tiistai 11. helmikuuta 2014

Vaniljavaahtokarkit


Vaahtokarkkeja on melko helppo tehdä itse, mutta tarvitset elektronisen mittarin, jolla voit mitata tarkasti sokeriliemen lämpötilan. Minulla on ollut vaahtokarkit tehtävien asioiden listalla jo jonkun aikaa. Lisäkannustimena toimi se, että mieheni pitää vaahtokarkeista.

Ystävänpäivän läheisyys muokkasi näistä vaahtokarkeista nyt hempeän vaaleanpunaisia ja sydämenmallisia. Yhtähyvin voit jättää vaahtokarkkimassan värjäämättä ja leikellä sen paloiksi tai pursottaa massasta yksittäisiä vaahtokarkkeja. Elektronisen mittarin lisäksi tarvitset mielellään yleiskoneen tai ainakin sähkövatkaimen.


VANILJAVAAHTOKARKIT (n. 80 kpl)

Ohjeen näihin otin DanSukkerin sivuilta ohjetta kuitenkin jonkun verran muokaten.


7 liivatelehteä
3 munanvalkuaista
2 rkl tomusokeria
(pinkkiä elintarvikeväriä)
2 1/4 dl sokeria
2 rkl glukoosisiirappia
1/2 dl vettä
3 rkl vettä (liivatteiden liuottamiseen)
2 tl vanilja-aromia

Sekoita keskenään, sihdataan vaahtokarkkimassan alle + kieritellään seoksessa:
1,5 dl tomusokeria
1,5 dl maissitärkkelystä

Laita liivatelehdet likoamaan runsaasen kylmään veteen. Vuoraa n. 25 X 30 cm kokoinen vuoka leivinpaperilla niin, että se ylettyy myös jonkun matkaa reunoille.

Sekoita tomusokeri ja maissitärkkelys keskenään ja sihtaa reiluhko kerros valmistelemasi vuoan pohjalle ja reunoille. Loppuosa seoksesta käytetään myöhemmin.

Vaahdota valkuaiset ja tomusokeri kestäväksi vaahdoksi yleiskoneen kulhossa tai suuressa kulhossa sähkövatkaimella. Jos haluat, voit lisätä elintarvikeväriä, jotta saat vaahtokarkeistasi hempeän vaaleanpunaisia. Pastavärissä riittää ihan pari tippaa. Jätä valkuaisvaahto odottamaan, sitä vatkataan kohta lisää.

Mittaa kattilaan vesi, glukoosisiirappi ja sokeri ja anna kiehua, kunnes seos on 127-asteista. Käytä mittaamiseen digitaalista mittaria. Kaada kuuma sokeriliemi valkuaisvahtoon samalla koko ajan vatkaten. Varo kaatamasta suoraan vatkainosiin, ettei kuuma sokeriliemi roisku.
Jatka vatkaamista ja laita sitten kattilaan, jossa teit sokeriliemen 3 rkl vettä ja käsin kuivaksi puristamasi liivatelehdet. Jos kattila on ehtinyt jäähtyä, eivätkä liivatteet sula siihen heti, kuumenna kattilaa ihan hetki levyllä. Kaada myös liivateliemi sitten ohuena nauhana valkuaisvaahdon joukkoon edelleen koko ajan vatkaten. Lisää vanilja-aromi joukkoon.

Vatkaa vielä kunnes seos on kiiltävää ja kiinteää ja alkaa jäähtyä. Siihen menee melko kauan, saattaa mennä jopa 10 minuuttia.

Levitä valmis vaahtokarkkimassa aiemmin valmistelemaasi vuokaan esim. öljytyllä nuolijalla suht tasaiseksi kerrokseksi. Tai jos haluat, voit täyttää pursotuspussin tai napakan pakastepussin vaahtokarkkimassalla ja pursottaa yksittäisiä vaahtokarkkeja leivinpaperille, johon on ripoteltu tomusokeri-maissitärkkelysseosta. Tai pursota pitkiä tankoja ja leikkaa ne niiden kuivahdettua paloiksi. Jätä huoneenlämpöön kuivumaan useaksi tunniksi tai yön yli.

Sihtaa vaahtokarkkilevyn päälle kevyesti tomusokeri-maissitärkkelysseosta ja paina massasta keksimuotilla kuvioita tai leikkaa se haluamasi mallisiksi paloiksi pizzaleikkurilla tai veitsellä/saksilla. Työvälineet kannattaa kevyesti öljytä, ettei tahmeahko massa tartu niihin kiinni. Keksimuottia voi kastaa välillä tomusokeri-maissitärkkelyseokseen. Tämän vaiheen voit muuten hypätä yli, mikäli olit aiemmin pursottanut yksittäisiä vaahtokarkkeja, mutta sihtaa kuitenkin niidenkin pinnalle kerros tomusokeri-maissitärkkelysseosta.

Jos otit levystä muotilla paloja, siitä jäi reunapaloja. Leikkele ne saksilla pieniksi paloiksi. Ne ovat sopivan pieniä paloja esim. kuuman kaakaon päälle ripoteltaviksi. Minä otin reunapaloista myös minikokoisella sydänmuotilla paloja. 


Pyörittele valmiit palat vielä tomusokeri-maissitärkkelysseoksessa ja kaada ne sitten siivilään ja ravistele. Pakkaa vaahtokarkit ilmatiiviiseen purkkiin. Säilytä huoneenlämmössä.

Huomenna blogiin tulossa vielä yksi erityisesti ystävänpäivään sopiva ohje, Red Velvet Cake.

Ylijääneistä keltuaisista aion tehdä jääkaapissa jo valmiiksi odottavien keltuaisten kanssa crème brûléetä, varmaankin limellä maustettuna. Laittelen siitä siis lähiaikoina ohjetta. Välillä vain ohjeiden kirjoitus jää leivonnan/ruoanlaiton jalkoihin, joten ohjeet tulevat joskus viiveellä blogiin tekopäivään nähden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti