sunnuntai 19. huhtikuuta 2015

Monikäyttöinen nyhtökana/Pulled Chicken



 
Tein yhdestä Pulled Chicken/nyhtökanasatsista kolmen päivän ruoat. Ekana päivänä oli nyhtökanatortilloja, toisena meksikolaista kanakeittoa (ohje tulossa seuraavassa postauksessa) ja kolmantena nyhtökanaleipiä. Neljännellekin päivälle olis ollut helppo kehittää vielä jotain nyhtökanasta, mutta se mokoma otti ja loppui. Nyhtökana on siis ainakin yhtä monikäyttöistä kuin nyhtöpossu/Pulled Pork. Meillä itseasiassa nyhtökanasta pidetään vielä enemmän kuin nyhtöpossusta.

Teen nykyään useimmiten tämäntyyliset pitkää/pitkähköä haudutusta vaativat liharuoat painekattilassa, mutta toki tämän voisi tehdä myös uunissa tai kattilassa levyllä hauduttaen. Kypsennysaika vain olisi hiukan pidempi, painekattila kun lyhentää kypsennysaikaa oleellisesti. Broilerin reisipalojen liha on mielestäni maukkainta lihaa broilerissa, mutta voit käyttää ruokaan halutessasi esimerkiksi broilerin rintapaloja/-fileitä.


NYHTÖKANA/PULLED CHICKEN (n.1 kg valmista nyhdettyä broileria, joka riitti 3:ksi päiväksi 4:lle kolmeen eri ruokaan)

1,5 kg broilerin nahattomia reisipaloja, luullisia
2 tl savupaprikaa
1 banaanisalottisipuli (tavallinen sipuli käy tiety myös)
1 Solo valkosipuli (tai n. 6 valkosipulin kynttä)
1 tölkki Mutin säilöttyjä kirsikkatomaatteja
1 tl Colman´s sinappijauhetta
1 rkl häränlihafondia
2 rkl fariinisokeria
2 rkl soijaa
2 tl jeeraa
2 tl kuivattua oreganoa
1 rkl tuoretta korianteria
Srirachaa pieni tiraus
Mustapippuria reiluhkosti
Suolaa maltilla (soija ja fondi suolaisia)
Vettä (määrä selviää alempaa)

Hienonna sipuli ja valkosipuli sekä tuore korianteri.

Laita painekattilan pohjalle ensin broilerinpalat ja lisää sitten kaikki muut aineet, paitsi vesi. Lisää lopuksi vettä sen verran, että broilerinpalat peittyvät.

Sulje painekattilan kansi huolella, kuumenna painekattila levyllä  ja anna paineen nousta. Kun paine noussut, vähennä levyn lämpöä ja anna broilerin muhia painekattilassa 20 minuuttia. Sammuta sitten levy ja anna paineen laskeutua itsekseen, ennen kuin avaat painekattilan.

VINKKI: Jos kypsennät broilerin ilman painekattilaa, kypsennä sitä padassa/kattilassa kannen alla miedohkolla lämmöllä tunnin verran tai kunnes sen saa revittyä helposti suikaleiksi haarukalla.

Nosta broilerit pihdeillä laakealle vadille ja revi ne kahden haarukan avulla pienemmäksi. Poista luut.

Hienonna painekattilassa oleva liemi esimerkiksi sauvasekoittimella sileäksi ja ota sitten noin puolet kastikkeesta pois. Itse käytin tuon kastikeosan tuohon alkukuvissa näkyneeseen meksikolaiseen kanakeittoon, josta tulikin todella hyvää. Sen ohjeen laitan muuten seuraavaksi blogiin. Sitä meillä tehdään ihan varmasti toistekin, sen verran hyvän vastaanoton se meidän perheessä sai kaikilta.

Lisää loppuun kastikeosaan, joka on painekattilassa, noin 1-2 ruokalusikallista tuoretta korianteria, 1 tl savupaprikaa ja hiukan mustapippuria. Nosta takaisin levylle ja keitä suht kovalla lämmöllä kastiketta kasan noin 15 minuuttia. Lisää sitten vielä 1/2 limen mehu ja 2/3 osaa revitystä broilerista (säästä loppu johonkin muuhun. Minä käytin sen meksikolaiseen kanakeittoon) ja anna seoksen kuumentua. HUOM! Jos haluat syödä koko nyhtökanan esim. tortilloissa ja/tai nyhtökanaleipinä, laita koko nyhdetty broileri kattilaan, mutta lisää myös hiukan kastiketta ja mausteita.

 

Meillä näissä tortillatätyissä oli täytteenä nyhtökanaa, salaattia, avokadoa, tomaattia, juustoraastetta, korianteria, hiukan limenmehua, Créme Fraîchea ja tätä paputahnaa. Löydät tarvittaessa ohjeen gluteenittomiin maissitortilloihin täältä.


Jos haluat tehdä nyhtökanaleipiin coleslawta, majoneesia sisältävän coleslawn ohje täällä ja ilman majoneesia oleva kirkas punakaali-coleslaw vastaavasti täällä. Jos taas mielit leipoa sämpylät itse, esimerkiksi nämä sämpylät käyvät hyvin siihen tarkoitukseen.

Näiden lisäksi nyhtökana käy hyvin vaikka pitaleipien, pizzan tai munakkaan täytteeksi. Mikä olisi sinun mieleisesi tapa käyttää nyhtökanaa, joku tässä luetelluista vai ihan joku muu?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti