lauantai 8. helmikuuta 2014

Sydämelliset Appelsiini-konjakkikeksitYstävänpäivä taitaa kuulua samaan kategoriaan Halloweenin kanssa, eli osa on sitä mieltä, että ne on turhaan rantautunut Jenkeistä Suomeen. Itse olen sitä mieltä, että on kiva, kun on tullut lisää juhlia Suomeen.

Nyt kun ystävänpäivä lähestyy, leivoin sydämellisiä appelsiini-konjakkikeksejä. Pakkaa nätisti ja anna vaikka ystävänpäivälahjaksi. Sydämenmalliset pikkuleivät käyvät sekä ystävälle että omalle rakkaalle.
Keksit kannattaa leipoa jokunen päivä aiemmin, koska koristeluun ja niiden kuivumiseen pitää varata ainakin vuorokausi.

SYDÄMELLISET APPELSIINI-KONJAKKIKEKSIT (n. 50 kpl riippuen keksien koosta)

130 g voita, huoneenlämpöistä
2,5 dl sokeria
1,25 dl perunajauhoja
5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 muna
1 (luomu)appelsiinin kuori
2 rkl konjakkia

Vaahdota voi + sokeri sähkövatkaimella vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää muna ja raastettu appelsiininkuori sekä konjakki ja vatkaa vielä noin minuutin verran.

Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe ja siivilöity perunajauho.

Sekoita kaikki yhteen taikinaksi. Laita taikina jääkaappiin noin 1/2 - 1 tunniksi.

Laita uuni kuumenemaan 175-asteeseen, kiertoilma 155-asteeseen. Leivinpaperoi pelti valmiiksi.

Kauli taikina leivinpaperi kaulimen ja taikinan välissä parissa erässä leivinpaperoidun ja jauhotetun työtason päällä ohuehkoksi levyksi ja ota siitä haluamasi mallisilla muoteilla keksejä.

Nosta leivinpaperoidulle pellille ja paista uunin keskitasossa n. 8 minuuttia. Jäähdytä valmiit keksit ritilän päällä.

KUORRUTUS /ROYAL ICING/PIKEERI

2 valkuaista
n. 4 dl tomusokeria
2 rkl appelsiinimehua
3 rkl sitruunamehua
(1,5 rkl glukoosisiirappia)

Jos haluat koristella vain osan kekseistä tai käytät vain yhtä väriä, puolikas annos pikeeriä riittää, eli puolita ainemäärät.

Vatkaa valkuainen ja tomusokeri keskenään hyväksi valkoiseksi kuohkeaksi vaahdokli. Siihen menee sähkövatkaimella noin 3 minuuttia.

Lisää appelsiini- ja sitruunamehu ja halutessasi glukoosisiirappi ja vatkaa vielä ketken. Glukoosisiirappia käytän nykyään kuorrutteessa, jottei pikeeri kovettuisi ihan kivikovaksi ja halkeilevaksi. Mielestäni se toimii hyvin pikeerissä. Se ei ole kuitenkaan mitenkään välttämätön ainesosa, eikä kuulu normaalisti pikeerin sekaan.

Voit säädellä pikeerin koostumusta lisäämällä siihen joko tomusokeria tai sitruunanmehua tai vettä sen mukaan, haluatko siitä paksumpaa vai notkeampaa. Pikeeri kuivuu todella helposti, joten peitä aina astiat, joissa on pikeeriä ja sulje pursotuspussit/pakastepussit, joissa sinulla on pikeeriä.SYDÄNPIPARIEN KORISTELU WET ON WET -TEKNIIKALLA

Tein nämä keksit ystävänpäivää ajatellen, ja käytin vain kolmea väriä, valkoista, vaaleanpunaista ja kirkkaanpunaista. Jätin osan pikeeristä värjäämättä =valkoinen, osan värjäsin vaaleanpunaisella ja osan punaisella. Jaoin pikeerin useampaan lasiin, ja värjäsin pikeerit pasta-/geelielintarvikeväreillä. Muissa väreissä riittää yleensä pienenpieni määrä halutun värin aikaansaamiseksi, mutta kun haluaa kirkkaanpunaista, sitä on laitettava moninkertainen määrä muihin väreihin verrattuna, jotta saa tarpeeksi intensiivisen värin.

Tein joka väristä vain yhtä paksuutta, eli melko juoksevaa (noin ohuehkon shampoon paksuista), koska koristelin keksit wet on wet -tekniikalla. Nimensä mukaisesti siinä laitetaan pohjaväri ja sitten samantien märän pohjavärin päälle tehosteet/kuviot, jolloin lopputuloksesta tulee tasainen pinta, kun koristeet uppoavat vielä märkään pintaan. Wet on wet -tekniikka on siitä kiva, että koristelut saa kerralla tehtyä alusta loppuun. Näihin sydänkekseihin tämä tekniikka oli mielestäni erittäin sopiva, jolloin sai suht nopeasti kerralla valmiiksi koristeltuja keksejä. Erilaisella tekniikalla saa kolmiuloitteisempia keksejä aikaiseksi. Se tekniikka vaatii kuitenkin välikuivatuksia, eli enemmän aikaa (ja kärsivällisyyttä). Siitä sitten toisessa postauksessa tuonnempana.

Kaikista tarkinta jälkeä saat käyttämällä tyllia pursotuspussin ja liittimen kanssa, mutta tukevilla pakastepusseillakin pärjää, kun leikkaa pussien kulmaan tarpeeksi pienen reiän.

Tee ensin ääriviivat sillä värillä, jolla täytät keksin, eli suurin väripinta. Täytä sitten samantien samalla värillä koko keksi. Ota sitten toinen/toiset värit, joilla teet koristeita/tehosteita pohjavärin päälle. Yksinkertaisin ja helpoin on tehdä pilkkuja, jolloin saat polkadot -keksejä. Yksinkertainen tapa, mutta tuo polkadot vetoaa kyllä ainakin minuun.

Samassa kuvassa oleva hiukan hämähäkinverkkoa muistuttava kuvio on tehty niin, että valkoisella on pursotettu sisäkkäisiä ympyröitä vaaleanpunaisen märän kuorrutuksen päälle.Mitä ulommas siis mennään, sen suurempi ympyrä. Sitten hammastikulla vedetty oikealla puolella keksiä ulospäin keskustasta ulkoreunaa kohti (joka välissä hammastikku paperiin putsaten), vasemmalla puolella vastaavasti vedetty päinvastaiseen suuntaan, eli ulkoreunasta keskustaan päin.  Tässä siis käytetty molempiin suuntiin vetoja, normaalisti yhdessä keksissä vedot vain joko ulos- tai sisäänpäin. Melko helppoa, eikö, vaikka näyttää hankalammalta.

Tyylitellyt sydänrivit syntyvät seuraavasti: Märän pohjavärin päälle pursotetaan isohkoja pilkkuja ylhäältä alaspäin suuntautuviin riveihin. Vedetään samantien cocktailtikulla ylhäältä alaspäin. Joka vedon jälkeen putsataan tikku.

Tässä valkoisen pohjavärin päälle on pursotettu pieniä pilkkuja seuraten sydämen muotoa. Sen jälkeen vedetään cocktailtikulla koko matka kerrallaan jokaisen ympyrän keskeltä. Saadaan aikaiseksi kranssimainen kuvio. Punaisessa pienemmässä sydämessä pilkut ovat siis isohkoja, tässä pieniä. Tulee melko erilainen kuvio, vaikka tekniikka on periaatteessa ihan sama.


Kaunista kuviota saat myös pursottamalla märän pohjavärin päälle vaakasuoria tai kaarevia raitoja ja sitten vedät cocktailtikulla joka toisen vedon ylhäältä alas, joka toisen vedon alhaalta ylös. Tässä sydämessä on ensin vedetty vasemmalta lähtien alas, sitten ylös jne.


Kokeile itse eri tekniikoita ja saat monenlaisia koristeita aikaiseksi wet on wet -tekniikalla.

Keksien säilytys

Anna pikeerin kuivua kunnolla, ennen kuin siirrät keksit kannelliseen rasiaan, minimissään noin 6 tuntia. Säilyvät ainakin noin viikon huoneenlämmössä maun kärsimättä. Kuvat otin aika samantien, kun olin koristellut keksit. Kokonaan kuivuttuaan keksit eivät valitettavasti säilytä tuota lasimaista kiiltoaan, vaan kiilto vähenee huomattavasti. Kuitenkin tuo käyttämäni glukoosisiirapin lisäys pikeerissä säilyttää kekseissä jonkun verran kiiltoa, eli niistä ei tule ihan mattapintaisia.

Lähipäivinä blogiin tulossa muitakin hempeitä juttuja, jotka sopivat hyvin ystävänpäivään. Ja tietenkin sopivathan ne muulloinkin, kuten nämä keksitkin. Eikös kaunis leivonnainen piristä joskus kivasti  ihan normaalia arkipäivääkin eikä vain juhlia ja juhlapäiviä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti