torstai 27. helmikuuta 2014

Köyhät ritarit - French toast


Köyhät ritarit ovat omia lapsuudenkodin kerkkuja, ja ne tuntuvat olevan ruokamaailmassa nyt pinnalla, on nimenä sitten French toast tai Pain perdu jne., vähän siitä riippuen, missä päin maailmaa liikutaan. Ainakin hotellien aamupalalla tai jossain brunssilla näihin on varmaan jokainen törmännyt jossain päin maailmaa, ellei ole itse kotona näitä tehnyt. Itselle nämä edustavat lähinnä jälkiruokaa, normiaamuina syön mieluummin ruisleipää tai puuroa tai jotain muuta vastaavaa, ei niinkään makeaa.

Omassa lapsuudessa kuvissa olevia Köyhiä ritareita nimitettiin meillä kyllä Rikkaiksi ritareiksi, kun lisukkeena on muutakin kuin hilloa. Hillon kanssa Köyhiä ritareita, hillo tms. + jätski tai kerma = Rikkaat ritarit. Silloin nämä tehtiin joko hiukan vanhentuneesta pullasta tai esim. ranskanleivästä. Nämä tein nyt itseleivotusta briossista (briossileivän ohjeen laitan jossain vaiheessa blogiini), mutta lähes mikä tahansa vaalea leipä tai pulla käy näihin. Leipä pitäisi olla hiukan kuivahtanutta, koska silloin se imee munamaitoa hyvin ja siihen tulee oikea koostumus. Tämä onkin hyvä tapa saada käytettyä päivän-kaksi vanhaa leipää, tosin siihen ohje on alunperin kehitettykin joskus muinoin.

KÖYHÄT (RIKKAAT) RITARIT  - FRENCH TOAST (4:lle)

Huom! Jos teet Köyhät ritarisi pullasta, vähennä sokerin määrää, ettei niistä tule ylimakeita

8 paksuhkoa siivua päivän-pari vanhaa leipää

3 dl maitoa TAI kermamaitoa
4 kananmunaa
1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria

öljyä ja voita paistamiseen

Lisukkeeksi:
Vaahterasiirappia
hilloa, marjoja, hedelmiä oman maun mukaan
kermavaahtoa tai jäätelöä oman maun mukaan

Vatkaa kulhossa, jossa voit imeyttää useamman leipäpalan kerrallaan maito, munat, sokeri ja vaniljasokeri keskenään sekaisin. Laita leipäviipaleet muna-maitoseokseen imemään nestettä vähintään pariksi minuutiksi.
Kaikki 8 siivua ei varmaan mahdu pannuusi kerralla, joten tee kahdessa erässä leivät.

Kuumenna paistinpannussa öljyä ja lisää sekaan voita. Öljyä on hyvä olla voin mukana, koska sokeri kärähtää muuten helpommin pannuun kiinni. Nosta muna-maitoseoksessa liotettuja leipäpaloja hetki ylimäääräistä nestettä kulhon päällä valuttaen pannulle niin monta, kuin järkevästi kerrallaan mahtuu ja paista kullanruskeaksi molemmilta puolilta, noin 2-3 minuuttia per puoli.

Riippuen, mitä leipää käytät, leipä imee aika erilaisen määrän muna-maitoa. Eli lisää tarvittaessa muna-maitoa astiaan, jossa liotat leipiäsi.

Tarjoile lämpiminä valitsemiesi lisukkeiden kera joko annoksina tai kata pöytään erilaisia lisukkeita, joista jokainen voi poimia mieleisensä omaan annokseensa.



Tein viimeksi pari eri versiota Köyhistä ritareista. Allaolevassa kuvassa lisukkeena oli appelsiinista ja karamellista (vesi-sitruunamehu-sokeri paahdettu kattilassa) sekä sitruunamehusta tehtyä sitrussalaattia ja kumkvattiviipaleita, jotka olin keittänyt ensin kolmessa vedessä ja sitten vesi-sokeriliemessä kypsentänyt, jäätelöä ja minttua. Leipä on samaa briossia kuin ylemmissäkin kuvissa, mutta leikkasin reunat pois. Leikkasin leivät myös kolmioiksi. Aika erimakuinen ja näköinen annos siis melko samoista aineksista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti