keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

Terveelliset "Eatmore" fudge -palat

 

Koukuttavan hyvää herkkua, joka on kuitenkin terveellistä. Tämä herkku sisältää taateleita, saksanpähkinöitä, manteleita, makeuttamatonta kaakaota, banaania, mantelivoita ja agave -siirappia. Eli kaikkia hyväätekeviä ainesosia sopivassa herkullisessa suhteessa. Kun teet herkun raakakaakaosta, vegaanikin voi tällä herkutella valkoisen sokerin, vehnäjauhojen yms. karttajien lisäksi.  Rapeahko, kuitenkin mukavan pehmeä/sitkeä pohja saa yllensä "suklaatäytteen", jotka molemmat valmistetaan nopeasti monitoimikoneessa ja kerrostetaan vuokaan päällekkäin sekä pakastetaan hetken, leikataan paloiksi - valmista. Lisäksi valmis herkku säilytetään pakastimessa, joten voit ottaa sieltä palan tätä herkkua makeanhimon yllättäessä hyvällä omallatunnolla.

Itse en syö karkkia oikeastaan yhtään, mutta leivonnaisia varsinkin nyt bloggauksen myötä tulee itsekin syötyä luvattoman paljon, joten joskus on hyvä tehdä vähän terveellisempääkin herkkua. Mieheni, joka usein suhtautuu hiukan epäilevästi tämäntyylisiin resepteihin, piti tästä, joten uskallan suositella niillekin, jotka tämäntyylisiä reseptejä pitävät viherpiipertäjien hömpötyksenä. Vaikka ainesosat ovat terveellisiä, on näissä kuitenkin kaloreita ihan kiitettävä määrä, joten kannattaa nauttia vain pala tai kaksi kerrallaan.

Reseptin löysin blogista Nutritionist in the Kitch täältä. Käytin tähän itse pehmeitä kivellisiä taateleita, joita saa hyvinvarustettujen kauppojen hedelmätiskiltä kylmäsäilytyksessä pahvirasiassa (kotonakin säilytettävä jääkaapissa), joten alkuperäisen reseptin mukaista liotusta vedessä taateleille ei tarvinnut tehdä. Vaihdoin myös pastöroimattoman hunajan agave -siirappiin. Reseptissä käytetty cup -mitta on kutakuinkin 2,5 desiä, joten jos sinulla ei ole cup -mittaa, muuta ainemäärät sen mukaan.

TERVEELLISET "EATMORE" FUDGE -PALAT (16 palaa, n. 20x20 cm vuoka)

Pohja:
1 cup pehmeitä taateleita, kivet poistettuna
1/2 cup manteleita, suolaamattomia
1/2 cup saksanpähkinöitä, suolaamattomia
1/4 cup makeuttamatonta kaakaojauhetta (vegaaneille raakakaakaojauhetta, jota ei kuumenneta kaakaojauheen valmistusvaiheessa)

Täyte:
2 kypsää banaania
1/4 cup makeuttamatonta kaakaojauhetta (vegaaneille raakakaakaojauhetta)
4 rkl mantelivoita
4 rkl agave -siirappia 

Laita monitoimikoneen kulhoon, jossa on leikkuuterä taatelit, joista olet poistanut kivet, mantelit, saksanpähkinät ja makeuttamaton kaakaojauhe. Käytä konetta, kunnes saat massasta hyvin sekoittunutta.
Vuoraa noin 20x20 cm vuoka leivinpaperilla ja painele massa lusikan avulla tai puhtain käsin vuoan pohjalle.

Laita monitoimikoneeseen (ei tarvitse pestä välillä) kuoritut banaanit paloina, kaakaojauhe, mantelivoi ja agave -siirappi. Ajele massa tasaiseksi. Levitä fudge pohjan päälle tasaisesti esim. palettiveitsellä. Eikö näytäkin tässä erehdyttävästi syntisen ihanalta suklaamassalta, joka levitetään rapean keksipohjan päälle?


Laita pakastimeen vähintään 30 minuutiksi, leikkaa sitten 16 palaan. Maista pala-pari ja laita loput pakkaseen kannellisessa rasiassa odottamaan seuraavaa herkkuhetkeä. Fudge -osa sulaa nopeasti, joten huoneenlämmössä sitä ei voi säilyttää kuin hetken. Eivät kuitenkaan jäädy ihan kivikovaksi, joten on suoraan pakkasesta syötävissä, muta parempaa, jos saa pehmetä minuutin-pari.

4 kommenttia:

 1. Kuullostaapa taivaalliselta! Saksanpähkinät vaihtaisin allergian vuoksi toiseen, mutta se tuskin haitannee :)

  VastaaPoista
 2. Juu, jotkut terveellisetkin herkut ovat yllättävän hyviä, onneksi. Saksanpähkinöiden sijaan voisi laittaa enemmän manteleita, jos manteleita voi syödä. Tai sitten esim. paahdetut auringonkukansiemenet kävisivät varmaan myös. Kunhan on jotain rapeaa myös pohjassa.

  VastaaPoista
 3. Täytyy kyl kokeilla vaikka tälleen jouluna! : ) Heh, tulee tääki kommentti pikkasen myöhässä, mut anyway. : D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos etsii nk. terveellistä herkkua jouluksi, niin tämä on yksi hyvä vaihtoehto kyllä.

   Poista