perjantai 18. heinäkuuta 2014

Annospavlovat mansikoilla ja Mascarponekermalla+isot suklaamarengit



Kun leivonnasta/ruoanlaitosta jää valkuaisia yli, helpohko tapa hyödyntää niitä on marengin teko. Marenki on siitä kiitollinen, että ilmatiiviissä rasiassa sitä voi säilyttää pari viikkoa. Koska minulla oli 5 ylimääräistä valkuaista, päätin tehdä kahdenlaisia marenkileivonnaisia, molemmat kuitenkin samasta marenkitaikinasta. Pavlovien teon jälkeen lisäsin marenkivaahtoon sulatettua tummaa suklaata isoja suklaamarenkeja varten. Paistoin molemmat marenkileivonnaiset samaan aikaan uunissa kiertoilmalla kahdella pellillä. Marenkien teko on helppoa, muttei järin nopeaa, koska niitä kuivatetaan niin kauan uunissa. Mutta suurimman osan tuosta ajasta voi onneksi huoletta tehdä jotain muuta.

PAVLOVAT MANSIKOILLA JA MASCARPONEKERMALLA

HUOM! Jos teet vain annospavlovia, tästä marenkimäärästä niitä tulee arviolta 14 suurehkoa annospavlovaa. Minä tein 8 pavlovaa ja loppuun marenkiin lisäsin sulatettua tummaa suklaata ja sain lisäksi 9 isohkoa suklaamarenkia.

5 munanvalkuaista
1 tl valkoviinietikkaa
2,5 dl sokeria (mielellään erikoishienoa Siro-sokeria)
1 rkl maissitärkkelystä

Mascarponekerma

2 dl kuohu-/vispikermaa
1 prk Mascarponea (250 g)
4 rkl Lemon Curdia (Käytä valmista Lemon Curdia tai tee itse, ohje täältä)
2 tl vaniljasokeria
2 rkl tomusokeria

n. 0,5 L tuoreita mansikoita
Sitruunamelissaa tai minttua koristeeksi


ISOT SUKLAAMARENGIT (n. 9 kpl)

loput marenkimassasta
7 palaa tummaa suklaata
(Jot teet enemmän suklaamarenkeja, lisää hiukan suklaan määrää)

Laita uuni kuumenemaan 100-asteeseen, kiertoilmauuni 80-asteeseen. Jos sinulla on kiertoilmauuni, voit paistaa kaikki marengit samalla kertaa kahdella leivinpaperoidulla pellillä. Tavallisella uunilla paistettaessa on parempi paistaa marengit kahdessa erässä, jos/kun et saa niitä mahtumaan samalla pellille.

Jos sinulla ei ole valmiiksi valkuaisia, erottele munista keltuaiset ja valkuaiset erilleen. Säästä keltuaiset johonkin muuhun käyttöön. Vatkaa valkuaisia ja valkoviinietikkaa, kunnes saat jämäkän marengin aikaiseksi. Helpoiten se käy yleiskoneessa tai sähkövatkaimella. Lisää sitten sokeria pienissä erissä koko ajan samalla vatkaten. Vatkaa, kunnes marenki on jämäkkää ja kiiltävää. Marengin on oltava niin jämäkkää, että se pysyisi kulhossa, vaikka kulhon kääntäisi ylösalaisin.

Lisää lopuksi maissitärkkelys siivilän läpi ja nostele se nuolijalla marengin sekaan.

Nostele marengista leivinpaperoidulle pellille isoja kekoja ja muotoile sitten ruokalusikalla marenkikeon keskustaan syvennys täytteitä varten. Minä tein siis pavlovia 8 kpl, lopusta suklaamarenkeja. Paista marenkeja kiertoilmalla kahdessa tasossa tai tavallisessa uunissa alatasossa 1,4 h ja sammuta sitten uuni ja jätä marengit uuniin. Anna niiden jäähtyä kokonaan uunissa. Tällä tavalla marengeista tulee pinnalta rapeita ja sisältä pehmeämpiä. Jos haluat kokonaan kuivia rapeita marenkeja, pidennä kypsennysaikaa.

Mascarponekerma:
Vatkaa kerma ja Mascarpone keskenään vaahdoksi ja mausta vaahto vaniljasokerilla, tomusokerilla ja Lemon Curdillä. Koska marenki on tosi makeaa, tämä ei mielestäni kaipaa paljoa makeutusta.

Puolita tai viipaloi mansikat mansikoiden koosta riippuen. Laita vajaa lusikallinen Mascarponekermaa pavlovan syvennykseen ja sen päälle mansikoita. Lisää Mascarponekermaa päälle reiluhkosti ja sen päälle vielä paljon mansikoita. Koristele sitruunamelissan tai mintun lehdillä/lehdyköillä.


Marengit pehmenevät täytettynä melko nopeasti, joten niitä ei kannata tehdä kovin paljon aiemmin valmiiksi.
Esimerkiksi kesäpiknikille ne voi napata mukaan täyttämättömänä, ottaa Mascarponekerman ja paloitellut mansikat mukaan omissa rasioissaan ja sitten vain täyttää ne paikan päällä.

Suklaamarengit:
Paloittele ja sulata tumma suklaa varovasti mikrossa tai vesihauteessa kattilassa. Anna suklaan jäähtyä ennen marenkiin sekoittamista.

Valuttele jäähtynyt suklaa marengin sekaan ja sekoita sitä vain vähän marenkimassaan, jolloin saat selkeästi kaksivärisiä marenkeja, joissa suklaaraidat erottuvat kunnolla. Nostele kekoja leivinpaperoidulle pellille ja paista kuten yllä neuvottu.

Jos haluat, voit lusikoida marengin pursotuspussiin, jossa on tähtitylla ja pursottaa marenkeja leivinpaperoidulle pellille. Siinä tapauksessa suklaata ei kannata juurikaan sekoittaa marenkiin ennen pursotuspussiin siirtämistä, jos haluat marenkiin kunnolliset suklaaraidat. Minä sekoitin suklaan kevyesti marenkiin, siinä vaiheessa näytti hyvältä, mutta kun lusikoin sen pursotuspussiin, suklaa sekoittui mielestäni hiukan liikaa marenkiin. Mielestäni marengit olisivat olleet kauniimpia, kun niissä olisi ollut selkeämmin valkoisia ja ruskeita kohtia näkyvissä. Mutta eipä tuo nyt niin haitannut, maku oli kuitenkin sama.

2 kommenttia:

  1. Aamuisen googlettelun tuloksena eksyin blogiisi ja annospavlovat on nyt uunissa. Toivotaan, että mulla tulee yhtä kauniita kuin nuo sinun tekemät! 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Laura. Mukavaa, että löysit blogini :). Kunhan kulhot on puhtaita, jotta saa hyvän marengin aikaiseksi, niin varmaankin onnistuu hyvin. Aurinkoista viikonloppua!

      Poista