kiinni) . Silottele sormin kakun päälle ja leikkaa ylimääräinen kuorrute alaraunasta pois. Koristele vielä kakku vihreillä lehdillä ja kannalla.

Minä tein lisäksi Halloween -aiheisia keksejä, kuten alla kuvassa näkyy. Niistä laitan lähipäivinä ohjetta, eli niistä tulee Halloween, osa III postaus. Keksejä on hauska koristella, mutta niiden koristeluun saa humahtamaan yllättävän paljon aikaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti