sunnuntai 6. heinäkuuta 2014

Vaahtokarkki-kirsikkapiirakkaKuuluuvatko nuotiolla paahdetut vaahtokarkit suosikkeihisi? Jos vastasit kyllä, kokeile tätä piirakkaa. Helpossa ja nopeassa piirakassani paahdetut vaahtokarkit yhdistyvät ihanasti rapeaan piirakkapohjaan ja kirsikkahilloon. Parasta vielä lämpimänä, jolloin vaahtikset ovat venyviä ja pehmeitä. Mutta ei hätää, jos piirakka on jäähtynyt, jäähtyneen piirakkapalan voi käyttää hetken mikrossa, jolloin vaahtikset pehmenevät uudestaan.

VAAHTOKARKKI-KIRSIKKAPIIRAKKA (30x35 cm uunivuokaan)

Piirakkapohja:
4 dl vehnäjauhoja
125 g voita (suoraan jääkaapista)
1,25 dl tomusokeria
1 kananmuna

Täyte:
Kirsikkahilloa n. 4 rkl

Hillon päälle:
300 g pussillinen isoja vaahtokarkkeja
(minulla Lidlin Grillimaisteri vaahtiksia)

Laita uuni kuumenemaan 200-asteeseen, kiertoilma 180-asteeseen.

Laita  kaikki piirakkapohja-aineet monitoimikoneeseen ja käytä sen aikaa, että taikinasta alkaa muodostua pallo. Jos teet taikinan käsin, nypi voi jauho-tomusokeriseokseen ja lisää sitten kananmuna ja sekoita tasaiseksi.

Laita n. 30x35 cm vuoan pohjalle leivinpaperi ja painele taikina vuoan pohjalle ja hiukan reunoille tasaiseksi kerrokseksi. Jos sinulla ei ole tuon kokoista vuokaa, käytä hiukan pienempää vuokaa. Minulla on säädettävä vuoka, jota käytin koossa 31x36. Sitä suurempaa ei kannata käyttää, koska muuten taikinapohjasta tulee olemattoman ohut. Käytä tarvittaessa hiukan vehnäjauhoja apuna.

Pistele pohja haarukalla ja esipaista pohjaa 200-asteessa, kiertoilma 180-asteessa 15 minuuttia uunin alatasolla. Tarkkaile pohjaa ja käännä tarvittaessa sitä kesken paiston.

Piirakan paistuessa leikkaa vaahtokarkit puoliksi ja jätä ne odottamaan.


Levitä heti uunista ottamasi piirakan päälle hilloa ja lado hillon päälle vaahtokarkkipuolikkaat vieri viereen niin, että vaahtokarkkeja on koko piirakan päällä. Hilloa kannattaa laittaa ohuesti, koska vaahtikset ovat niin makeita, että muuten piirakasta tulee ylimakeaa. Lado vaahtikset suoriin riveihin, niin valmiin piirakan leikkuu helpottuu.


Laita piirakka uudestaan uuniin, mutta laita se nyt uunin ylätasoon. Paista piirakkaa pari minuuttia, kunnes vaahtokarkit saavat pintaansa väriä ja niistä alkaa tulla paahtuneen vaahtokarkin tuoksu. Tarkista aina välillä, etteivät vaahtikset pala, ne nimittäin kärähtävät hyvin helposti, joten älä käännä niille selkääsi. Itse laitoin uunin hetkeksi kiertoilmagrillille, jolloin vaahtikset paahtuivat sopivasti noin minuutissa.

Nauti piirakkaa mielellään vielä lämpimänä, jolloin vaahtikset ovat vielä lämpimiä ja ihanan venyviä. Voit käyttää jäähtynyttä piirakkapalaa hetken mikrossa, jolloin vaahtikset pehmenevät uudelleen. 9 sekuntia oli meidän mikrolla sopiva aika.


Piirakasta on helpointa leikata paloja vaahtokarkkien väleistä, koska pehmeänä vaahtikset tarttuvat kakkulapioon aika rankasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti